Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Usunąłem konto administratora - POMOCY

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 dawid_

dawid_
  • 61 postów

Napisano 14 sierpnia 2010 - 22:18

Usunąłem konto administratora, pozostawiając jedynie konto zwykłego użytkownika. Nie mam dostępu do niczego, edycji ustawień kont i terminala. Jak mogę przywrócić usunięte konto? BARDZO chciałbym odzyskać pliki z usuniętego konta. Ogromnie mi na tym zależy. Proszę o jakąkolwiek pomoc :(

#2 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 sierpnia 2010 - 22:23

jak to zrobiłeś? zwykły użytkownik nie może usunąć konta administratora. może to zrobić tylko administrator. a konta na którym się jest zalogowanym usunąć się nie da. jeżeli usunąłeś dane to musisz się ratować jakimś softem do ich odzyskiwania. a przed usunięciem konta o ile pamiętam pyta się czy usunąć dane. więc trudno to IMO zrobić przypadkowo.

#3 dawid_

dawid_
  • 61 postów

Napisano 15 sierpnia 2010 - 00:21

No i właśnie się da! Zrobiłem to nieświadomie poprzez program do udostępniania plików. Byłem na koncie, a jak się wylogowałem to już go nie było. Pewnie system się pyta i ostrzega, ale program nie pytał :( Program nazywa się Share Points HornWare: SharePoints

pomocy :(

---------- Wpis dodano o 23:37 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:32 ----------

Pliki raczej na dysku są, bo mam dokładnie taką samą ilość wolnego miejsca jak poprzednio, a miałem na pulpicie z 10gb. Nawet podejrzewam gdzie, ale oczywiście nie mogę tam wejść, bo jestem zwykłym użytkownikiem :(

---------- Wpis dodano o 23:51 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:37 ----------

Mogę wejść w tryb pojedyńczy user (jabłko+s) i jestem na root? Jak by mi ktoś mógł podpowiedzieć, jak za pomocą tamtej konsoli mogę nada obecnemu użytkownikowi prawa root'a lub dodać nowego z takimi prawami, to jestem w domu.

proszę o pomoc :(

---------- Wpis dodano 15.08.2010 o 01:21 ---------- Poprzedni wpis dodano 14.08.2010 o 23:51 ----------

Sam sobie pomogłem..

Wystarczy uruchomić w trybie jabłko+s a następnie zamontować dysk sbin/mount -uaw i usunąć plik var/db/.AppleSetupDone

Podczas restartu system zachowuje się jak przy pierwszym uruchomieniu, pozwalając utworzyć nowego użytkownika root.

Nie mogę jednak dodać zwykłego konta. Tworzę je bez hasła a podczas próby logowania system go wymaga. O co chodzi?

ps. pliki rzeczywiście są w katalogu user

#4 sandr

sandr
  • 161 postów

Napisano 15 sierpnia 2010 - 07:29

Może, coś pomoże?...

#5 dawid_

dawid_
  • 61 postów

Napisano 15 sierpnia 2010 - 15:51

Dzięki. Z kontem i prawami root sobie poradziłem, opis powyżej. Mam tylko problem z dodaniem nowego użytkownika. Z hasłem czy bez, przy próbie logowania na niego nie przyjmuje mi hasła.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych