Po upgradzie iphona do ios 4 uruchomiłem usługę tetheringu na iphonie (nie było najmniejszego problemu - działało przez USB i BT). Po dwóch tygodniach musiałem skorzystać z mobilnego internetu, klikam na "połącz" i .... nic. Skumałem, że urządzenia nie mogą się dogadać przez BT, więc standardowo - usunąłem powiązanie zarówno po stronie telefonu jak i komputera i spróbowałem je ponownie sparować. Wszystko idzie niby prawidłowo - na macu widać iphone'a, klikam "połącz w parę", po czym pojawia mi się kod na iphonie, zatwierdzam parowanie, mija 15 sekund i pojawia się komunikat "Nie można połączyć z MacBook Air" i koniec.... Próbowałem 100 razy wszystko restartować, wyłączać tethering, włączać i nic... obiłem się o ścianę.... Proszę o pomoc.
Kal

iphone + macbook - nie chcą się parować
Started by
kal800
, 03 Aug 2010 20:16
11 replies to this topic
Posted 03 August 2010 - 20:16
Posted 04 August 2010 - 03:01
Hmm.
Ja wogole nie parowalem urzadzen do tethering.
Ja robie to tak:
Na mackbooku wlaczony bt.
Na iPhonie wlaczam tethering.
Na mackbuku pojawia sie komunikat ze jest nowa siec Bt czy sie podlaczyc i potem tam kilka okienek i koniec dziala.
Posted 16 August 2010 - 02:52
Jak poradziłeś sobie z tym problemem? Mam taki sam błąd i nie mogę go zniwelować. Nie mogę w ogóle połączyć iPhone i Macbooka przez bluetooth. Ktoś zna rozwiązanie?
Posted 20 August 2010 - 14:21
nic z tego
bez zmian i bez rozwiązania....
Kal

Posted 20 August 2010 - 15:42
Pocieszające jest to, że nie jest to wina komputera, czego się obawiałem. Próbowałem połączyć przez bluetooth mojego ajfona do Macbooka Pro mojego kolegi i pojawia się identyczny problem. W takim razie podejrzewam że jest to wina softu w komórce.
Posted 02 September 2010 - 15:44
Niestety nie - też myślałem, że to kwestia softu iphona - konkretnie podejrzewałem fakt, że telefon miał JB, ale dzisiaj próbowałem to samo ze świeżutkim Ip4 z najnowszym softem (4.02) bez JB - to samo
.
Chyba to jednak po stronie maca. Co mogę z fantem zrobić? Jest jakieś wsparcie Appla?
Kal

Posted 02 September 2010 - 17:59
Moja dziewczyna miała ostatnio podobny problem z PowerBookiem G4 Leopard 10.5.8 i iPhone 3GS iOS 4.0.2
Kiedyś jej to ustawiłem - sparowałem urządzenia itp, pokazałem jedynie jak z tego korzystać w razie potrzeby (włączyć tethering, zdecydować się na USB lub BT na iPhone, następnie z włączyć BT na kompie za pomocą menu, które jej umieściłem w belce, wybrać telefon z listy i kliknąć połącz z siecią).
Kilka dni temu zaszła potrzeba tetheringu i nie mogła sobie poradzić „bo nie działało”, doszła do wniosku że jest po prostu upośledzona technologicznie i to za trudne.
Jak się spotkaliśmy to postanowiłem sam sprawdzić i faktycznie - nie działało, ale usunąłem komputer na telefonie z urządzeń BT, usunąłem telefon z komputera w opcjach BT, sparowałem na nowo klikając w plusik w panelu bluetooth (uruchamia się taki asystent urządzeń BT czy coś takiego) i poszło od strzału.
Ciężko mi jest stwierdzić co jest przyczyną, zapewne coś w iOS4. Generalnie jakbym drążył temat to bym:
- Spróbował sparować urządzenia za pomocą tego asystenta na świeżo (ofc wcześniej restarty urządzeń po pousuwaniu ich z listy sparowanych urządzeń).
- Spróbowałbym skorzystać z tetheringu bez parowania urządzeń: włączyć jedynie BT na komputerze, uruchomić tethering po BT na iPhone i komputer sam powinien po chwili złapać sieć i się połączyć z telefonem.
- Restore iPhone z wgraniem kopii zapasowej
- Restore iPhone bez wgrania kopii zapasowej (ofc kopię bym najpierw zarchiwizował z katalogu ~/Biblioteki/Application Support/MobileSync/Backup celem zapobieżenia nadpisania swoich backupów przez iTunes bo trzyma jedynie 2 najświeższe)
Posted 03 September 2010 - 12:35
Głupio mi się przyznawać..... podczas parowania na iphonie pojawia się kod, który trzeba potwierdzić, a na macbooku kliknąć "dalej" ...
nie klikałem....
Teraz trybi.
Kal
Posted 09 June 2011 - 23:19
Mam też taki problem, kiedy łączę w pary iMaca i iPhona i nacisnę dalej na komputerze(po wyświetleniu kodu na iPhonie i zatwierdzeniu "Pozwól"), na telefonie wyświetla się na pasku pod bt: "iMac... nie podłączony", a kiedy nacisnę na ten sam pasek "iMac..." pod bt na iphonie, bo znajduje komputer, wyświetla że urządzenie Imac... nie jest obsługiwane, może ktoś pomóc jak poradzić sobie z połączeniem tych dwóch urządzeń poprzez bt.
Posted 20 October 2011 - 17:33
no i jak, nikt sie nie wypowie ?? mam ten sam problem, tu zatwierdzam tam klikam i nic
---------- Wpis dodano o 18:33 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:32 ----------
zestawienie w parę sie powiodło, ale połączenie już nie
---------- Wpis dodano o 18:33 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:32 ----------
zestawienie w parę sie powiodło, ale połączenie już nie
Posted 13 January 2012 - 23:53
mam tez ten sam problem .
co robic ?

Posted 15 January 2012 - 04:41
Z pewnością nie odświeżać starych wątków. No i mógłbyś pisać poprawnie, a nie spacje przed '?' walisz.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users