Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mail: drobna niedogodność

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 monty

monty
  • 62 postów

Napisano 10 sierpnia 2010 - 19:48

Po reinstalacji Snow Leoparda (wszystkie upgrade'y zrobione) i przywróceniu danych z backupu pojawił się dość ciekawy problem. Mianowicie w aplikacji Mail notyfikacja na ikonie pokazuje 11, kiedy nie mam nowej poczty lub 11+ilość nowych maili. Czy ktoś ma pomysł jak to rozwiązać?

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 357 postów

Napisano 10 sierpnia 2010 - 22:18

Mi kiedyś uparcie pokazywało dwa nieprzeczytane maile. Przebuduj skrzynki, pomoże.

#3 monty

monty
  • 62 postów

Napisano 11 sierpnia 2010 - 15:11

Dzięki. Pomogło. Okazało się, że mam jakiś mały folder,do którego chyba od roku nie zaglądałem, z dokładnie jedenastoma wiadomosciami. Przebudowałem i jedenastka zniknęła.

#4 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 sierpnia 2010 - 19:11

to ja się podepnę do tematu coby nowego nie robić wczoraj wysyłałem maila z "Maila" z załącznikami, kilka zdjęć, nic specjalnego. Waga maila całe 1,1MB bo obrazki skalowałem. No i dzisiaj wchodzę na maila a tam pojawiła się nowa skrzynka zatytułowana "Odzyskane wiadomości (Gmail)" a w nim 20 wiadomości o tej samej treści. Po wykasowaniu ich pojawiają się nowe. Czyżby jakiś wirus? Czy nowy fjuczer maila? Na dysku mam katalog Odzyskane Wiadomości (Gmail).mbox a w nim 20 plików po 55MB. Po ich skasowaniu pojawiają się nowe. Ki czort?

#5 Kndnowak

Kndnowak
  • 73 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 27 sierpnia 2010 - 13:30

to ja się podepnę do tematu coby nowego nie robić

wczoraj wysyłałem maila z "Maila" z załącznikami, kilka zdjęć, nic specjalnego. Waga maila całe 1,1MB bo obrazki skalowałem.
No i dzisiaj wchodzę na maila a tam pojawiła się nowa skrzynka zatytułowana "Odzyskane wiadomości (Gmail)" a w nim 20 wiadomości o tej samej treści. Po wykasowaniu ich pojawiają się nowe. Czyżby jakiś wirus? Czy nowy fjuczer maila?
Na dysku mam katalog Odzyskane Wiadomości (Gmail).mbox a w nim 20 plików po 55MB. Po ich skasowaniu pojawiają się nowe. Ki czort?

też to mam - jeden mail to 27 MB, a w skrzynce jest ich 17. Jak skasuję to pojawiają się na nowo :( Gorzej - mail cały czas skądś je ściąga, przez co zamula mi łącze na maksa.

Co z tym fantem zrobić?

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 357 postów

Napisano 27 sierpnia 2010 - 15:29

Przebudowaliście już skrzynki? :P

#7 martiso

martiso
  • 185 postów

Napisano 31 sierpnia 2010 - 07:47

u mnie przebudowa nic nie daje - i zawsze się tak dzieje przy wysyłaniu większych maili (ok 5mb - zdjęcia) - konto imap (gmail). Co z tym zrobić ???? tworzy się katalog NA MOIM MACU (odzyskane wiadomości - 8 sztuk) WTF ????

#8 tomek.w

tomek.w
  • 37 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 sierpnia 2010 - 09:06

Podczepiając się do tematu bo temat dość śmieszny chyba.. jak wyłączyć podgląd jpg'a w Mail? Wysyłam w załączniku obrazek .jpg a nadawca dostaję go przeskalowanego, przez co jest nie wyraźny. Jak wyłączyć podgląd albo chociaż skalowanie? Nie mogę tego w preferencjach znaleźć?

#9 Aizo

Aizo
  • 31 postów

Napisano 01 września 2010 - 06:53

U mnie problem pojawił się przy wiadomości 55kB , teraz mam skrzynkę odzyskane, no i nie ściąga mi nowych maili z gmaila. Trochę wtopa ... system skrojony idealnie na maca a problemy już po kilku dniach używania poczty ....

#10 marcin.mazurczak

marcin.mazurczak
  • 1 postów

Napisano 28 grudnia 2010 - 19:52

gmail IMAP

Miałem podobny problem. Udało się rozwiązać korzystając z poniższego źródła:

[url=http://www.google.com/support/forum/p/gmail/thread?tid=1b4c1b9bf68e9334&hl=en]Huge problem: Mac Mail IMAP keeps recovering unsendable email, taking up TONS of memory. - Gmail Help[/url]

Easy Solution:
Go to Mail Preferences.
Select the mail account involved.
Go to tab Advanced.
Under "Keep copies of messages for offline viewing" select "Don't keep copies of any messages".
(Don't worry, they are still on the server.)
Close Preferences.
If needed: Delete the problem messages from the Recovered Message folder.
Close Mail.

Problem fixed.

If you want, go back into Mail Preferences and reset the choice back to the old "Keep messages for offline viewing".
Then, everything will be back the way it was, but the problem messages won't come back.

#11 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 grudnia 2010 - 20:06

dzieki - może się przydać na przyszłość :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych