Witam!
Pisze bo mam problem, mam nowego MacBooka i nie moge polaczyc sie z internetem (liveboxem). Wyszukuje siec, widzi ja, ale po wpisaniu hasla wyskakuje komunikat, ze haslo nie prawdilowe.
Moze ktos z was tez mial ten problem? Prosze o pomoc!
Pozdrawiam

MacBook Pro i internet livebox
Rozpoczęty przez
noer
, 04 sie 2010 20:15
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 04 sierpnia 2010 - 20:15
Napisano 05 sierpnia 2010 - 00:07
Miałem podobny problem. Ogólnie liveboxa nie powinno się konfigurować przez Safari (więc przez Chrome pewnie też nie). Niestety firefox albo IE.
Spróbuj zresetować ustawienia i skonfigurować właśnie FF.
Pokombinuj z też z kluczem sieciowym (WEP/WPA).
Warto sprawdzić czy jest to wina MacBooka czy liveboxa jeżeli masz inne urządzenie z wifi to sprawdź czy działa z LB.
Napisano 05 sierpnia 2010 - 00:12
A wciskasz przycisk REG na liveboxie przy wpisywania hasła w Macu?
Napisano 05 sierpnia 2010 - 13:20
danone: kombinowałam przez inny komputer przez IE. Nawet gdzieś znalazłam taki sposób: "Instrukcja 2. Podłączenie za pomocą urządzenia Livebox TP.
Jeżeli już jesteś posiadaczem tego wspaniałego urządzenia, postępuj zgodnie z poniższą instrukcją.
1. Otwórz przeglądarkę Internetową (np. Safari, Camino czy Firefox) i wpisz adres routera. Adres routera jest zapisany na opakowaniu lub instrukcji. Dla Liveboxa jest to 192.168.1.1. Po wpisaniu go, pojawi się okno logowania: Znajdujemy się na stronie konfiguracyjnej Liveboxa:
(kliknij na obrazek, aby otworzyć większą wersję)
Musimy znaleźć zakładkę “Sieć bezprzewodowa”
2. W zakładce “Sieć bezprzewodowa” upewniamy się, że przy przycisku “Edytuj listę filtrów Mac” zaznaczona jest opcja “Włącz”, a następnie na niego klikamy:
W tej części ekranu zaznaczamy opcję “Zezwalaj na dostęp do sieci bezprzewodowej tylko komputerom z listy” a następnie przechodzimy do okienka z napisem “Adres MAC” i po wpisaniu tam adresu swojego komputera klikamy “Dodaj”. Nasz adres pojawi się w tabelce poniżej.
Po wykonaniu tych czynności klikamy na duży przycisk Zapisz/Uruchom ponownie. Po chwili możemy już kliknąć na ikonę Airporta i połączyć się z siecią. Wpisujemy hasło WEP podane na pudełku Liveboxa i cieszymy się z bezprzewodowego Internetu. "
Ale to też mi nic nie dało... I tak się nie poddam
Dzisiaj planuję zobaczyć jak reaguje na innych dostawców sieci. Konkretnie chcę się udać na Wrocławski rynek i wtedy zobaczę czy się połączy.
_ZwS_ : To też nic nie daje
---------- Wpis dodano o 14:20 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:30 ----------
No! Udało się. Zrobiłam tak jak w tej instrukcji powyżej, ale wpisałam dwa adresy: Jeden komputera, a drugi liveboxa i wszystko ładnie śmiga
Dzięki wszystkim za pomoc!
Jeżeli już jesteś posiadaczem tego wspaniałego urządzenia, postępuj zgodnie z poniższą instrukcją.
1. Otwórz przeglądarkę Internetową (np. Safari, Camino czy Firefox) i wpisz adres routera. Adres routera jest zapisany na opakowaniu lub instrukcji. Dla Liveboxa jest to 192.168.1.1. Po wpisaniu go, pojawi się okno logowania: Znajdujemy się na stronie konfiguracyjnej Liveboxa:
(kliknij na obrazek, aby otworzyć większą wersję)
Musimy znaleźć zakładkę “Sieć bezprzewodowa”
2. W zakładce “Sieć bezprzewodowa” upewniamy się, że przy przycisku “Edytuj listę filtrów Mac” zaznaczona jest opcja “Włącz”, a następnie na niego klikamy:
W tej części ekranu zaznaczamy opcję “Zezwalaj na dostęp do sieci bezprzewodowej tylko komputerom z listy” a następnie przechodzimy do okienka z napisem “Adres MAC” i po wpisaniu tam adresu swojego komputera klikamy “Dodaj”. Nasz adres pojawi się w tabelce poniżej.
Po wykonaniu tych czynności klikamy na duży przycisk Zapisz/Uruchom ponownie. Po chwili możemy już kliknąć na ikonę Airporta i połączyć się z siecią. Wpisujemy hasło WEP podane na pudełku Liveboxa i cieszymy się z bezprzewodowego Internetu. "
Ale to też mi nic nie dało... I tak się nie poddam

Dzisiaj planuję zobaczyć jak reaguje na innych dostawców sieci. Konkretnie chcę się udać na Wrocławski rynek i wtedy zobaczę czy się połączy.
_ZwS_ : To też nic nie daje
---------- Wpis dodano o 14:20 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:30 ----------
No! Udało się. Zrobiłam tak jak w tej instrukcji powyżej, ale wpisałam dwa adresy: Jeden komputera, a drugi liveboxa i wszystko ładnie śmiga

Dzięki wszystkim za pomoc!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych