No sie zdenerwowalem straszliwie.
Kupilem (a jakze...) Aperture 3 i teraz odkrylem, ze wole iPhoto...
Problem mam jeden: zalozylem galerie w MobileMe. Mam tam zdjecia, publikuje z iphone i teraz... chcialbym jakos (wlasnie - jak?) "zaimportować" lub też "podłączyć" ten album do Aperture.
Owszem - moge z Aperture opublikowac album na MobileMe i bedzie wtedy sie synchronizowalo, etc., ale w druga strone? Tzn. Mam juz album na mobileMe i chce go podlaczyc (subscribe) w Aperture - kicha. MobileMe mowi, ze do iPhoto nie ma problemu, ale aperture... nie ma szans.
Niech ktos powie, ze mozna to zrobic, ladnie mi wytlumaczy, a bede wdzieczny bardzo!

Aperture i subskrypcja do galerii MobileMe
Started by
lukjel
, 12 Aug 2010 22:40
6 replies to this topic
Posted 12 August 2010 - 22:40
Posted 13 August 2010 - 00:38
Kupiłem ciagnik siodłowy teraz odkryłem, że wole SMARTA ;-)
Zassaj zdjecia na kompa wywal galerie z mobileme, z zassanych zrob event a Aperture zrob galerie na mobileme i gotowe :-)
Posted 27 August 2010 - 16:42
Po powrocie z urlopu ale odpowiadam...
Przede wszystkim - porownanie nie teges: kupilem ciagnik, a tu sie okazuje, ze mimo, ze ma wycieraczki to one nie dzialaja (znaczy - dzialaja, ale musze recznie nimi machac wyciagajac reke z kabiny kierowcy...), a w SMARCIE dzialaly bardzo dobrze i to automatycznie... Fakt - moja wina, bo moglem sprawdzic, ale to strasznie mnie zrazilo do apple... sadzilem, ze maja produkty dopracowane. Reklamuja Aperture jako produkt majacy zastapic iphoto (czyli reklamuja - ja to tak odebralem - jak iphoto tobie nie wystarcza, to kup aperture, bo szybszy lepszy i wogole super), a tu sie okazuje, ze to niedorobka jakas.
Po drugie - ekstra, zrobie event, zrobi mi galerie, ale... jak dodam bezposrednio jakies zdjecie na galerie mobileme (upload/email/iphone) to co? Zaktualizuje mi sie to w Aperture? Czy moze musze sam recznie ta wycieraczka zaczac machac po szybie...
Pozdrawiam.
-l.
Posted 27 August 2010 - 17:43
Ty ewidentnie nie rozumiesz do czego służy aperture i tu leży problem
Posted 27 August 2010 - 19:24
Tak... moze dlatego, ze ufam temu co pisze apple:
[URL="http://www.apple.com/pl/aperture/iphoto-to-aperture/"]http://www.apple.com/pl/aperture/iphoto-to-aperture/[/URL]
You’ve done some great things with iPhoto, and now you’re ready to do more. Aperture 3 is designed to make the move from iPhoto easy and seamless.
You’ll notice that the things you’ve done in iPhoto can be done in Aperture 3 — with more exact and impressive results. All your iPhoto data and adjustments transfer. And your knowledge of iPhoto makes Aperture easy to master.
Taak... ale po zainstalowaniu juz wiem... szkoda, ze apple nie powiedzialo tego od razu. Po co klamac, ze mozesz robic wiecej... mozesz robic inne rzeczy, ale z pewnoscia w kontekscie porownania do iphoto to chyb nie wiecej...
[URL="http://www.apple.com/pl/aperture/iphoto-to-aperture/"]http://www.apple.com/pl/aperture/iphoto-to-aperture/[/URL]
You’ve done some great things with iPhoto, and now you’re ready to do more. Aperture 3 is designed to make the move from iPhoto easy and seamless.
You’ll notice that the things you’ve done in iPhoto can be done in Aperture 3 — with more exact and impressive results. All your iPhoto data and adjustments transfer. And your knowledge of iPhoto makes Aperture easy to master.
Taak... ale po zainstalowaniu juz wiem... szkoda, ze apple nie powiedzialo tego od razu. Po co klamac, ze mozesz robic wiecej... mozesz robic inne rzeczy, ale z pewnoscia w kontekscie porownania do iphoto to chyb nie wiecej...
Posted 30 August 2010 - 01:52
I gdzie w tym artykule masz napisane że Aperture służy do zgrywania zdjęć z Mobile Me które zrobisz iPhonem ?
Posted 30 August 2010 - 07:43
Pierwsze zdanie sugeruje, że przy pomocy Aperture możesz zrobić WIECEJ niż w iPhoto.
To zdanie nie jest prawdziwe - bo możesz zrobić inne rzeczy niż w iPhoto - część funkcjonalności się pokrywa, ale są rzeczy, których Aperture nie potrafi robić, a iPhoto potrafi i są rzeczy, które robi Aperture, a nie potrafi iPhoto.
Powinno być to wyraźnie napisane - szczególnie, że jednym z podkreślanych featuresów Aperture jest współpraca z MobileMe...
Ale myslę, że czas skończyć wątek, bo odchodzimy od tematu.
Podsumowując:
Aperture nie jest rozszerzonym iPhoto, a zupełnie nowym programem. Osobiscie nie rozumiem do czego ma służyć Aperture - bo te kilka funkcji edytorskich chyba łatwiej zrobić w jakimś programie typu Photoshop (bo cena - 900zł daje już pewne możliwości kupna dobrego odpowiednika, lub starszej wersji Photohopa).
Oczekiwałem lepszego iPhoto - pomyliłem sie, moja strata
Pozdrawiam.

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users