Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac 27" - recenzja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
53 odpowiedzi w tym temacie

#26 Śfieży

Śfieży
  • 920 postów

Napisano 25 sierpnia 2010 - 02:20

paraelemen przeczytaj jeszcze raz o czym pisał WojtekF!
Najtańszy iMac z procesorem i7 to 10 298 zł (Komputery :: iMac :: Apple iMac 27″ 2.93GHz(i7) 4GB/1TB/ATI Radeon HD 5750 1024MB - nowy model - Cortland - systemy graficzne).
Co do używania klawiatury BT to masochizm w związku z brakiem części numerycznej (niezbędnej mi do codziennej pracy w ID) a MagicMouse śmiga bez problemu nawet z sąsiedniego pokoju.
Monitor DELL-a przewyższa jakością wykonania oraz ilością funkcji wyświetlacz iMaca. Na pewno jest również trwalszy.

#27 paraelement

paraelement
  • 35 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 25 sierpnia 2010 - 02:57

ale nie każdy potrzebuje Core i7, a różnica w cenie pomiędzy Core i3, czyli najtańszym iMakiem 27", a najtańszą wersją Maka Pro jest dwukrotna. Nie wspomnę o cały czas dostępnej wersji Core 2 Duo. Przepraszam, ale na ten temat szkoda więcej pisać.

#28 Śfieży

Śfieży
  • 920 postów

Napisano 25 sierpnia 2010 - 03:11

Weź mi pokaż tę dwukrotność! Na stronie Cortlandu jak byk stoi, że najtańszy iMac 27" z i3 kosztuje 7 899 zł a połowa ceny Maca Pro to 5 349 zł. Dla Ciebie 2500 zł to drobiazg? A może wskażesz innego reselera z cenami na których się opierałeś?

#29 MANIACki

MANIACki
  • 57 postów

Napisano 25 sierpnia 2010 - 06:12

Ja odwołam się tylko do rozwiązania umieszczenia portów i włącznika z tyłu komputera. Chociaż na początku zawsze go szukałem palcami, uważam, że jest to świetny pomysł, czysta forma przodu to jest właśnie to. Każdy chyba widzi, że nie jest to zlepiony z kawałków plastiku i wielkiej ilości wyświetlaczy temperatury, godziny i innych bzdur komputer, a projekt udany wizualnie. Co do umieszczenia jakichkolwiek portów z boku komputera, to te zwisające kable z boku totalnie zaburzyłyby wygląd imaca i nie dziwię się, że nie zostało to uwzględnione, natomiast portów usb rzeczywiście jest mało i nie rozwiązuje tego nawet opcja 2 gniazd w klawiaturze (myszka i pendrive) - trzeba się zaopatrzyć w rozdzielacz.

#30 1084

1084
  • 495 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 sierpnia 2010 - 07:38

Weź mi pokaż tę dwukrotność! Na stronie Cortlandu jak byk stoi, że najtańszy iMac 27" z i3 kosztuje 7 899 zł a połowa ceny Maca Pro to 5 349 zł. Dla Ciebie 2500 zł to drobiazg? A może wskażesz innego reselera z cenami na których się opierałeś?

Dolicz ekran.

IMO panowie porównujący MP do iMAC nie do końca kumają o co w tym tak na prawdę chodzi i w tej kwestii zgadzam się z paraelement i SavvaS. Sam stałem przed dylematem czy kupować do domu MP czy iMAC.

BTW - dyski w MP i iMAC'u nie różnią się pod żadnymi względami. W moim np. jest Caviar Black - bardzo porządny i wydajny. W MP są takie same. Oczywiście znajdą się miłośnicy teorii spiskowych, twierdzący że te w MP są na pewno montowane w innych fabrykach, z lepszych podzespołów itp...

#31 Thomas Percy

Thomas Percy
  • 252 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 sierpnia 2010 - 08:11

Jesli używasz Parallels czy innego programu do wirtulizacji - warto wziąć i7 lub chociaż i5, ale i7 bije na głowę Core 2 Duo / i3. .

Znaczy się, że Winda przez Parallels na C2Duo nie chodzi płynnie?

#32 martiso

martiso
  • 185 postów

Napisano 25 sierpnia 2010 - 08:11

bo tak jest MP - mój np. jest z UK :) oczywistą oczywistością jest że MP + np EIZO 24 cale to wydatek większy niż imac 27 i7 ale wiem z własnego doświadczenia, że jak się ceni święty spokój to warto wydać te pieniądze.

#33 Śfieży

Śfieży
  • 920 postów

Napisano 25 sierpnia 2010 - 08:17

Dolicz ekran.

WojtekF napisał, że już ma monitory.

#34 WojtekF

WojtekF
  • 771 postów

Napisano 25 sierpnia 2010 - 08:32

Przepraszam za rozpętanie burzy pod recenzją :) W moim przypadku to będzie dylemat pomiędzy mocą (iMac) a większą mocą (Pro). Namierzyłem sobie odpowiednie testy i będę trawił. Pozostaje jeszcze aspekt wizualno-estetyczny, gdzie mimo wszystko iMac górą. Przyznaję szczerze po raz kolejny, że aspekt potencjalnej rozbudowy wcale mnie nie kusi - wielokrotnie już sobie obiecywałem, że koniec grzebania w bebechach i zawsze mnie coś podkusiło (na czym cierpiał mój wolny czas i portfel).

#35 Śfieży

Śfieży
  • 920 postów

Napisano 25 sierpnia 2010 - 09:12

Prywatny iMac 27" (kupiony w maju) zaliczył już pierwszą wizytę w serwisie. kilkoro moich znajomych także miało z nimi problemy (żóltaczka, niesprawne porty USB, brudy za szybą, spalony zasilacz). W firmie nikt nie słyszał o problemie z Mac Pro. Tak więc mój portfel ucierpi o wykupienie Apple Care.

#36 kaszanka7

kaszanka7
  • 52 postów
  • SkądLegionowo

Napisano 28 sierpnia 2010 - 18:44

Wlasnie stoje przed kolejną wymiana Maca na silniejszy model i tez w pierwszej chwili moj wzrok padal na iMAC-a, ale po dluzszym zastanowieniu dochode do przekonania ze jednak chyba lepszym wyborem, jest MAC PRO. Powodow jest kilka: 1. Swiat kompów rozwija sie w zawrotnym tempie i doswiadczenie z poprzednimi makami pokazlo ze warto miec mozliwosc instalowania kart PC. Zaraz bedzie USB3 nastepnie popularne stana sie dyski SSD nie wspominajac juz o BLUE RAY. 2. Faktem jest ze w iMacu mamy do dyspozycji swietny monitor, ale co zrobic kiedy zacznie nawalac - oddajemy CALE stanowisko do zarabiania pieniedzy do serwisu - a jak to dlugo trwa niech powiedza ci co cos naprawiali. 3. Mimo niecheci do grzebania w kompach jednak chyba warto czasami do niego zajrzeć by go czasami ,,odkurzyć'' moje doswiadczenie pokazuje (robi to specjalny program) ze odgruzowanie kompa ze wszelkiej masci brudu powoduje duzy spadek temperatury. 4. Jeszcze jedna sprawa, ale tu prosze o weryfikacje, podobno iMAC nawet ten najmocniejszy kiedy ma napisane ze jest 4 rdzeniowy to w rzeczywistości dysponuje 2 rdzeniami, a dwa sa wirtualne - w PRO sa 4 fizyczne. PROSZE TA INFORMACJE BARDZIEJ TRAKTOWAC JAKO PYTANIE .

#37 SavvaS

SavvaS
  • 277 postów
  • SkądOlsztyn, Poland

Napisano 28 sierpnia 2010 - 22:05

Widze Jarku ze juz dokonales wyboru.Czy to bedzie Imac czy Mac Pro i tak bedzie to wybor doskonaly poniewaz to jest MAc :) Odnosnie tych procesorow to nic takiego nie slyszalem i nawet mnie nie strasz ze tak wogole moze byc w rzeczywistosci :)Przestalbym lubic moje I7 .!!

#38 Thomas Percy

Thomas Percy
  • 252 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 sierpnia 2010 - 22:14

Znaczy się, że Winda przez Parallels na C2Duo nie chodzi płynnie?

Sam sobie odpowiem, bo właśnie zainstalowałem i Win7 przez Parallels 5 na Mac OS chodzi jak burza! :-)
A mam najsłabszego możliwego iMaka.

#39 SavvaS

SavvaS
  • 277 postów
  • SkądOlsztyn, Poland

Napisano 28 sierpnia 2010 - 22:37

Sam sobie odpowiem, bo właśnie zainstalowałem i Win7 przez Parallels 5 na Mac OS chodzi jak burza! :-)
A mam najsłabszego możliwego iMaka.

Bedziesz instalowal jakies antywirusy na tej Windzie 7?

#40 madziar

madziar
  • 7 postów
  • Skądlodz

Napisano 15 września 2010 - 09:07

ostatnio szukalem informacji na temat sterowników grafiki w macu 27 5750 i okazalo sie ze na pokladzie tego maczka jest tak naprawde mobilny radeon 5850 :> opis instalacji sterownikow opisalem w dziale "windows na macu " ;-) teraz male oc i amy naprawde fajny sprzet

#41 zinger

zinger
  • 348 postów

Napisano 20 września 2010 - 18:48

.

Panowie - jedno pytanko !
Czy jest szansa na wymianę procesora z i3 do i7?
według mnie i cortland obydwie maszyny chodzą na magistrali 1066
i3:
"# Procesor: 3.20GHz Intel Core i3 z 4MB L3 cache
# Magistrala 1066MHz
# Pamięć 4GB (2x2GB)1333MHz DDR3 SDRAM SO-DIMM (max. 16 GB), 4 sloty w tym 2 sloty pamięci zajęte
# Wyświetlacz Glossy LCD 27" TFT aktywna matryca, LED (2560x1440)
# Grafika ATI Radeon HD 5670 512MB GDDR3 SDRAM
# Dysk twardy 1TB Serial ATA, 7200 rpm"
i7:
"# Procesor: 2.93GHz Quad-Core Intel Core i7 z 8MB L3 cache
# Magistrala 1066MHz
# Pamięć 4GB (2x2GB)1333MHz DDR3 SDRAM SO-DIMM (max. 16 GB), 4 sloty w tym 2 sloty pamięci zajęte
# Grafika ATI Radeon HD 5750 1GB GDDR5 SDRAM
PS
nie pytam po co tylko czy jest możliwość.
via:
Is it possible to upgrade the processor in the Aluminum iMac models? @ EveryMac.com
nie za dobrze znam angielski!

#42 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 20 września 2010 - 19:09

Nie nazwałbym tego "wadami" a raczej "czepianiem na siłę" ;)

Dziwi mnie tekst o jakości głośników. IMO iMAC ma świetne głośniki (podobno JBL) - często słucham na nich muzyki. Nie miałem styczności z nowymi modelami laptopów ale porównując do tego co mieli znajomi w swoich lapkach to mój iMAC bił ich, jakością dźwięku, na głowę.

IMO tekst mocno subiektywny, jak zauważyli poprzednicy.

Ojjj, nie zgodzę się, mi te braki, zwłaszcza z matrycą matową, bardzo przeszkadzają w normalnej pracy.

#43 kuprasz

kuprasz
  • 21 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 23 września 2010 - 17:37

Panowie - jedno pytanko !
Czy jest szansa na wymianę procesora z i3 do i7?
według mnie i cortland obydwie maszyny chodzą na magistrali 1066
i3:
"# Procesor: 3.20GHz Intel Core i3 z 4MB L3 cache
# Magistrala 1066MHz
# Grafika ATI Radeon HD 5670 512MB GDDR3 SDRAM
i7:
"# Procesor: 2.93GHz Quad-Core Intel Core i7 z 8MB L3 cache
# Magistrala 1066MHz
# Grafika ATI Radeon HD 5750 1GB GDDR5 SDRAM
PS
nie pytam po co tylko czy jest możliwość.
via:
Is it possible to upgrade the processor in the Aluminum iMac models? @ EveryMac.com
nie za dobrze znam angielski!

Przyłączam się do pytania zingera@ czy w póżniejszym czasie była by taka możliwość wymiany z i3 na i5 750.

#44 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 23 września 2010 - 17:46

No w artykule podlinkowanym macie przeciez odpowiedz, ze to niemozliwe, bo probowali to zrobic i system nie podnosi sie, wiec albo zasilanie za slabe, albo plyta jest zrobiona pod okreslony procesor.

#45 kuprasz

kuprasz
  • 21 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 23 września 2010 - 18:17

W artykule mowa o i7 a przecież i5 pobiera tyle samo W co i3 więc może jest szansa. Tak zapytałem ponieważ noszę się z zamiarem kupna iMaca 27" tylko właśnie mam dylemat i3 3,2GHz czy i5 3,6 z Turbo Boost a może i5 750 2,8GHz. Róznica pomiędzy pierwszym i dugim to 200$ trzeci to już 300$. Ale odpuszczając sobie i5 750, czy różnice w wydajności pomiędzy i3 a i5 będzie mocno odczuwalna(tworzenie stron internetowych, arkusze kalkulacyjne itp)?

#46 caldoran

caldoran
  • 112 postów

Napisano 27 września 2010 - 13:47

@kaszanka7 W iMac 27 i7 to procesor 4-rdzeniowy (4 fizyczne rdzenie plus 4 z HT - wielowątkowość). Daje to nam 8 wątków a nie 2+2.. Z tego co mi wiadomo iMac posiada obecnie procesory stacjonarne a nie w wersjach mobilnych więc i3/i5/i7 to nie kastraty tylko pełnoprawne procki tego typu. Pozdrawiam. PS. Ale sam nie wiem ilordzeniowe są i5.. 4 fizyczne czy 2+2 z HT? PS2. Sorki, już wiem, core i5-750 i 760 do wyboru, oba czterordzeniowe, ale chyba bez HT.

#47 shadowsky

shadowsky
  • 299 postów
  • SkądPleszew

Napisano 13 października 2010 - 11:00

Prywatny iMac 27" (kupiony w maju) zaliczył już pierwszą wizytę w serwisie. kilkoro moich znajomych także miało z nimi problemy (żóltaczka, niesprawne porty USB, brudy za szybą, spalony zasilacz). W firmie nikt nie słyszał o problemie z Mac Pro.
Tak więc mój portfel ucierpi o wykupienie Apple Care.

Niestety mnie jednak trafił model z "żółtaczką" na matrycy tj na dole bardziej "ciepłe" barwy-bardziej żółte, a do góry "zimne".
Poza tym w prawym rogu jakby odrobinę czarna smuga (kurz za matrycą?). Nie jest to jakoś mocno widoczne ale jest, wada to wada, tym bardziej jak się pracuje z grafiką.
Miałem iMaca 27" 1 dzień i został odesłany na wymianę na wolny od tej wady. Jak przyjdzie dam wam znać :)
Ta wada w nowych iMacach 27" to podobno "zaledwie" z 10% także myślałem, że na mnie nie trafi ;P

#48 SavvaS

SavvaS
  • 277 postów
  • SkądOlsztyn, Poland

Napisano 13 października 2010 - 14:22

No ja juz pomalu wpadam w obsesje,ciagle sprawdzam przy kazdym wlaczeniu swojego Imaca czy nie tych wad!

#49 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 13 października 2010 - 14:44

No u mnie na iMacu jak na razie wszystko oki poza tym że mam kurz pod szybą ale to mnie bardzo nie stresuje. W każdym razie plam i przebarwień jeszcze się nie dopatrzałem z czego jestem szczęśliwy :D

#50 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 13 października 2010 - 16:01

poprzednio miałem iMac'a 21.5" Late 2009 i niestety pojawiło się parę czarnych podłużnych ziarenek... Jednak bardzo pozytywnie zapamiętałem ten sprzęt

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych