Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[10.5.8] safari mi padło

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Siuboks

Siuboks
  • 26 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 sierpnia 2010 - 13:33

hej, może ktoś mi pomoże :) otóż jak większość userów mac osx nie wyłączam komputera, często przez dobre kilka tygodni. i zwykle mam otwarte kupe programów. pewnego wieczora, mając otwarte mozille z jakimiś 15 zakładkami oraz safari [ostatnia wersja przed 5.0] z kilkoma zakładkami, nastąpiła awaria prądu. i oczywiście imac się wyłączył można by rzec na twardo. po powrocie zasilania i odpaleniu kompa, zarówno mozilla, jak i safari nie chciały mi się odpalić. wyskakiwał znany nam napis "The application ... quit unexpectedly" i dupa zbita. Reset ustawień, kilka ponownych prób odpalenia nie pomogło. Kolejny krok - siadam za macbookiem (bo jak tu się dostać do internetu na imacu, skoro jedyne dwie posiadane przeglądarki padły) ściągam instalki do mozilly i safari 5. kopiuje na imaca, instaluje. mozilla ruszyła... uff ... jest internet :] jednak safari dalej dupa. ciągle ten sam crash. No więc jedziemy dalej - przywileje. naprawa najpierw pod mac osx, potem z płytki instalacyjnej, wszystko poszło gładko, ale znowu dupen machen i quit unexpectedly. Usuwam więc safari przy pomocy AppDelete, który to program wywala mi również skojarzone pliki z /library. i jaki efekt? możecie się domyślić, bo kolejnym krokiem jest pytanie do was - co jeszcze mogę zrobić żeby ożywić safari?

#2 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 06 sierpnia 2010 - 17:06

Płytka instalacyjna - nadpisanie systemu. Nastąpi podmiana całego sytemu, bez usuwania danych. Sprawdzenie. Upgrade sytemu do 10.5.8. Powinno zadziałać. Powinno.

#3 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 06 sierpnia 2010 - 17:12

nie trzeba nadpisywać,jest na Maca aplikacja pozwalająca na doinstalowanie aplikacji z płyt instalacyjnych,ale zapomniałem nazwy,ale może dałoby z tego rady,jak nie to archive and install

#4 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 06 sierpnia 2010 - 17:20

nie trzeba nadpisywać,jest na Maca aplikacja pozwalająca na doinstalowanie aplikacji z płyt instalacyjnych,ale zapomniałem nazwy,ale może dałoby z tego rady,jak nie to archive and install

Leopard nie ma opcji A&I!

#5 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 sierpnia 2010 - 17:24

Leopard ma Snow Leopard ('jawnej') nie ma

#6 Siuboks

Siuboks
  • 26 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 sierpnia 2010 - 17:32

z płytki instalacyjnej leoparda probowałem instalować safari - bo można. jest tam takie coś jak instalowanie osobno aplikacji i dało się zaznaczyć samo safari, i je zainstalować. tak też zrobiłem i efekt był jeszcze ciekawszy niż się spodziewałem - otóż safari się też nie otworzyło, a błąd wyskoczył z opisem że mam zbyt starą wersję systemu na to safari. :o @yahol - rozumiem, że napisanie systemu podmieni mi wszystkie 'standardowe' aplikacje? ilife podmieniać już nie będzie?

#7 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 06 sierpnia 2010 - 17:41

Nadpisanie sytemu, podmieni wyłącznie system i aplikacje systemowe. Nie ruszy nic więcej. Wiec instalując z płyty 10.5.2 - mamy system 10.5.2 a nie 10.5.8. Dane i aplikacje pozostają bez zmian. Stad mowie: podmienić - sprawdzić - i dopiero apgrejdowac. :)

#8 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 sierpnia 2010 - 17:41

zainstaluj więc Combo Update teraz. Zrobi ci aktualizację Safari.

#9 Siuboks

Siuboks
  • 26 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 sierpnia 2010 - 17:56

ok, do dzieła więc. pobieram combo update ze strony apple'a i działam. zobaczymy co dalej :]

#10 Siuboks

Siuboks
  • 26 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 sierpnia 2010 - 20:58

kolejny raport - po zainstalowaniu update combo 10.5.8 mając 10.5.8 safari pozostało niewzruszone. co więcej - safari pozostało nieruszone. gdy ponownie usunąłem safari 5.0.1 z systemu appdelete'm i ponownie przeszedlem instalacje update combo nie pojawiło się żadne "nowe" safari w jego miejsce. tak więc spróbuje teraz podmiane systemy z płytki z leo. najgorsze jest to że mój imac ma mechanicznie zwalony superdrive i nie wypluwa mi płyt - rano spędziłem 45 minut dłubiąc kartą kredytową w napędzie żeby mi wypluł płytkę z leo, tylko po to żeby za chwilę znowu ją tam włożyć! pech to pech!

#11 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 sierpnia 2010 - 21:04

no to albo niezmienione, albo miałeś 5.0.1 Na płycie z Leopardem (z której to podobno zainstalowałeś Safari) nie mogłeś mieć 5.0.1

#12 Siuboks

Siuboks
  • 26 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 sierpnia 2010 - 21:51

teraz instalowałem mając 5.0.1. po instalcji safari z plyty z leo, który jak pisałem wywalał błąd o zbyt "starej" wersji systemu, updateowałem safari poprzez software update do 5.0.1. mając nadzieje ze pomoże. nie pomogło. dopiero następnie przeinstalowyałem combo 10.5.8.

teraz powtarzam czynność w innej kolejności:
1. safari z leo
2. combo 10.5.8
i zobaczymy

---------- Wpis dodano o 22:51 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:17 ----------

poszło! safari ożyło w wersji 4.0.2! dzięki Roberto! dzięki wszystkim, którzy się udzielali! pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych