Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z gładzikiem Macbook Pro 2010

• Zamknięty Temat jest zamknięty
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 suprnowa

suprnowa
  • 664 postów
  • SkądRadom/Norway

Napisano 06 sierpnia 2010 - 08:16

Witam Po wgraniu najnowszego łatki aktualizacyjnej nieraz na moim Macbooku występuje taki problem jakby gładzik był cały czas wćiśniety-tzn czuł dotyk i każda próba przesunięcia kursora kończy się tym że zaznacza mi elementy czy to na pulpicie czy na stronie www zaznacza mi zawartosc strony.Wygląda to tak jakbym przesuwał kursor z zaznaczeniem.Dodam iż po restarcie nic takiego nie ma miejsca. MOze ktos ma cos podobnego?Jak skasowac ta łatkę? Pozdrawiam

#2 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 sierpnia 2010 - 08:27

odnzacz w ustawieniach gladzika tap to click

#3 michas86

michas86
  • 380 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 sierpnia 2010 - 09:41

mialem podobny problem w macu alu late 2008, ale pomogl mi restart kompa i kilkakrotne klikanie przesuwanie po gladziku..

#4 Skawa

Skawa
  • 47 postów

Napisano 07 sierpnia 2010 - 14:30

Mam dokładnie ten sam problem z gładzikiem. Czy ktoś wie co robic? Czy pozostaje serwis?

---------- Wpis dodano o 13:30 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:28 ----------

odznaczenie tap to click nie pomaga

#5 geshu

geshu
  • 301 postów
  • SkądCiechanów, PL

Napisano 13 sierpnia 2010 - 14:33

Mam ten sam problem i pomaga jedynie restart - ma może ktoś jakieś inne rozwiązanie? Znalazłem jedno rozwiązanie! Wprowadzam mac'a w stan uśpienia, następnie go budzę - problemu już nie ma. Ale i tak mi to przeszkadza.

#6 musimisie

musimisie
  • 37 postów

Napisano 15 sierpnia 2010 - 14:09

widze ze nie jestem odosobniony z tym problemem szkoda ze nikt nie podal zadnego rozwiazania, ja od zainstalowania latki jestem zmuszony do korzystania z myszki. kiedys moglem uruchamiac aplikacje i zaznaczac tekst po kliknieciu lewego dolnego rogu trackpada, teraz tak nie moge.

#7 geshu

geshu
  • 301 postów
  • SkądCiechanów, PL

Napisano 21 sierpnia 2010 - 06:14

Odnośnie mojego rozwiązania - działa jedynie kiedy podłączymy myszkę i aby myszka działała - wtedy po uśpieniu wraca wszystko do normy, ale problem jest kiedy nie będziemy mieli w pobliżu myszki - wtedy tylko restart, a szkoda. Pozdrawiam i mam nadzieję, że znajdzie się ktoś kto podpowie rozwiązanie.

#8 k-kolacz

k-kolacz
  • 26 postów

Napisano 22 sierpnia 2010 - 12:01

Usterka występuje również u mnie i również pojawiła się po ostatniej aktualizacji.

#9 geshu

geshu
  • 301 postów
  • SkądCiechanów, PL

Napisano 28 sierpnia 2010 - 08:53

Zauważyłem, że kilka/kliknięcie kilkanaście razy szybko w gładzik rozwiązuje problem.

#10 Jotek

Jotek
  • 557 postów

Napisano 29 sierpnia 2010 - 10:31

W MBP middle 2010... ... problem nie występuje. System podniesiony do 10.6.4 z najnowszymi poprawkami.

#11 geshu

geshu
  • 301 postów
  • SkądCiechanów, PL

Napisano 29 sierpnia 2010 - 10:37

... problem nie występuje. System podniesiony do 10.6.4 z najnowszymi poprawkami.

Może jakiś program ma wpływ na takie występowanie.

#12 Levy

Levy
  • 658 postów
  • SkądPuławy

Napisano 31 sierpnia 2010 - 09:47

Mam to samo od aktualizacji wydanej z okazji Magic Trackpada. Jakieś rozwiązania?

#13 towal

towal
  • 832 postów
  • SkądSRC

Napisano 31 sierpnia 2010 - 11:33

Jak już wcześniej geshu powiedział u mnie wielokrotne kliknięcie pomaga. Nie wiem jak było na wcześniejszej wersji systemu. Nie zgadzam się z Jotkiem, że na najnowszym MBP problem się nie pojawia. Używam 15" i sporadycznie, ale mam problem z zaznaczaniem.

#14 geshu

geshu
  • 301 postów
  • SkądCiechanów, PL

Napisano 31 sierpnia 2010 - 15:44

Nadmieniam, że te klikania stosowałem naprzemiennie jak wyszło to jednym palcem to dwoma.

#15 Jotek

Jotek
  • 557 postów

Napisano 31 sierpnia 2010 - 17:01

@towal Doprecyzuję: w moim MBP, middle 2010, i7, 2,66 GHz, problem nie występuje.

#16 MrTomAsh

MrTomAsh
  • 42 postów

Napisano 01 września 2010 - 01:27

Witam, mam MBP 17" kupiony ok. 4-5 miesięcy temu i u mnie problem też zaczął występować jakiś miesiąc temu, ale wtedy nie widziałem tego tematu, a raczej jestem z osób, które szukają odpowiedzi, a nie zakładają wątki na forach. Jednakże skoro problem istnieje jednak u innych i nie został rozwiązany to opiszę jak to było u mnie: Dodam, że korzystam z Google Chrome w wersji dev (obecnie 7). Początkowo miałem problem tylko z 'kliknięciem' i zauważałem go głównie w przeglądarce internetowej (wtedy jeszcze wersji 6) objawiało się to tym, że nie mogłem np. zamknąć karty lub otworzyć nowej - po najechaniu myszką i wciśnięciu gładzika lub stuknięciu w niego - po prostu nie reagował. Jednym rozwiązaniem było kliknąć w coś kilka cm na ekranie dalej (np. drugą kartę) i zamknąć tą pierwszą wtedy. Z utęsknieniem czekałem na aktualizacje Chrome obwiniając dev'a za wypuszczenie błędy w nocnej kompilacji i doczekałem się uaktualnienia, ale problem nie znikł. Co więcej zacząłem zauważać, że identyczna sytuacja (brak możliwości kliknięcia) pojawia się też w Finderze i innych. Chrome przestał być podejrzany. Po jakimś czasie trafiłem na kolejne objawy. Opisane przez innych tu forumowiczów 'zaznaczenie się' i blokada zaznaczania. Zacząłem kombinować w ustawieniach gładzika, ale nic nie pomogło. Moje rozwiązanie na ten problem, to dość delikatne używanie gładzika, a gdy już się 'zablokuje' to trzeba pierw go stuknąć delikatnie palcem, a potem wcisnąć - tylko w tej kolejności. Wciśnięcie - nawet wielokrotne - nic nie daje, zupełnie jakby były to zupełnie inne rodzaje kliknięć. Problem zaczyna coraz bardziej drażnić. Tak jak jeszcze zaznaczanie się jest do przeżycia (choć drażni mocno na takim sprzęcie), to zacięcie klikania jest nie do przyjęcia. Ciekawostką jest fakt, że kiedy najadę na jakiś element i klikam w niego kilka razy (bez reakcji, np. zamknięcia) - element ów minimalizuje mi się do docka... Więc 'czuje' kliknięcia. Na Magic Mouse problemu nie zauważyłem, ale używałem jej ostatnio ze dwa tygodnie temu ponieważ padły mi baterie i nie mam czasu kupić. Na MBP 15" (2-letnim) problemu też nie zauważyłem, ale siedzę na nim bardzo mało. Mam nadzieję, że problem jest softwarowy, ale mimo gorących oczekiwań nic nowego i na temat nie ma w uaktualnieniach. Z niecierpliwością czekam na rozwiązanie.

#17 MrTomAsh

MrTomAsh
  • 42 postów

Napisano 02 września 2010 - 22:16

Zakupiłem baterię do myszki i testuje na Magic Mouse - problem z zaznaczaniem zniknął, ale z klikaniem pozostał. Głównie na Chromie (może dlatego, że najwięcej siedzę). Problem na myszce występuje sporadycznie. Zapomniałem napisać, że raz na jakiś czas na Gładziku myszka potrafiła zwariować i latać po ekranie. Na MM jeszcze nie zaobserwowałem.

#18 MrTomAsh

MrTomAsh
  • 42 postów

Napisano 04 września 2010 - 01:03

Ciekawy temat, jest nawet rozwiązanie - może jutro sprawdzę:

Apple - Support - Discussions - Multi-Touch Trackpad Update 1.0 Problem ...

Warto przeczytać całość.

Apple twierdzi, że już od dwóch tygodni testuje łatke.

#19 geshu

geshu
  • 301 postów
  • SkądCiechanów, PL

Napisano 04 września 2010 - 11:49

Napisali w tym co podałeś, że rozwiązanie jest proste - wystarczy dotknąć gładzik dwukrotnie ale nie u każdego pomaga te rozwiązanie - podają jeszcze inne ale nie wydają mi się słuszne. Tak jak wcześniej pisałem - od momentu kiedy miałem ten problem - wcisnąłem/dotknąłem kilka razy bardzo szybko gładzik to jednym to dwoma palcami i problem jak na razie u mnie nie występuje.

Na marginesie dodam, że poprawka niedługo będzie na tę dolegliwość.

#20 Szlomit

Szlomit
  • 19 postów

Napisano 28 września 2010 - 17:52

Witam, mam pytanie odnośnie gładzika. Mianowicie wegług opisów Apple mogę kliknąć na powierzchni całego gładzika (kliknąć a nie stuknąć) a u mnie jest to możliwe jedynie na jego dolnej połowie. Czy w innych MBP jest tak samo, czy tylko u mnie cos nie gra? Pzdr

#21 geshu

geshu
  • 301 postów
  • SkądCiechanów, PL

Napisano 28 września 2010 - 21:16

Witam,
mam pytanie odnośnie gładzika. Mianowicie wegług opisów Apple mogę kliknąć na powierzchni całego gładzika (kliknąć a nie stuknąć) a u mnie jest to możliwe jedynie na jego dolnej połowie. Czy w innych MBP jest tak samo, czy tylko u mnie cos nie gra?

Pzdr

Chyba robisz OT ale nie istotne. Z moich doświadczeń cała powierzchnia to przycisk ale na górze musialbys mocniej przycisnac gladzik bo dół jego jest podatny na kliknięcie - taka konstrukcja.

Wracając do tematu aby rozwiązać problem z gladzikiem wystarczy 2 razy szybko stuknac w gladzik ale nie kliknąć.
Pozdrawiam

#22 Danielox

Danielox
  • 131 postów

Napisano 01 października 2010 - 10:56

U mnie na MBP Alu 13,3" też to się zdarza. Dwukrotne lekkie dotknięcie powierzchni nie pomaga, pomaga na pewno z 5,6 takich dotknięć gdziekolwiek na gładziku. Problem nigdy nie wystąpił przy korzystaniu z zewnętrznej myszki USB (Logitech NanoVX)

#23 geshu

geshu
  • 301 postów
  • SkądCiechanów, PL

Napisano 01 października 2010 - 11:40

Jak sama nazwa wskazuje - problem występuje z gładzikiem, a nie z myszką. Powinieneś bardzo szybko dotknąć raz po razie w gładzik.

#24 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 01 października 2010 - 21:49

Nigdy nie miałem tego typu problemu, ani ze skakaniem kursora, ani z zaznaczaniem. No chyba że czymś wcisnę trackpad i nie zauważę – wtedy się zaznacza :D Trackpad w MBP to dźwignia jednostronna, stąd takie właściwości klikania, a nie inne.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych