Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Rejestracja domeny internetowej

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Turbo

Turbo
  • 526 postów

Napisano 16 sierpnia 2010 - 21:31

Witam, w jakim serwisie najlepiej zarejestrować domenę internetową .pl (i nie tylko)? Czy jest to obojętne i ceny wszędzie sa takie sam? Pozdrawiam serdecznie :)

#2 olafejs

olafejs
  • 1 035 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 16 sierpnia 2010 - 21:37

home.pl Polecam

#3 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 16 sierpnia 2010 - 21:41

Ja też klikam home, nie miałem problemów. Ale podobno nazwa.pl też nie jest taka tragiczna. A ceny to sobie porównaj.

#4 cizu

cizu
  • 943 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 sierpnia 2010 - 21:42

To zależy czy masz zamiar rejestrować ich dużo czy też wystarczy Ci jedna, jeśli jedna:
to rozejrzyj się po promocjach i przeczytaj ile kosztuje przedłużenie w nazwa.pl standardowo było 122 zł (z Vatem) czyli przy promocji domena za 1zł za dwa lata 123 zł.
Niemniej korzystniej jest zarejestrować np:
http://ppd.pl/cennik.html
Przy większej ilości domen są zniżki.
osobiście korzystam z:
Cennik

Ogółem przy przeglądaniu należy zwracać szczególną uwagę na koszt odnowienia domeny.

Miałem domeny jeszcze w domeny.pl i nie narzekałem.

#5 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 16 sierpnia 2010 - 21:46

Jest jeszcze megiteam.pl - fajny hosting wg mnie, jest php, django, rails, mysql, postgres. Nawet serwer jabbera. Dostęp do shella też. NetArt tylko ma php, ale też jest spoko. Home.pl nie wiem bo nie miałem nigdy tam.

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 16 sierpnia 2010 - 21:47

On chce domenę kupić, a nie się hostingować ;-)

#7 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 16 sierpnia 2010 - 21:54

"(i nie tylko)" - to mi zasugerowało że domenę i hosting chce (komplet).

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 16 sierpnia 2010 - 21:57

Raczej '.pl (i nie tylko)'.

#9 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 16 sierpnia 2010 - 21:58

ano może i tak ;) EDIT: Raczej na pewno, coś źle mi się spojrzało ;) W takim razie sorry za zamieszanie.

#10 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 16 sierpnia 2010 - 22:07

Ale to Twoje megiteam nawet fajne. Chociaż jak chcesz, mogę Ci dać to samo za piwo ;-)

#11 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 16 sierpnia 2010 - 22:08

Dzięki, ale za dużo przenoszenia by było, nie chce mi się ;)

#12 Turbo

Turbo
  • 526 postów

Napisano 16 sierpnia 2010 - 22:19

ok dzieki panowie, czyli szczególnej różnicy nie ma gdzie zarejestruje domenę. pisząc nie tylko miałem na myśli jeszcze .com i ewentualnie com.pl lub .eu pozdrawiam

#13 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 16 sierpnia 2010 - 22:22

Różnica jest, bo to inne firmy ;-) Ale wszyscy 'wiodący' dostawcy (home, netart, az.pl) są w porządku i to tam po prostu sobie działa. Dopasuj cenę (tak jak pisali - jeśli to nie chwilowy kaprys, nie podniecaj się 'za darmo' albo 'za złotówkę', tylko zobacz, ile będzie kosztowało przedłużenie) i jazda.

#14 cizu

cizu
  • 943 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 sierpnia 2010 - 22:47

ok dzieki panowie, czyli szczególnej różnicy nie ma gdzie zarejestruje domenę.
pisząc nie tylko miałem na myśli jeszcze .com i ewentualnie com.pl lub .eu

pozdrawiam

Wszystko jest tu: http://myapple.pl/of...tml#post1328441
Co do tego gdzie rejestrować domeny to już Twój wybór, różnica jest w cenie utrzymaniu i zarządzaniu domeną oraz jeśli potrzebujesz to w usługach typu przechwytywanie etc.

Firmy takie jak nazwa.pl home.pl domeny.pl etc różnią się tylko promocjami i ewentualnie kosztem przedłużenia - który jest drogi dlatego spójrz na te dwie firmy w poście powyżej. Różnica w firmie jaką wybierasz dla domeny ma znaczenie przy hostingu, bo wtedy dość często korzysta się z supportu i jest o wiele więcej parametrów, a domena to taka prosta usługa, choć warto zobaczyć czy panel takiej firmy udostępnia dla domeny konfiguracje rekordów mx etc. często się przydają choćby przy konfigurowaniu gmaila pod adres strony - sporo firm w tym bodaj nazwa.pl wymagała(może nadal wymaga) kontaktu z supportem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych