Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Na dysku mam "rozpakowany" .ISO --> Jak znów "spakować"??

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 jakwilk

jakwilk
  • 77 posts
  • SkądWrocław

Posted 18 August 2010 - 18:32

Witam, Moj dysk twardy jest podzielony na dwie partycje. Na jednej z nich (calkowicie pustej) rozpakowalem plik .ISO o pojemnosci DVD-DL i problem polega na tym, ze znow chcialbym spakowac cala zawartosc do poprzedniego stanu. W chwili obecnej mam podglad raptem na 0.8 GB zawartosci z tego pliku ISO (wiec gdzie jest pozosdtale 6.5 GB?) Jak znow "spakowac" ta cala zawartosc (ktora musi byc na tym dysku, bo jest zajete ponad 7 GB) by na tym dysku miec "oryginalny" plik ISO. Uff, mam nadzieje, ze jest to dosc klarowny opis. Dzieki za pomoc!

#2 Maxavelli

Maxavelli
  • 1040 posts

Posted 19 August 2010 - 12:44

Pliki mozesz wrzucic do ISO w dowolnym programie do tworzenia obrazow (chyba Toast ma taka opcje). Sek w tym, ze nie wiesz jaki w oryginalnym ISO byl typ kodowania tablicy (ISO9660/Joliet/UDF/HFS), ile bylo partycji (tak maja np. Plyty z MacOS X i gry od Blizzarda/EA), a w tym wypadku odtworzenie oryginalnego obrazu jest praktycznie niemozliwe...

#3 radeg

radeg
  • 470 posts
  • SkądFG/ZS

Posted 19 August 2010 - 13:21

a poza tym to obraz ma te ~8 giga ale danych nie musi być tam aż tyle. Może być 300 MB a obraz będzie zajmował 8 GB bo jest zrobiony np kopią 1:1 z oryginalnego nośnika. Tak np miałem robiąc kopię 1:1 obrazu pen drive gdzie były dokumenty 420 MB a obraz miał 8 GB (tyle co pen drive).

#4 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 19 August 2010 - 13:36

Spakować można systemowo - prawoklik na pliku i wybierz polecenie: Create Archive of ... (tu nazwa pliku), lub jakimkolwiek darmowym programem do kompresji. Poszukaj - pełno tego w sieci.

#5 ftpd

ftpd

Nie.

• 24346 posts

Posted 19 August 2010 - 22:05

On nie chce pakować w takim sensie, madmax ;-)

#6 wizja

wizja
  • 132 posts
  • SkądKraków, Katowice

Posted 20 August 2010 - 02:47

Plik możesz ponownie spakować np. używając TOAST dla MAC. Albo jakiegokolwiek programu do generowania plików iso. Z tego co wiem iso to poprostu zip o zmienionej nazwie. Może się mylę, ale raczej tak jest. Jak chcesz to sprawdzić zmień nazwę jakiegokolwiek pliku iso na zip i spróbuj rozpakować. Jak się uda potwierdzisz tę informację. Pozdrawiam

#7 ftpd

ftpd

Nie.

• 24346 posts

Posted 20 August 2010 - 05:47

E-e.

tuonela ~/x % unzip install-x86-minimal-2007.0-r1.iso
Archive: install-x86-minimal-2007.0-r1.iso
End-of-central-directory signature not found. Either this file is not
a zipfile, or it constitutes one disk of a multi-part archive. In the
latter case the central directory and zipfile comment will be found on
the last disk(s) of this archive.
unzip: cannot find zipfile directory in one of install-x86-minimal-2007.0-r1.iso or
install-x86-minimal-2007.0-r1.iso.zip, and cannot find install-x86-minimal-2007.0-r1.iso.ZIP, period.

#8 radeg

radeg
  • 470 posts
  • SkądFG/ZS

Posted 20 August 2010 - 06:02

ew. ISO (obraz) – Wikipedia, wolna encyklopedia

#9 Maxavelli

Maxavelli
  • 1040 posts

Posted 20 August 2010 - 12:17

Z tego co wiem iso to poprostu zip o zmienionej nazwie. Może się mylę, ale raczej tak jest.

O.O Mylisz sie i to bardzo niestety... To, ze archiwizatory sa tolerancyjne i rozpoznaja plik po naglowku (moze miec nawet rozszerzenie *.shit) nie dowodzi ze kontener pliku jest identyczny - co to, to nie!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users