Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Aplikacja do pomiaru emisji promieniowania radiowego a.k.a. Death Grip app

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Aplikacja do pomiaru emisji promieniowania radiowego a.k.a. Death Grip app (0 użytkowników oddało głos)

1. Tak (3 głosów [23.08%] - Zobacz)

Procent z głosów: 23.08%

2. Nie (10 głosów [76.92%] - Zobacz)

Procent z głosów: 76.92%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 TigerStyle

TigerStyle
  • 1 385 postów
  • SkądBournemouth / Łódź / Planeta

Napisano 11 sierpnia 2010 - 17:43

Witam

Buszując w sieci natrafiłem na artykuł o emisji fal radiowych przez telefony. Wiem, że temat był poruszany przy okazji iPhone 3 i 3Gs, ale może warto go odświeżyć jeżeli chodzi o iPhone 4 i konkurencję. Myślę, że ten http://myapple.pl/wi...martfonem".html wątek wiąże się z moim, ale według mnie, obecny porusza ważniejszy dla nas użytkowników temat.

Tylko po angielsku Cellphone ‘Death Grip’ Increases Radiation Exposure, One App Shows | Gadget Lab | Wired.com

A poniżej szybkie linki, z dużą ilością wykresów, tak aby każdy mógł porównać.

Top 10 emitujących
New cell phones in 2010, do they have dangerous radiation? | Environmental Working Group

Rodzina Apple
iPhone
Cell Phone Radiation Review for Apple iPhone| Environmental Working Group
3G
Cell Phone Radiation Review for Apple iPhone 3G| Environmental Working Group
3GS
Cell Phone Radiation Review for Apple iPhone 3G S| Environmental Working Group
4
Cell Phone Radiation Review for Apple iPhone 4| Environmental Working Group

Polecam lekturę.

PS
Jak ktoś ma ochotę, to na linku poniżej można (chyba, nie sprawdzałem) otrzymać możliwość ściągnięcia aplikacji na różne telefony.
tawkon

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.

#2 borkus13

borkus13
  • 72 postów
  • SkądLubin, PL

Napisano 12 sierpnia 2010 - 19:46

Death grip - jedna wielka ściema. Każdy telefon jak się mu zasłoni ręką antenę (nasze ciało bardzo dobrze pochłania promieniowanie elektromagnetyczne), to zwiększy moc nadajnika, aby móc się nadal komunikować z siecią - nie trzeba się wysilać i wyciskać z niego siódmych potów.... Dodatkowo, każdy telefon jest poddawany testom zanim zostanie dopuszczony do użytkowania publicznego - a moc maksymalna promieniowania e-m, która przekłada się bezpośrednio na moc nadajnika nie może przekroczyć obowiązujących norm. Więc o ile jesteśmy w zasięgu sieci i zdajemy sobie sprawę z tego aby go tak trzymać żeby nie zasłaniać anteny to moc nadajnika (promieniowania e-m) będzie zdecydowanie mniejsza i nasz organizm będzie narażony na mniejszą ekspozycję na promieniowanie. Nasuwa się jeden wniosek - bądźmy świadomymi użytkownikami posiadanego sprzętu ;)

#3 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 13 sierpnia 2010 - 00:11

Że tak powiem, mam to gdzieś :-P w powietrzu i tak lata już milion dwieście najróżniejszego rodzaju promieniowania, sieci wifi, gsm, 3g, radiowych, tv, kable promieniują, stare monitory promieniują, elektronika promieniuje, słońce (sic!) promieniuje a będzie coraz bardziej to robić teraz jakoś, wdychamy spaliny, żremy jedzenie modyfikowane pryskane leczone antybiotykami i innymi cudami... I myślicie, że to 1,17W/kg wiele zmieni, jak spadnie do 1,09W/kg (stawki przykładowe)? Jaaaaasne. Się ktoś boi niech spada na koniec afryki czy innego wygwizdowa gdzie szczytem technologii jest maczeta z kamienia ... tam będzie trochę mniej szkodliwych fal.. ewentualnie was Lew zje na śniadanie, albo pająk ukatrupi nad ranem.

#4 michasz

michasz

• 2 914 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 sierpnia 2010 - 13:37

Że tak powiem, mam to gdzieś :-P w powietrzu i tak lata już milion dwieście najróżniejszego rodzaju promieniowania, sieci wifi, gsm, 3g, radiowych, tv, kable promieniują, stare monitory promieniują, elektronika promieniuje, słońce (sic!) promieniuje a będzie coraz bardziej to robić teraz jakoś, wdychamy spaliny, żremy jedzenie modyfikowane pryskane leczone antybiotykami i innymi cudami...

I myślicie, że to 1,17W/kg wiele zmieni, jak spadnie do 1,09W/kg (stawki przykładowe)? Jaaaaasne. Się ktoś boi niech spada na koniec afryki czy innego wygwizdowa gdzie szczytem technologii jest maczeta z kamienia ... tam będzie trochę mniej szkodliwych fal.. ewentualnie was Lew zje na śniadanie, albo pająk ukatrupi nad ranem.

I tym miłym akcentem powinniśmy zakończyć ten temat. :)

#5 TigerStyle

TigerStyle
  • 1 385 postów
  • SkądBournemouth / Łódź / Planeta

Napisano 13 sierpnia 2010 - 14:12

Ciekawe jest fakt, ile jest 'krzyku' o rzeczy blahe :-) a jezeli cos moze rzeczywiscie miec zly wplyw na uzytkownia to raczej to ignorujemy :-). Ja sam tez absolutnie sie nie przejmuje tego typu falami. Jestem ciekaw jak dlugo trzeba by trzymac telefon przy glowie, aby uzyskac podobny uszczerbak na zdrowiu, jak oddychajac przez godzine 'miejskim' powietrzem. Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych