Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook Pro się nie włącza !!? HELP

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 nomade

nomade
  • 106 postów

Napisano 07 sierpnia 2010 - 12:28

Witam...
Jestem posiadaczem modelu z 2008 Macbook Pro 2.5 Penryn GF8600 GT 512 DDR
Wczoraj po zamknięciu klapy i uśpieniu niestety nie mogę go już uruchomić.
Robiłem reset Pram itd niestety, podczas włączenia słychać dzwięk dvd, chodzą wiatraki , ciemny ekran i pali się stale doda przy przycisku !!
Brak "gonga" powitalnego, nic !
..wyjąłem baterię, na zasilaczu również bez zmian! ..zmieniłem kości RAM i to również nic nie dało !
...czy nieuchronna jest wysyłka sprzętu do serwisu, niestety już po gwarancji, co teraz , co mogło się "spiepszyć" ??
...czy możliwe że to problem z grafiką (8600GT) ...czy z płytą główną ? ..czy?
...możecie pomóc , doradzić serwis, przewidywalne koszty ,rozwiązania !!!
HELP

#2 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 07 sierpnia 2010 - 12:41

Reset SMC też zrobiłeś? Intel-based Macs: Resetting the System Management Controller (SMC)

Podłączałeś do zewnętrznego monitora?

#3 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 07 sierpnia 2010 - 12:52

Padła grafika na płycie głównej.
Możesz próbować dochodzić bezpłatnej wymiany w autoryzowanym serwisie, gdyż Apple uznało tą wadę.
Warunek. Laptop nie powinien mieć więcej niż 3 lata.
Ale ostatnio 2 notki mi odrzucili (średnio oddawałem im kilka na miesiąc z tą usterką).
Udało mi się je uratować przelutowując układ graficzny (zawsze to taniej niż wymiana płyty głównej za ok 3000,-).
Tutaj piszą o modelach:
* MacBook Pro (17-calowy, 2,4 GHz)
* MacBook Pro (15-calowy, 2,4/2,2 GHz)
* MacBook Pro (początek 2008 r.)
Ale z doświadczenia wiem, że we wszystkich z grafikami 8600 wcześniej czy później wystąpi ten problem.
Podobnie jak w pękanie obudów w białych i czarnych Macbookach.

#4 nomade

nomade
  • 106 postów

Napisano 07 sierpnia 2010 - 13:04

....tak reset SMC zrobiłem, nawet kilka razy niestety nic to nie dało :( ...nie mam zew. monitora żeby podłączyć !
TRAGEDIA !!!

---------- Wpis dodano o 14:04 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:56 ----------

...co za pech, sprzęt za taką kase i teraz taki numer ! komputer nie ma jeszcze 3 lat !
...czyli jest szansa na wymianę bezpłatną po gwarancji? ...do którego serwisu najlepiej się zwrócić, POZNAŃ ,WARSZAWA ?

#5 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 07 sierpnia 2010 - 13:11

Jeśli słychać, że laptop startuje, a nie ma też obrazu na DVI, to na pewno nie zjarała się karta graficzna. W Poznaniu masz Cortland. Tam trafiają MBP z tymi wadami. Jeśli ci odrzucą, to mogę ci przelutować u siebie w serwisie.

#6 nomade

nomade
  • 106 postów

Napisano 07 sierpnia 2010 - 13:39

...lapek słychać że startuje, tzn włącza się. zapala się dioda, wiatraki się normalnie kręcą ,dvd zamieli , hdd wiruje i na tym koniec !
...brak obrazu, black screen, system chyba się nie ładuje gdyż nie słychać "gonga" !! nie ma reakcji na klawiaturę, caps lock nie świeci :(
..w poniedziałek dzwonię do Poznania, ...a zapytam w razie czego jak wyglądają koszty ewentualnej naprawy u Ciebie Iro ? ...

#7 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 08 sierpnia 2010 - 15:52

600-700,- w zależności od uszkodzenia. Ale to dopiero wiem po rozebraniu MBP.

#8 nomade

nomade
  • 106 postów

Napisano 17 sierpnia 2010 - 20:22

witam, niestety to nie karta graf powiedzieli w Cortland, tylko coś z płytą główną ( a oni nie naprawiają-wymieniają na nowe co się w ogóle nie opłaca ), gdzie najlepiej się udać w celu naprawy płyty głównej i jaka cena wchodzi w gre ??

#9 mls

mls

• 1 313 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 sierpnia 2010 - 23:49

Podłączam się pod wątek. Podobny objaw w moim "starym" MBP 15" (też early 2008 ale 2.4) - po włączeniu słychać "jęki" nagrywarki, słychać dysk, wiatraki się kręcą po czym po kilku sekundach kaplica, cisza kompletna. Po wyjęciu pamięci komputer już się nie wyłącza tylko sobie "buczy" informując o braku RAMu. Nieautoryzowany serwis stwierdził uszkodzenie płyty głównej, choć nie wiadomo co spowodowało owo uszkodzenie. Pytanie teraz mam takie - czy próbować oddawać jeszcze raz do serwisu, tym razem autoryzowanego, w celu sprawdzenia, czy szukać płyty/naprawiać (jeśli tak, to gdzie i za ile) czy może po prostu części sprzedać na allegro?

#10 chrisinuk

chrisinuk
  • 2 postów

Napisano 20 sierpnia 2010 - 12:10

ten sam problem.

Mam ten sam problem przy MBP z 2007r.

Czy znacie jakiś serwis w Bydgoszczy lub Krakowie?

Proszę o kontakt na mail chrisinuk@mac.com

#11 przemm

przemm
  • 59 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 23 sierpnia 2010 - 22:36

Witam. Iro, a jest możliwe przelutowanie układu x1600 z pierwszego MBP?

#12 ppl

ppl
  • 8 postów

Napisano 24 sierpnia 2010 - 18:21

Cześć, nomade udało ci się jakoś naprawić tego mbp? Mam niestety taki sam problem. pozdrawiam

#13 nomade

nomade
  • 106 postów

Napisano 26 sierpnia 2010 - 12:59

...jeszcze nie naprawiony, dziś wrócił z Cortland Poznań ..diagnoza za 122zł z której dowiedziałem się że jest coś z płytą główną, strata czasu ,tyle wiedziałem przed wyslaniem kompa do nich ! ...szczyt wszystkiego, prosiłem o szczegóły diagnozy i mnie olali klasycznie :( ...niestety nie polecam ! ...dziś wysyłam kompa do naprawy do Pana Macieja Żaka z Perfect i zobaczymy co z tego wyjdzie, mam nadzieję że w końcu trafiłem na kogoś kto sensownie i rzeczowo zajmie się naprawą :| ...napiszę gdy coś będzie wiadomo więcej

#14 ppl

ppl
  • 8 postów

Napisano 27 sierpnia 2010 - 18:44

W takim razie czekam na informacje czy udało się ożywić maczka.

#15 poboczna

poboczna
  • 4 postów

Napisano 02 września 2010 - 23:12

MBP 17", nvidia 8600 :( . Włączam, jest jabłuszko, kręci się kółeczko i staje ... Co 10 raz odpali się system i biurko ale do 20 minut się zawiesza (czasami pomiga z 5 razy bardzo szybko). Ekran się FRizzuje ale myszka nie co dziwne. Co to za wada? Maciek 698978968 Bielsko Biała/ Warszawa

#16 ppl

ppl
  • 8 postów

Napisano 02 września 2010 - 23:23

próbowałeś resetu PRAMu i wyzerowania SMC? Co do ekranu to masz może fotkę i czy efekt zanika czasem czy jest permanentny?

#17 nomade

nomade
  • 106 postów

Napisano 11 października 2010 - 16:12

Macbook Pro naprawiony ! :)) Działa jak dawniej ,dzięki serwisowi Pana Macieja Żaka, było trochę problemów jednak, koniec końców, jest i działa, cóż za radość ! Konieczna okazała się wymiana płyty głównej ! Polecam usługi serwisowe u Macieja Żaka, mój sprzęt przeznaczony prawie na żyletki ożył i ma się świetnie !! :D

#18 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 11 października 2010 - 20:52

Ale kto to jest ten Maciej Żak? Jest tutaj na forum?

#19 nomade

nomade
  • 106 postów

Napisano 11 października 2010 - 21:30

...tak, jest na forum : perfekt_system :) namiary na 1 str tego postu :)

#20 Kamil

Kamil
  • 232 postów

Napisano 21 grudnia 2010 - 09:55

i ile zaplaciles za wymianę?

#21 Kamil

Kamil
  • 232 postów

Napisano 21 grudnia 2010 - 23:54

koszt naprawy w krakowskim serwisie (macbooki.org) to 1100 zł.
Takiego maila dostałem z serwisu?

Uszkodzony jest moduł zasilania płyty głównej. Nie jest to jedna część którą można wymienić, jest to zespół elementów odpowiedzialnych za prawidłowe rozprowadzanie napięć po komputerze. (...) pojedyncze układy kosztują od 20gr do 400zł za sztukę a wymiany wymaga ich kilkanaście sztuk.

opłaca się u nich naprawiać?

#22 pmoo

pmoo
  • 406 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 25 grudnia 2010 - 00:40

na allegro.pl znajdziesz aukcje przelutu grafiki za 149zł. Serio. Gorzej jak wyjdzie, że to jednak nie grafika a to, co opisane w mailu z serwisu. Pozdrawiam

#23 BocaDeMusica

BocaDeMusica
  • 210 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 lipca 2011 - 06:37

Macbook Pro 2.5 No i stalo, sie... Mam troche inne objawy niz Wy. Moj Laptop po wcisniejciu przycisku "start/off" , zalacza sie na chwile, i wylacza. Wyłącza w momencie puszczenia klawisza. Kiedy tryzmam zapala sie standardowo diod-a ta od otwierania m.in klapy, no i kiedy puszczam klawisz start odrazu sie wyłącza. Jakby odcinał zasilanie. Kiedy trzymam dluzej slysze ze dyski startują, jednak trzymanie długo tego przycisku powoduje ze laptop sie wyłączy zanim wystartuje.... Co moze być nie tak ?.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych