Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Problem z wyświetlaniem numerów telefonów w sms-ach "Kto tam" od Ery

• Please log in to reply
20 replies to this topic

#1 mfdrabcz

mfdrabcz
  • 13 posts

Posted 17 August 2010 - 19:30

mam iPhona w Erze. po aktualizacji do iOS 4 przestały się dobrze wyświetlać numery telefonów w smsach "Ktotam" od Ery. (dla niezorientowanych: jak się ktoś nie mógł dodzwonić, co się w przypadku iPhona często zdarza, Era przysyła sms-a od "Ktotam" z numerem telefonu dzwoniącego, datą i godziną proby połaczenia)

W poprzedniej wersji numer telefonu był poprawnie rozpoznawany przez iPhona i podkreślany w całości, dzięki temu można było go dotknąć i oddzwonić. W iOS 4 do numeru telefonu "dokleja" się jeszcze spacja, przecinek oraz pierwsze dwie cyfry z daty. Zamiast więc oddzwaniać na numer np. +48600999888 (ktory probował się skontaktować dnia 17/08), telefon podkreśla taki ciąg znaków: +48600999888 , 17.
Można się oczywiście też połączyć z takim numerem, ale nie ma wtedy jego identyfikacji, jeśli był w Kontaktach no i po połączeniu telefon jeszcze "dostukuje" dwie ostatnie cyfry (traktując przecinek jako pauzę)

Na pewno ma to każdy w Erze (przynajmniej na 3G i 3GS); pytanie tylko, czy komuś udało się cholerstwo przywrócić do normalności?

#2 mfdrabcz

mfdrabcz
  • 13 posts

Posted 18 August 2010 - 17:18

jest szansa na jakąś pomoc od kogoś? czy wszyscy są tak samo bezradni jak ja?

#3 razr

razr
  • 1664 posts
  • SkądKatowice, SI

Posted 18 August 2010 - 17:56

Mam teraz 4.0.2 na 4 i jest OK. Ale przyznaję, że miałem ten problem.

#4 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 18 August 2010 - 18:10

Też mnie to wnerwia, nawet podwójnie! 1. nie mogę wyłączyć tego przeklętego kto tam 2. skoro już musi przychodzić, to nie mogę sprawdzić kto dzwonił, bo do końcówki numeru dodaje jakąś liczbę po przecinku... 3. mam JB więc poczekam sobie jeszcze trochę na rozwiązanie - trudno

#5 tomczyk85

tomczyk85
  • 46 posts

Posted 09 September 2010 - 16:30

Strasznie utrudniający bug, którego wcześniej na 3.1.3 nie miałem a obecnie na 4.0.1 jest. Wydaje mi się ze jest to kwestia nie samego oprogramowani a nowych ustawień sieci ERA, które zaakceptowałem tuż po wgraniu najnowszego softu. Czy ktoś wie jak wrócić stare ustawienia ERY ? PS. Na infolini wisiałem z 30 min i w ogóle nie wiedzą o czym do nich mówię.

#6 radko93

radko93
  • 949 posts
  • SkądWrocLove

Posted 09 September 2010 - 16:42

Może spróbuj 4.1 ;) zawsze jakaś nadzieja na poprawe ;)

#7 Grabek-pg

Grabek-pg
  • 201 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 09 September 2010 - 17:08

Na 3G z iOS 4.1 sms ktotam w przypadku gdy ktos probowal dodzwonic sie z nr stacjonarnego wyswielta sie poprawnie, tylko polaczenia z tel komorkowych wyswietlaja sie blednie

#8 perlazza

perlazza
  • 389 posts
  • SkądPoznań

Posted 12 September 2010 - 10:04

Na moim iP 3G z iOS 4.1 - problem wciąż występuje. Nie mam już na to siły. Czy to taki problem aby ERA wysyłała smsa z jedną spacją więcej?

#9 rybulek

rybulek
  • 87 posts

Posted 12 September 2010 - 10:11

na moim 3gs z 3.1.3 nie ma tego problemu :) tel z ery przy tyn smsie klikam w prawo i mi pokazuje numer

#10 dyndas

dyndas
  • 4424 posts

Posted 12 September 2010 - 12:50

Ten problem byl juz na forum wiele razy. U niektorych jest dobrze, u niektorych zle. Mam 3GS i 4.0.1 i jest dobrze. //T

#11 pablobanani

pablobanani
  • 142 posts
  • SkądProstki, Poland

Posted 12 September 2010 - 14:04

U mnie jest ok. Może to przez bitesms bo wyłącznie tego używam do pisania wiadomości. Dla pewności sprawdziłem w orginalnych "wiadomościach" i tez nie ma problemu z oddzwonieniem na numer komórkowy czy stacjonarny. OPERATOR>>> ERA 7.1

#12 cac

cac
  • 54 posts

Posted 12 September 2010 - 20:32

witam. u mnie sytuacja byla ok do 2.09 -powiadomienie przychodzillo w formacie numer-spacja-przecinek-data. nastepnego smsa mam 6.09 i tam juz jest format numer-przecinek-spacja-data i iphone od tego dnia sie gubi. wynika z tego ze: - Era dala ciala zmieniajac format sms ktory dzialal - Jabco dalo ciala, bo kazde dziecko wie ze w numerze nie ma spacji (przede wszstkim konczacej) a tym bardziej przecinka, wiec parser jest po prostu do dupy. Pamietam ze na klasyku na poczatku cos kolo softu 1.2 wogole nie rozpoznawal polskiego formatu i nie potrafil identyfikowac dzwoniacego - moze jest to kwestia ustawienia formatu w jednym z milionow plikow w ipku - ale to ktos kto grzebie w bebechach bedzie tylko wiedzial. pozdro cac

#13 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 12 September 2010 - 21:10

Przecinek występuje, jako pauza, parser sam w sobie dobrze go pewnie rozpoznaje. To Era go tam niepotrzebnie dała.

#14 cac

cac
  • 54 posts

Posted 13 September 2010 - 07:11

hej. dzieki za info z zastosowaniem przecinka ale zadam pytanie chyba retoryczne: czy masz jakikolwiek kontakt w telefonie zapisany z przecinkiem? skoro po przecinku moze wystepowac praktycznie tylko funkcja wybierania wewnetrznego, to i tak nalezy rozpoznawac w numerze telefonu wylacznie cyfry, najpierw usuniecie spacji a potem odrzucenie wszystkiego co jest od pierwszego znaku nienumerycznego i wogole nie byloby tego tematu ;) pozdro cac

#15 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 13 September 2010 - 19:31

Owszem, mam. Używam tego do obsługi parkowania przez mPay. I to nawet po 2 przecinki w jednym numerze używam, i jeszcze gwiazdkę, dodatkowo :-P

#16 Marlice

Marlice
  • 105 posts

Posted 14 September 2010 - 21:59

Witam. Aktualnie też mam ten problem. Po telefonie do Ery dowiedziałem się, że jest to wina Apple (wg. nich) i że tam już to wiedzą teraz tylko trzeba czekać kiedy wyjdzie łatka... A pytanie z troche innej beczki czy istnieje możliwość, aby zamiast numeru wyswietlało się imie i nazwisko osoby która do nas dzwoni? Bo powiem szczerze w każdym innym telefonie od razu jest to pobierane z książki tylko nie w IP ;-).

#17 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 14 September 2010 - 22:07

Inne sieci wysyłają te smsy z numerów, z których do nas dzwoniono - to jest fajne. Era generalnie zwaliła. W sumie to Play zwalił jeszcze bardziej, bo po numerze łapie jeszcze spacje i (x2) ... no trudno...

#18 keniutek

keniutek
  • 414 posts
  • Skąd3m

Posted 20 September 2010 - 14:19

Od czasu updatu do iOS4.1 problem zniknal (przynajmniej w sieci Play).

#19 cac

cac
  • 54 posts

Posted 20 September 2010 - 18:04

Era dzis powrocila do starego formatu i znowu ipek dobrze rozpoznaje dzwoniacego.

#20 perlazza

perlazza
  • 389 posts
  • SkądPoznań

Posted 20 September 2010 - 20:10

Faktycznie działa!!! O dzięki Ci Ero za zlitowanie!!! ;)

#21 tomczyk85

tomczyk85
  • 46 posts

Posted 23 September 2010 - 21:15

Era ma u mnie plusa :) Faktycznie wszystko śmiga tak jak powinno.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users