Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iphone + macbook - nie chcą się parować

• This topic is locked This topic is locked
11 replies to this topic

#1 kal800

kal800
  • 246 posts
  • SkądGdynia

Posted 03 August 2010 - 20:16

Po upgradzie iphona do ios 4 uruchomiłem usługę tetheringu na iphonie (nie było najmniejszego problemu - działało przez USB i BT). Po dwóch tygodniach musiałem skorzystać z mobilnego internetu, klikam na "połącz" i .... nic. Skumałem, że urządzenia nie mogą się dogadać przez BT, więc standardowo - usunąłem powiązanie zarówno po stronie telefonu jak i komputera i spróbowałem je ponownie sparować. Wszystko idzie niby prawidłowo - na macu widać iphone'a, klikam "połącz w parę", po czym pojawia mi się kod na iphonie, zatwierdzam parowanie, mija 15 sekund i pojawia się komunikat "Nie można połączyć z MacBook Air" i koniec.... Próbowałem 100 razy wszystko restartować, wyłączać tethering, włączać i nic... obiłem się o ścianę.... Proszę o pomoc. Kal

#2 rafals

rafals
  • 418 posts

Posted 04 August 2010 - 03:01

Hmm. Ja wogole nie parowalem urzadzen do tethering. Ja robie to tak: Na mackbooku wlaczony bt. Na iPhonie wlaczam tethering. Na mackbuku pojawia sie komunikat ze jest nowa siec Bt czy sie podlaczyc i potem tam kilka okienek i koniec dziala.

#3 ale_wino

ale_wino
  • 86 posts

Posted 16 August 2010 - 02:52

Jak poradziłeś sobie z tym problemem? Mam taki sam błąd i nie mogę go zniwelować. Nie mogę w ogóle połączyć iPhone i Macbooka przez bluetooth. Ktoś zna rozwiązanie?

#4 kal800

kal800
  • 246 posts
  • SkądGdynia

Posted 20 August 2010 - 14:21

nic z tego :( bez zmian i bez rozwiązania.... Kal

#5 ale_wino

ale_wino
  • 86 posts

Posted 20 August 2010 - 15:42

Pocieszające jest to, że nie jest to wina komputera, czego się obawiałem. Próbowałem połączyć przez bluetooth mojego ajfona do Macbooka Pro mojego kolegi i pojawia się identyczny problem. W takim razie podejrzewam że jest to wina softu w komórce.

#6 kal800

kal800
  • 246 posts
  • SkądGdynia

Posted 02 September 2010 - 15:44

Niestety nie - też myślałem, że to kwestia softu iphona - konkretnie podejrzewałem fakt, że telefon miał JB, ale dzisiaj próbowałem to samo ze świeżutkim Ip4 z najnowszym softem (4.02) bez JB - to samo :(. Chyba to jednak po stronie maca. Co mogę z fantem zrobić? Jest jakieś wsparcie Appla? Kal

#7 imrik

imrik
  • 3471 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 02 September 2010 - 17:59

Moja dziewczyna miała ostatnio podobny problem z PowerBookiem G4 Leopard 10.5.8 i iPhone 3GS iOS 4.0.2 Kiedyś jej to ustawiłem - sparowałem urządzenia itp, pokazałem jedynie jak z tego korzystać w razie potrzeby (włączyć tethering, zdecydować się na USB lub BT na iPhone, następnie z włączyć BT na kompie za pomocą menu, które jej umieściłem w belce, wybrać telefon z listy i kliknąć połącz z siecią). Kilka dni temu zaszła potrzeba tetheringu i nie mogła sobie poradzić „bo nie działało”, doszła do wniosku że jest po prostu upośledzona technologicznie i to za trudne. Jak się spotkaliśmy to postanowiłem sam sprawdzić i faktycznie - nie działało, ale usunąłem komputer na telefonie z urządzeń BT, usunąłem telefon z komputera w opcjach BT, sparowałem na nowo klikając w plusik w panelu bluetooth (uruchamia się taki asystent urządzeń BT czy coś takiego) i poszło od strzału. Ciężko mi jest stwierdzić co jest przyczyną, zapewne coś w iOS4. Generalnie jakbym drążył temat to bym: - Spróbował sparować urządzenia za pomocą tego asystenta na świeżo (ofc wcześniej restarty urządzeń po pousuwaniu ich z listy sparowanych urządzeń). - Spróbowałbym skorzystać z tetheringu bez parowania urządzeń: włączyć jedynie BT na komputerze, uruchomić tethering po BT na iPhone i komputer sam powinien po chwili złapać sieć i się połączyć z telefonem. - Restore iPhone z wgraniem kopii zapasowej - Restore iPhone bez wgrania kopii zapasowej (ofc kopię bym najpierw zarchiwizował z katalogu ~/Biblioteki/Application Support/MobileSync/Backup celem zapobieżenia nadpisania swoich backupów przez iTunes bo trzyma jedynie 2 najświeższe)

#8 kal800

kal800
  • 246 posts
  • SkądGdynia

Posted 03 September 2010 - 12:35

Głupio mi się przyznawać..... podczas parowania na iphonie pojawia się kod, który trzeba potwierdzić, a na macbooku kliknąć "dalej" ... nie klikałem.... Teraz trybi. Kal

#9 darekw79

darekw79
  • 3 posts

Posted 09 June 2011 - 23:19

Mam też taki problem, kiedy łączę w pary iMaca i iPhona i nacisnę dalej na komputerze(po wyświetleniu kodu na iPhonie i zatwierdzeniu "Pozwól"), na telefonie wyświetla się na pasku pod bt: "iMac... nie podłączony", a kiedy nacisnę na ten sam pasek "iMac..." pod bt na iphonie, bo znajduje komputer, wyświetla że urządzenie Imac... nie jest obsługiwane, może ktoś pomóc jak poradzić sobie z połączeniem tych dwóch urządzeń poprzez bt.

#10 kumbhaka

kumbhaka
  • 24 posts

Posted 20 October 2011 - 17:33

no i jak, nikt sie nie wypowie ?? mam ten sam problem, tu zatwierdzam tam klikam i nic

---------- Wpis dodano o 18:33 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:32 ----------

zestawienie w parę sie powiodło, ale połączenie już nie

#11 danyxxx5

danyxxx5
  • 1 posts

Posted 13 January 2012 - 23:53

mam tez ten sam problem .:( co robic ?

#12 ftpd

ftpd

Nie.

• 24349 posts

Posted 15 January 2012 - 04:41

Z pewnością nie odświeżać starych wątków. No i mógłbyś pisać poprawnie, a nie spacje przed '?' walisz.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users