Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Exact Audio Copy na maca.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 dzidektrbn

dzidektrbn
  • 69 postów

Napisano 20 sierpnia 2010 - 10:12

Witam serdecznie. Potrzebuję program do rippowania płyt audio. Na Pc używałem EAC (rzeczywiście jest bardzo dokładny). Czy istnieje na maca darmowy program o takich możliwościach? Temat był na forum niejednokrotnie powtarzany, jednak nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Zaznaczam, że nie chcę używać programów z PC na maku. Z góry dziękuję i pozdrawiam

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 340 postów

Napisano 20 sierpnia 2010 - 10:21

iTunes umie ripować, jak masz za mało opcji, weź Max.

#3 dzidektrbn

dzidektrbn
  • 69 postów

Napisano 20 sierpnia 2010 - 10:32

Jest masa programów do rippowania, jednak bardzo mi zależy na dokładności (stąd moje pytanie). Na PC sprawdzałem co najmniej kilkanaście i mimo to, że to zgrywanie 0 i 1 to jednak zgrane materiały różniły się od siebie. Zależy mi na programie o możliwościach EAC

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 340 postów

Napisano 20 sierpnia 2010 - 10:38

Dalej będę polecał Maxa - opiera się na cdparanoia, a cdparanoia umie dużo.

#5 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 sierpnia 2010 - 10:46

hmmm nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale ostatnio konwertowałem pliki audio do mp3 i robiłem to tak 1. najpierw zgrywałem ścieżki z płyty audio (normalnie w Finderze) 2. konwertowałem do mp3 jakimś darmowym programikiem (to akurat nieistotne jakim) więc niejako ripowałem, czyli zgrywałem dane z CD Audio. No prostszej metody chyba nie ma a i nie podejrzewam aby jakość gdzieś mi uciekała Jak nie o to chodziło to proszę o dokładniejszy opis

#6 bsentkowski

bsentkowski
  • 140 postów

Napisano 20 sierpnia 2010 - 11:09

iTunes (natywnie) chyba jest najlepszy. Jeżeli sądzisz, że coś Ci ucieka w jakości włącz
http://sn.im/10qg5t-rdp
Jeżeli chcesz później "prasować" - iTunes też to robi łącznie z wpisaniem tag'ów. Lepsze jest mp4 niż mp3.

#7 dzidektrbn

dzidektrbn
  • 69 postów

Napisano 20 sierpnia 2010 - 12:45

Szczerze mówiąc to jeśli chodzi o jakość to słychać różnicę dopiero na super sprzęcie (takiego niestety nie posiadam), natomiast lubię mieć kopie płyt bez błędów (takowe pokazują specjalistyczne programy przy słabszej jakości ripach). Bardzo dziękuję za pomoc, spróbuję z Maxem i Itunsem. Pozdrawiam

#8 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 20 sierpnia 2010 - 18:07

X Lossless Decoder: Lossless audio decoder for Mac OS X

#9 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 23 sierpnia 2010 - 17:59

iTunes ma bardzo dobra korekcję błędów. Sumowanie przecwfazy ripu i przechwtu z pro cd plejera daje -70dB w pliku wynikowym Oczywiście, rip i przechwyt do WAV 16bit/44.1kHz Kodowanie do formatów stratnych to osobny problem

#10 dzidektrbn

dzidektrbn
  • 69 postów

Napisano 28 sierpnia 2010 - 12:41

Dziękuję za odpowiedź. Oczywiście chodzi mi o robienie kopii 1:1. Kokos jesteś megamózgiem. Z ciekawości zapytam czy jesteś reżyserem dźwięku? Serdecznie pozdrawiam

#11 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 28 sierpnia 2010 - 12:50

To paranoja przed demencją starczą każe mi cwiczyć szare komórki. Między terapiami zajmuje si też realizacją dżwięku ;)

#12 tbadoo

tbadoo
  • 398 postów
  • SkądGrantham, United Kingdom

Napisano 28 sierpnia 2010 - 16:44

A nie chodziło przypadkiem o Exact Audio Copy? ;)

#13 dzidektrbn

dzidektrbn
  • 69 postów

Napisano 28 sierpnia 2010 - 20:10

Kokos czytałem Twoje posty i powiem szczerze, że chciałbym mieć taką głowę w kwestii muzy. Sam jestem muzykiem, ale jeśli chodzi o kompa i instrumenty elektroniczne to dopiero zaczynam swoją przygodę. Życzę łagodnej demencji (najlepiej żeby nie nadeszła) i pozdrawiam

#14 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 28 sierpnia 2010 - 20:28

Powodzenia w świecie elektoniki komputerowej. Pamietać należy,
-liczy sie tylko talent i twórczość.
-sztuka utrwalania jest drugorzędna.
Obsługa komputera wymaga na ogół lewej pólkuli mózgu, a twórcza jest prawa półkula. To jest dylemat którego rozwiązaniaem mogłaby być całkowicie intuicyjna praca z jakimś kontrolerem softu. A i tak często jest, że po odpaleniu kompa, skonfigurowanego nawet to działań twórczych, siła spada.

I kończąc Off Topic - autor wątku myślał chyba o Exact Audio Copy

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych