Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

[iPhone] Przejściówka ANG-POL do ładowarki

• Please log in to reply
21 replies to this topic

#1 meathor

meathor
  • 24 posts

Posted 04 August 2010 - 19:03

Witam !

Zakupiłem iPhone 3GS do zestawu dołączona była ładowarka ścienna angielskiego formaty, tj. wtyczka z trzema bolcami. Chciałem kupić na allegro ładowarkę polskiego formatu, ale raz że nie ufam podróbkom, a dwa nie zabulę 70zł na plastikową kostkę.

Istnieją jednak przejściówki które angielski wtyk zmieniają na nasz polski/europejski - np. TAKA

Stąd moje pytanie - czy korzystanie z takiej przejściówki nie zepsuje w żaden sposób telefonu ? Czy w ogóle taki patent ktoś stosował ?

Pozdrawiam !

#2 tomaszsawko

tomaszsawko
  • 113 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 04 August 2010 - 19:48

Śmiało możesz korzystać z tej przejściówki. Posiadam identyczną do swojego IP4, tyle, że kupiłem ją w Saturnie.

#3 Laupheer

Laupheer
  • 1034 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 04 August 2010 - 20:09

Myślę, że wygodniej będzie Ci kupić końcówkę europejską do ładowarki – brytyjska wtyczka jest ogromna i niewygodna. Jak się przyjrzysz, to zasilacz składa się jakby z dwóch części. Jedną się wymienia w zależności od standardu w danym kraju :)

#4 meathor

meathor
  • 24 posts

Posted 04 August 2010 - 21:19

Myślę, że wygodniej będzie Ci kupić końcówkę europejską do ładowarki – brytyjska wtyczka jest ogromna i niewygodna. Jak się przyjrzysz, to zasilacz składa się jakby z dwóch części. Jedną się wymienia w zależności od standardu w danym kraju :)

Niestety moja ładowarka nie jest dwuczęściowa - jest taka jak na tym zdjęciu

Śmiało możesz korzystać z tej przejściówki. Posiadam identyczną do swojego IP4, tyle, że kupiłem ją w Saturnie.

Ooo, no to super :) Może też kupię w Saturnie lub MM, zobaczę. Tak czy owak kilkadziesiąt złotych do przodu jestem :)

Dzięki za odpowiedzi !

#5 RiQ

RiQ

• 2567 posts
  • SkądWrocław

Posted 04 August 2010 - 21:29

poszukaj na allegro czy w Twoim mieście nie mają czegoś takiego. Wbrew pozorom Allegro nie jest alledrogo. W saturnie i MM pogłupieli z cenami tych końcówek.

#6 Laupheer

Laupheer
  • 1034 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 04 August 2010 - 22:49

Oops, nie wiedziałem, że zrobili nowe :P

#7 Paweł Hać

Paweł Hać

iMagazine.pl Team

• 3177 posts

Posted 04 August 2010 - 22:58

Przejdź się do komisu GSM - mają prawie w każdym, do tego cena waha się zazwyczaj w przedziale 5-20 zł.

#8 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 04 August 2010 - 23:16

Adapter sieciowy uniwersalny - Por Dla ogólnej informacji - to są tylko i wyłącznie fizyczne adaptery wtyczek sieciowych.Te urządzenia nie konwertują prądu zasilania.

#9 meathor

meathor
  • 24 posts

Posted 05 August 2010 - 11:13

W każdym bądź razie gdzieś to na pewno nabędę :)

Adapter sieciowy uniwersalny - Por Dla ogólnej informacji - to są tylko i wyłącznie fizyczne adaptery wtyczek sieciowych.Te urządzenia nie konwertują prądu zasilania.

Chyba tak, ale w przypadku mojej ładowarki nie powinno być problemu - w nadrukowanej specyfikacji (notabene słabo widocznej) pisze, że prąd wejściowy (input) może mieć od 100-240V. Wygląda więc na to, że ładowarka obsłuży prąd zarówno angielski jak i polski !

#10 Laupheer

Laupheer
  • 1034 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 05 August 2010 - 13:13

Nie konwertują, ale Wielka Brytania ma takie samo napięcie i częstotliwość prądu, jak w Polsce. Zresztą, jak napisał meathor – zasilacze Apple (chyba wszystkie) mają zakres od 100V do 240V – więc może spokojnie podpiąć zasilacz nawet ze Stanów u nas.

#11 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 05 August 2010 - 13:20

Przeciez wystarczy dowolny zasilacz USB, na przyklad taki:

Zasilacz

albo taki:

Zasilacz 2

Do tego mozna dostac zestawy gdzie z wtyczka podobna do powyzszej jest jeszcze zasilacz samochodowy.

#12 Laupheer

Laupheer
  • 1034 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 05 August 2010 - 14:24

No cóż, okazuje się, że nie zawsze wystarczy zwykły USB. Niektóre działają, niektóre nie...

ładowarka zasilacz USB - do iPoda - iPhone 3G 3Gs (1176876979) - Aukcje internetowe Allegro

Wygląda na oryginał.

#13 TigerStyle

TigerStyle
  • 1385 posts
  • SkądBournemouth / Łódź / Planeta

Posted 05 August 2010 - 14:31

Jak pisali poprzednicy, kup wtyczke w ktora 'wtyka' sie angielska ladowarke a 'przejsciowke' wtykasz do gniazdka. Korzystalem z takich wielokrotnie zarowno do iPhone jak i MacBooka. Nic innego nie potrzebujesz. Ostatnim razem kupiłem taką przejściówkę za jakieś 4 złote w Leclrec'u w Gdańsku czy Gdyni.

#14 Replay

Replay
  • 8 posts

Posted 06 August 2010 - 17:31

Dzień dobry, społeczności myapple.pl!
Ja także posiadam iPhone'a 3GS z Wlk. Brytanii, napotkałem jednak problem przy ładowaniu z gniazdka sieciowego. Próbowałem użyć wszystkich trzech akcesoriów przedstawionych na zdjęciu poniżej (od lewej: oryginalna ładowarka, przejściówka UK/EUR i konwerter USB/gniazdko), jednak po wpięciu do sieci nie widać najmniejszych śladów ładowania. Zupełnie jakby telefon nadal nie był do niczego podłączony. Nie sądzę, żeby to była wina kabla, bo dotychczas ładowałem nim przez USB w komputerze i nie było żadnych problemów. Dodam, że na przejściówce napisane jest '10/16A 250V~', gdy na apple'owskiej ładowarce podano '100-240V 0,15A'. Wcześniej w temacie napisano jednak, że prąd w UK i Polsce ma identyczne właściwości. Co ja mam z tym wszystkim począć? ;)

Wspomniane zdjęcie:
Posted Image

Pozdrawiam,
Replay

#15 Laupheer

Laupheer
  • 1034 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 06 August 2010 - 20:19

Yy... Pewien jesteś, że 0.15A? Trochę mało... Z nieoryginalnymi jest loteria, więc po prostu może nie działać. Ja mam MBP ściąganego z UK i długi kabel mam tylko w wersji z brytyjską wtyczką i dokładnie taką samą przejściówką jak na zdjęciu. Zasilacz do MBP również mam 100V-240V, tylko że z racji, że to laptop to więcej Amperów ;) Dane na przejściówce to max jaki może przyjąć i w tym wypadku praktycznie nie mają znaczenia. Gdybyś chciał podłączyć przez nią pralkę, czy jakiś piecyk, to dobrze by było sprawdzić ;) Masz możliwość sprawdzenia z innym kablem/inną (oryginalną najlepiej) ładowarką?

#16 Replay

Replay
  • 8 posts

Posted 06 August 2010 - 21:04

Sprawdzałem z innym kablem i inną (polską) ładowarką (naraz), wszystko wówczas działa w porządku.

#17 Laupheer

Laupheer
  • 1034 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 06 August 2010 - 21:22

Okay, to teraz sprawdź w różnych kombinacjach :)

#18 Replay

Replay
  • 8 posts

Posted 06 August 2010 - 22:01

Niestety nie mam już do tamtych dostępu :(

#19 Replay

Replay
  • 8 posts

Posted 07 August 2010 - 11:51

Wybaczcie mi post pod postem, ale czy ktoś mógłby zamieścić zdjęcie prawidłowo zmontowanej wtyczki i przejściówki? Może tu coś źle robię...

#20 Laupheer

Laupheer
  • 1034 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 07 August 2010 - 13:53

Nie da się inaczej wpiąć ;) Wg mnie jest walnięta ładowarka albo ewentualnie mechanicznie uszkodzona przejściówka. Chwilowo nie mam żadnego aparatu pod ręką, więc nie mam jak zrobić zdjęcia.

#21 sowalski

sowalski
  • 299 posts
  • SkądLegnica, PL

Posted 07 August 2010 - 14:09

Sprawdź czy na ładowarce jest napisane "Designed by Apple in California",Jeżeli takiego napisu nie znajdziesz to ładowarka jest chińską podróbką.
--------------------------------edit----------------------------------
Oto instrukcja (przedstawione na przykładzie frytkownicy ale wygląda to wszystko tak samo ;D) :

do gniazdka:
Posted Image
wsadź przejściówkę:
Posted Image

A do niej ładowarke:
Posted Image

#22 Replay

Replay
  • 8 posts

Posted 08 August 2010 - 15:43

Sprawdź czy na ładowarce jest napisane "Designed by Apple in California",Jeżeli takiego napisu nie znajdziesz to ładowarka jest chińską podróbką.

Napis jest.

--------------------------------edit----------------------------------
Oto instrukcja (przedstawione na przykładzie frytkownicy ale wygląda to wszystko tak samo ;D) :

do gniazdka:
Posted Image
wsadź przejściówkę:
Posted Image

A do niej ładowarke:
Posted Image

Ale to niestety nie pomaga.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users