Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

[DYLEMAT] iPhone 3gs 16gb czy HTC HD 2

• Please log in to reply
84 replies to this topic

#51 krisdiverse

krisdiverse
  • 363 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 August 2010 - 21:48

@tomito86 Jakiś czas temu byłem posiadaczem iPhone 3G, ale niesamowicie nakreciłem sie na HTC HD2. Kupiłem go i żałuje. Istotne minusy: 1. Przeglądając net w iPhonie, tam gdzie stuknę palcem, tam mi się otwiera dalsza strona. W HTC HD2 jest wielki ekran, ale bardzo ciężko jest stuknąć i za pierwszym razem wejść dalej w stronę. Po prostu masakra. Przegladanie netu to koszmar. Czasami kilka razy musiałem klikać, aby wejśc gdzieś dalej w stronę www. 2. Pisane smsów, tak jak wyżej - bardzo ciężko jest napisać smsa, nie naciskająć przypadkowo innej literki (oczywiście HTC HD2). W iPhone piszę jedną ręką i bez naciskania czegoś przypadkiem. 3. Windows koszmar. Nie dostosowany do pojemnościowego ekranu. Mnóstwo podmenu... 4. Wielki, ale nie do trzymania w jednej dłoni - HTC HD2. Może do navi super, ale nic wiecej... Co ja będę dużo mówić. Sprzedałem go i mam iPhone 3GS 16GB. I co dalej? Nigdy więcej HTC HD2! :)

#52 tomito86

tomito86
  • 222 posts
  • SkądMińsk Mazowiecki

Posted 14 August 2010 - 23:09

@tomito86
Jakiś czas temu byłem posiadaczem iPhone 3G, ale niesamowicie nakreciłem sie na HTC HD2. Kupiłem go i żałuje.
Istotne minusy:
1. Przeglądając net w iPhonie, tam gdzie stuknę palcem, tam mi się otwiera dalsza strona. W HTC HD2 jest wielki ekran, ale bardzo ciężko jest stuknąć i za pierwszym razem wejść dalej w stronę. Po prostu masakra. Przegladanie netu to koszmar. Czasami kilka razy musiałem klikać, aby wejśc gdzieś dalej w stronę www.
2. Pisane smsów, tak jak wyżej - bardzo ciężko jest napisać smsa, nie naciskająć przypadkowo innej literki (oczywiście HTC HD2). W iPhone piszę jedną ręką i bez naciskania czegoś przypadkiem.
3. Windows koszmar. Nie dostosowany do pojemnościowego ekranu. Mnóstwo podmenu...
4. Wielki, ale nie do trzymania w jednej dłoni - HTC HD2. Może do navi super, ale nic wiecej...
Co ja będę dużo mówić. Sprzedałem go i mam iPhone 3GS 16GB. I co dalej? Nigdy więcej HTC HD2! :)

Ale nie probowales Androida na HD2?

#53 Czyluk

Czyluk
  • 540 posts
  • SkądPoznań

Posted 15 August 2010 - 10:05

@tomito86
Jakiś czas temu byłem posiadaczem iPhone 3G, ale niesamowicie nakreciłem sie na HTC HD2. Kupiłem go i żałuje.
Istotne minusy:
1. Przeglądając net w iPhonie, tam gdzie stuknę palcem, tam mi się otwiera dalsza strona. W HTC HD2 jest wielki ekran, ale bardzo ciężko jest stuknąć i za pierwszym razem wejść dalej w stronę. Po prostu masakra. Przegladanie netu to koszmar. Czasami kilka razy musiałem klikać, aby wejśc gdzieś dalej w stronę www.
2. Pisane smsów, tak jak wyżej - bardzo ciężko jest napisać smsa, nie naciskająć przypadkowo innej literki (oczywiście HTC HD2). W iPhone piszę jedną ręką i bez naciskania czegoś przypadkiem.
3. Windows koszmar. Nie dostosowany do pojemnościowego ekranu. Mnóstwo podmenu...
4. Wielki, ale nie do trzymania w jednej dłoni - HTC HD2. Może do navi super, ale nic wiecej...
Co ja będę dużo mówić. Sprzedałem go i mam iPhone 3GS 16GB. I co dalej? Nigdy więcej HTC HD2! :)

WM 6.5 to jest koszmar. Mogłeś sobie wrzucić rom z Windows Phone 7, lub Androidem wtedy pisało by się dobrze

#54 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 15 August 2010 - 10:41

WM 6.5 to jest koszmar. Mogłeś sobie wrzucić rom z Windows Phone 7, lub Androidem wtedy pisało by się dobrze

A ja ponawiam pytanie, czy urzadzenie kupuje sie, zeby uzywac, czy ciagle w nim grzebac i wgrywac co tydzien inny ROM ?

#55 reaper

reaper
  • 1108 posts

Posted 15 August 2010 - 11:00

OleYek zadałeś bardzo ważne pytanie, na które odpowiem. Odpowiedź brzmi: TAK

#56 kojotek

kojotek
  • 112 posts
  • SkądPruszków

Posted 15 August 2010 - 11:10

Czy Ty wiesz o czym piszesz? A może ja sprzedałem HD2 tydzień temu i już jestem tak w plecy z informacjami dotyczącymi software'u?

Z tego co mi wiadomo to nie ma WP7. No chyba że jakimś cudem udało Ci się wgrać obraz z SDK do HD2. A co do pisania na Androidzie odpalonym na HD2... Widać że to nie jest system z tego urządzenia. Niektóre aplikacje wywalają błędy i się zamykają. Co to za przyjemność korzystać z urządzenia które nie jest w 100% sprawne?

Co do pisania na klawiaturze HD2. Może problem leży w starym modelu powierzchni dotykowej? Bo ja (serwis oczywiście) wymieniłem ekran i płytę główną na tą z późniejszej serii i pisało się już dobrze (bardzo rzadko wcisnęła się nie ta litera co chciałem).

#57 tomito86

tomito86
  • 222 posts
  • SkądMińsk Mazowiecki

Posted 15 August 2010 - 12:30

kwestia kilku dni kojotek

#58 krisdiverse

krisdiverse
  • 363 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 August 2010 - 14:32

Nie po to kupuję telefon, aby wgrywać Androida czy WP7. Chce kupić i być od razu zadowolonym użytkownikiem, tak jak w przypadku iPhone 3GS.

#59 Kvczor

Kvczor
  • 1468 posts

Posted 15 August 2010 - 15:12

Mam iPhone 3Gs i HTD HD 2. Jeszcze niedawno powiedziałbym ci - bierz iPhone (4.0 jest zajebiste, a z JB to system marzenie). Ale ostatnio zaczalem czytac o modyfikacji HD2 i cholera to jest na prawde niezle co mozna tam nakombinowac. Np. Normalnego Linuxa mozesz wgrac, Androida (2.2) no i pewnie za jakis czas WM 7. To sa naprawde porzadne systemy. WM 6.5 jest beznadziejne, to nie ulega watpliwosciom i jezeli nie zamierzasz modyfikowac HD2 to nie ma sensu go kupowac. iPhone tak czy inaczej ci sie spodoba, ale HD2 ma szanse byc znacznie lepsze, jesli tylko poswieci sie troche czasu. Btw. Ma ktos ochote pomoc mi wgrac Androida na mojego HD2? Ja szczerze mowiac nie bardzo sie orientuje w tych tematach i nie wolno mi go zepsuc. Jak cos to PW :D

#60 tomek.s

tomek.s
  • 158 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 August 2010 - 15:33

Kupić telefon po to żeby rzeźbić w g$%#e, bez sensu :/ Moim zdaniem HD2 nie jest lepszy od Ipeka, parametry to nie wszystko, liczy się też wygoda i przyjemność w użytkowania. Nie każdemu się chce wymienić systemy i wgrywać cuda wianki żeby telefon zaczął się do czegoś nadawać. To tak jakby kupić Acera, wymienić płytę główną z procesorem, dołożyć ramu i dwa razy większy dysk a potem mówić, że jest lepszy od Macbooka TYLKO trzeba trochę zmodyfikować. Bez sensu.

#61 dredg

dredg
  • 2452 posts
  • SkądVendin les Béthune

Posted 15 August 2010 - 15:38

Ale tu modifikacja tyczy sie tylko softu, ja bym sie chetnie pobawil kilka dni takim fonem z androidem lub wm7, po max tygodniu by mi sie znudzil jak wszystkie poza iphone do tej pory (-:

#62 boberek34

boberek34
  • 104 posts

Posted 15 August 2010 - 16:42

Kupując aplikację z AppleStore, należy doładować iTunes, czy kasa jest pobierana z abonamentu, albo kart doładowujących? Od razu mówię, że nie mam iP, jestem w tych sprawach zielony.

#63 dredg

dredg
  • 2452 posts
  • SkądVendin les Béthune

Posted 15 August 2010 - 16:54

Z zadnego abonamentu, z konta itunes...

#64 kubaamm

kubaamm
  • 252 posts
  • SkądPL|USA

Posted 15 August 2010 - 17:17

Kupując aplikację z AppleStore, należy doładować iTunes, czy kasa jest pobierana z abonamentu, albo kart doładowujących? Od razu mówię, że nie mam iP, jestem w tych sprawach zielony.

Żeby kupować w Apple Store musisz posiadać tam konto, które możesz założyć za darmo i doładowywać sobie gift card'ami które występują w różnych kwotach...a jeżeli chcesz pobierać jedynie darmowe aplikacje to po prostu zakładasz jedynie konto;)

#65 marekgro

marekgro
  • 102 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 15 August 2010 - 18:34

Żeby kupować w Apple Store musisz posiadać tam konto, które możesz założyć za darmo i doładowywać sobie gift card'ami które występują w różnych kwotach...a jeżeli chcesz pobierać jedynie darmowe aplikacje to po prostu zakładasz jedynie konto;)

prościej podpiąć kartę kredytową, wtedy schodzi z karty :)

#66 boberek34

boberek34
  • 104 posts

Posted 15 August 2010 - 19:47

To lipa. Chciałem brać w przyszłości abo. 139zł. Nie wydzwonię tego, więc myślałem że może na aplikacje pójdzie.

#67 vonski

vonski
  • 26 posts

Posted 15 August 2010 - 20:16

Trochę tu padło nieprawdziwych stwierdzeń, głównie o HD2, więc pozwolę sobie na małe sprostowanie.

1. HD2 zdecydowanie nadaje się do używania jako telefon po wyjęciu z pudełka. Pierwsze wersje oprogramowania, z jakimi wszedł na rynek (1.43 i 1.48) były pełne błędów, często powodowały zwisy systemu, nie działały niektóre aplikacje systemowe itd. Ale od czasu aktualizacji do 1.66 (a było to koło kwietnia), wszystko w tym telefonie działa jak należy. Nie ma problemów z WiFi, z nawigacją, z mailami, polskimi znakami, niewygodną klawiaturą, itede, itepe. Normalny sprzęt, nadający się świetnie do pracy. WM ubrany w słitaśne ubranko od HTC zwane Sense, które jednym odpowiada, a innym nie (np. mi).

2. Nie da się jednoznacznie określić, czy HD2 będzie lepszym wyborem od iPhone'a. Jeśli ktoś potrzebuje narzędzia do pracy i np. nawigacji, to poleciłbym HTC. Jeśli urządzenia ma służyć do szeroko rozumianej rozrywki (tu ma na myśli głównie gry), to zdecydowanie ciekawszą opcją będzie jabłko, głównie ze względu na potężne AppStore.

3. Nieprawdą jest, że w WinMo trzeba dłubać. Nic z tych rzeczy. Owszem- WM jest systemem, który dale największe możliwości personalizacji, zmian, edycji wyglądu, wydajności itd. Ale znam wielu userów, którzy kupili HD2 i używają go w stanie "out of the box", najwyżej dogrywając kilka potrzebnych aplikacji do profili, itp (w końcu po to ma się otwarty OS). Mimo szybkiego rozwoju Androida dalej uważam WM za system, który pozwala użytkownikowi na największą frajdę z modyfikacji systemu.

4. Kilka słów o perspektywach. Dla mnie zarówno 3GS jak i HD2 są równie... nieperspektywiczne ;) HD2 zamyka serię urządzeń HTC z WM 6.5.x na pokładzie, i na 90% już więcej takich telefonów nie będzie. Nie będzie też na niego WP7 (przynajmniej oficjalnie), więc przyszłościowo patrząc, nie jest za różowo. Tyle, że moim skromnym zdaniem 3GS w podobnym czasie straci na atrakcyjności. W związku z wejściem iP4 coraz więcej aplikacji i gier będzie dostosowanych będzie wyłącznie do nowego procesora i ekranu, a posiadacze 3GSa coraz częściej będą się musieli oblizywać. Sam pamiętam jak 3 miesiące po wejściu 3GSa szlag mnie trafiał grając w NBA Live na 3G, bo się przycinało. I za chwilę pewnie będzie to samo.

5. A na koniec powiem, że idealnym połączeniem jest posiadanie zarówno iPhone'a jak i HD2, co daje moim zdaniem idealny układ w temacie rozrywka/praca. Sam taki zestaw posiadam i bardzo sobie chwalę ;)

#68 Alex007

Alex007
  • 820 posts

Posted 15 August 2010 - 20:57

4. Kilka słów o perspektywach. Dla mnie zarówno 3GS jak i HD2 są równie... nieperspektywiczne ;) HD2 zamyka serię urządzeń HTC z WM 6.5.x na pokładzie, i na 90% już więcej takich telefonów nie będzie. Nie będzie też na niego WP7 (przynajmniej oficjalnie), więc przyszłościowo patrząc, nie jest za różowo. Tyle, że moim skromnym zdaniem 3GS w podobnym czasie straci na atrakcyjności. W związku z wejściem iP4 coraz więcej aplikacji i gier będzie dostosowanych będzie wyłącznie do nowego procesora i ekranu, a posiadacze 3GSa coraz częściej będą się musieli oblizywać. Sam pamiętam jak 3 miesiące po wejściu 3GSa szlag mnie trafiał grając w NBA Live na 3G, bo się przycinało. I za chwilę pewnie będzie to samo.

5. A na koniec powiem, że idealnym połączeniem jest posiadanie zarówno iPhone'a jak i HD2, co daje moim zdaniem idealny układ w temacie rozrywka/praca. Sam taki zestaw posiadam i bardzo sobie chwalę ;)

ad.4.Raczej nie chodzi o różnice procesorów ani pamięci ram tylko żyroskop i przednią kamere.Róznice między 4 a 3Gs nie są tak wielkie jak 3G a 3Gs. (4 procesor 1Ghz,512ramu, 3Gs procesor ponad 600mhz i 256 ram, 3g procesor ponad 300mhz i 128 ramu)

ad.5. Wolę Milestone i iPhone 4.

#69 tomito86

tomito86
  • 222 posts
  • SkądMińsk Mazowiecki

Posted 15 August 2010 - 22:07

ad.4.Raczej nie chodzi o różnice procesorów ani pamięci ram tylko żyroskop i przednią kamere.Róznice między 4 a 3Gs nie są tak wielkie jak 3G a 3Gs. (4 procesor 1Ghz,512ramu, 3Gs procesor ponad 600mhz i 256 ram, 3g procesor ponad 300mhz i 128 ramu)

3g 300mhz 3gs 600 mhz czyli ? 300 mhz roznicy
3gs 600 mhz 4g 1000mhz czyli ? 400 mhz roznicy !

400>300

Róznice między 4 a 3Gs nie są tak wielkie jak 3G a 3Gs.

3g 128 mb ram 3gs 256 mb ram czyli ? 128 mb roznicy
3gs 256 mb ram 4g 512 mb ram czyli ? 256 mb różnicy !!!

256>128

Alex007 Skąd:
Z organizacji przeciw głupim postom i spamowi.

na pewno drogie musiały być te twoje telefony :P

#70 dredg

dredg
  • 2452 posts
  • SkądVendin les Béthune

Posted 15 August 2010 - 22:41

Sry za offtop, ale czy czasem w iPhone 4 A4 nie jest czasem zanizony do 800MHz w porównaniu do ipada?

#71 tomito86

tomito86
  • 222 posts
  • SkądMińsk Mazowiecki

Posted 15 August 2010 - 23:21

Sry za offtop, ale czy czasem w iPhone 4 A4 nie jest czasem zanizony do 800MHz w porównaniu do ipada?

nie to iphone 3gs i jego 600 mhz jest zniżone z 800 mhz

#72 BiskupPro

BiskupPro
  • 84 posts
  • SkądNottingham / Szczecin

Posted 16 August 2010 - 04:33

I tak i tak windows pozostanie windowsem gdzie kolwiek by nie byl...Kiedys mialem manie na windowsa mobile,symbiana i juz mam ich powyzej uszu ( czasami sie zastanawiam ktore jest bardziej gowniane ).Zdecydowanie polecam jablko.Moze i ma jakies swoje minusy ( jak wszystko ) ale zastanawianie sie nad wyborem a tym bardziej porownywanie tych dwoch systemow wola o pomste do nieba...

#73 tomito86

tomito86
  • 222 posts
  • SkądMińsk Mazowiecki

Posted 16 August 2010 - 07:37

I tak i tak windows pozostanie windowsem gdzie kolwiek by nie byl...Kiedys mialem manie na windowsa mobile,symbiana i juz mam ich powyzej uszu ( czasami sie zastanawiam ktore jest bardziej gowniane ).Zdecydowanie polecam jablko.Moze i ma jakies swoje minusy ( jak wszystko ) ale zastanawianie sie nad wyborem a tym bardziej porownywanie tych dwoch systemow wola o pomste do nieba...

widzisz nikt tu nie porownuje systemow bo na hd 2 bedzie mozna wgrac wszystko juz niedlugo od androida iOS po win 7 ubuntu i win xp :P
czy na HTC HD2 ? mozna wgrac tylko androida czy musi byc koniecznie dual bot ?

ODDAM FABRYCZNIE NOWE HTC HD 2 za 1550zł z podbita gwarancja 10.08.2010

#74 BiskupPro

BiskupPro
  • 84 posts
  • SkądNottingham / Szczecin

Posted 16 August 2010 - 11:35

Po zabawie palmtopami na androidzie mam wrazenie ze to istna kopia iOS.Tym bardziej przemawiaja do mnie liczne procesy sadowe ktore Apple wytoczylo Google za kradziesz patentow i miedzy innymi chodzilo tez wlasnie o androida.

A tu o HTC HD2 :

#75 tomito86

tomito86
  • 222 posts
  • SkądMińsk Mazowiecki

Posted 16 August 2010 - 22:02

pamietam MDA Vario i WM 5 (co za kur.. jeb.. koszmar :/ czasami szło sie poplakac z żalu )

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users