Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pendrive na Macu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 TheMoonwalls-c1df9413b1

TheMoonwalls-c1df9413b1
  • 678 postów

Napisano 16 sierpnia 2010 - 19:54

Witam serdecznie, Jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o Maci (to mój pierwszy), stąd to pytanie. Mianowicie, mam pendrive SanDisk, sformatowany jako FAT32 i z nagraną zawartością poprzedniego komputera. Wkładam go do portu USB w Macu i... nie wiem jak dostać się do jego zawartości :) Pod Disk Utility pendrive jest widziany, ale za żadne skarby nie wiem jak skopiować jego zawartość na dysk. Dziękuję serdecznie i pozdrawiam.

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 308 postów

Napisano 16 sierpnia 2010 - 19:59

W Finderze będzie po lewej stronie (w Sidebarze). Albo na Desktopie. Reszta jak w windowsie, klika się.

#3 TheMoonwalls-c1df9413b1

TheMoonwalls-c1df9413b1
  • 678 postów

Napisano 16 sierpnia 2010 - 20:19

Dziękuję za odpowiedź, ale problem jest taki, że Mac nie widzi tego Pendrive'a i nie ma go ani na Desktopie, ani w Finderze. Pojawia się tam dopiero po sformatowaniu go jako Mac OS X Extended (Journaled). A przy takim sformatowaniu nie widzi go Windows, z którego chcę zgrać pliki. Pozdrawiam.

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 308 postów

Napisano 16 sierpnia 2010 - 20:29

To szkoda, że nie napisałeś tego od razu. Sformatuj może na fat32 czymś innym, niż windowsem (w Disk Utility też się da).

#5 TheMoonwalls-c1df9413b1

TheMoonwalls-c1df9413b1
  • 678 postów

Napisano 16 sierpnia 2010 - 20:35

Właśnie to zrobiłem i też kicha. Nawet po sformatowaniu go jako FAT32 w Disk Utility, Mac nie chce otworzyć zawartości. Po stworzeniu dwóch partycji - jednej FAT32 i drugiej Mac OS X Extended (Journaled), to Windows widzi tylko FAT, a Mac widzi tylko Mac.

#6 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 16 sierpnia 2010 - 20:39

dziwna sprawa....powinien być widoczny w systemie bez ponownego formatowania,może masz zjechanego pendrajwa?

#7 TheMoonwalls-c1df9413b1

TheMoonwalls-c1df9413b1
  • 678 postów

Napisano 16 sierpnia 2010 - 20:41

Kupiłem go w zeszły weekend i użyłem go tylko raz do zgrania danych z PCta, żeby przenieść je na nowego Maca, więc chyba ok.

#8 lubiebardzo

lubiebardzo
  • 187 postów

Napisano 16 sierpnia 2010 - 21:02

Miałem podobne przeboje jak mi ktoś sformatował pendraka pod winda na ntfs. Dokładnie nie pamiętam jak to było, ale wychodziło mi tak, że były 2 partycje 200mega widział windows, mac widział 200 plus reszta. Trzeba było sformatowac go pod maka, utworzyc dwie partycje, uzunąc je formatujac pof fat32. Albo jakoś tak. Wiem że dopiero utworzenie 2ch partycji i ich usunięcie zadziałało

#9 Kwiato

Kwiato
  • 35 postów

Napisano 16 sierpnia 2010 - 21:08

a jesli moge zapytac to formatujac tego pendriva w Disk Utility po lewej stronie wybierasz "rozmiar i producenta" pena czy partycje na nim stworzona?? powinienes to pierwsze :)

#10 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 16 sierpnia 2010 - 22:38

A czy czasem, nie jest to pen o wielkości 8 lub 16 GB? Z dostępem do U3? Ja osobiście uważam Sandiski za ostatni chlam, ale mając podobnego Kingstona wykonałem następujący myk: -usunąłem U3 w diabły! -sformatowałem pełnym formatowaniem, pod Windowsem do FAT32 -sprawdziłem zapis/odczyt na Macu i Windowsie - działało! -nigdy, przenigdy nie formatowałem ani do NTFS, ani tym bardziej do Ext. Journaled, albowiem peny których używałem miały mniej niż 32 GB!!!!! -nigdy, przenigdy nie zakładałem na penie dwóch lub więcej partycji - bo jest to idiotyzm, niezależnie od wielkości pena. I dlatego wszystko mi działa, bez problemów.

#11 TheMoonwalls-c1df9413b1

TheMoonwalls-c1df9413b1
  • 678 postów

Napisano 20 sierpnia 2010 - 18:08

Witam, dziękuję wszystkim za pomoc. Formatowałem, formatowałem i chyba w końcu zaskoczyło :)

#12 pikus_apple

pikus_apple
  • 1 postów

Napisano 27 grudnia 2012 - 22:16

a co zrobić jak USB 32 GB nie widzi nawet program Disk Utillity? Na pewno widzi go Windows, i jest sformatowany jako FAT32. Wkładam pendrive do USB i nic, żadnego komunikatu ani ikony. Mam MacAir z USB 3.0 - może to jest przyczyną?

#13 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 27 grudnia 2012 - 23:08

Najprawdopodobniejszą przyczyną jest za słabe zasilanie na gnieździe USB!
Dla sprawdzenia:
-pierwsza metoda:
podłączyć pena do dwóch gniazd USB, np. kabelkiem/przedłużaczem z rozgałęźnikiem.
Dołączona grafika
-metoda druga:
(bardziej zawodna i niepewna) podłączyć pena gdy Mac jest zasilany z prądu, a nie z baterii.
Peny o dużej pojemności, powyżej 16GB, wymagają dużo prądu!
A Maci z nowych serii, maja dziadowskie zasilanie na gniazdach USB.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych