Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPod Nano 5g czy iRiver Clix 2

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Siugob

Siugob
  • 2 postów

Napisano 03 sierpnia 2010 - 12:48

Uzbierałem trochę pieniędzy, a mój stary, dobry Creative 2GB rozpada się na kawałki. Czas więc na nowego playera, ale przychodzi pytanie co wybrać. Spośród wszystkich odtwarzaczy mp3 wybrałem iRivera Clix 2 4GB i nawet go zamówiłem, ale w sklepie go nie ma, więc czekam 2 tygodnie. Usłyszałem jednak kilka opinii, że iPod jest naprawdę dobry i zacząłem się zastanawiać. Liczy się dla mnie jakość dźwięku i obsługiwanie formatów bezstratnych (FLAC) i tu właśnie rodzi się pytanie, czy iTunes konwertuje FLAC w coś, co łyknie iPod bez utraty jakości. Prosiłbym o szczere odpowiedzi i podanie zarówno zalet, jak i wad obu wyborów(zdaję sobię sprawę, że to forum strony myapple.pl :smile:)

#2 DudusCSE

DudusCSE
  • 2 899 postów
  • Skądz Polski

Napisano 03 sierpnia 2010 - 13:35

Uzbierałem trochę pieniędzy, a mój stary, dobry Creative 2GB rozpada się na kawałki. Czas więc na nowego playera, ale przychodzi pytanie co wybrać. Spośród wszystkich odtwarzaczy mp3 wybrałem iRivera Clix 2 4GB i nawet go zamówiłem, ale w sklepie go nie ma, więc czekam 2 tygodnie. Usłyszałem jednak kilka opinii, że iPod jest naprawdę dobry i zacząłem się zastanawiać. Liczy się dla mnie jakość dźwięku i obsługiwanie formatów bezstratnych (FLAC) i tu właśnie rodzi się pytanie, czy iTunes konwertuje FLAC w coś, co łyknie iPod bez utraty jakości. Prosiłbym o szczere odpowiedzi i podanie zarówno zalet, jak i wad obu wyborów(zdaję sobię sprawę, że to forum strony myapple.pl :smile:)

U Apple format bezstratny to Apple Lossless które odtwarza iPod Nano.

Co do zalet i wad się nie wypowiem, ponieważ nie miałem osobiście tego iPod'a ; )

Ma go znajomy i bardzo sobie chwali, osobiście to podoba mi się jego 'design' co do jakości dźwięku niech się spece wypowiedzą.

#3 TTomekk

TTomekk
  • 1 741 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 03 sierpnia 2010 - 13:41

Co do irivera to niedużo mogę Ci powiedzieć bo jedyny iriver jakiego posiadam to T60. Za to jeśli chodzi o iPoda to mogę odpowiedzieć na kilka pytań. Chociaż nie na wszystkie ponieważ mojego nano mam dopiero półtora tygodnia. Tak więc jedyną wadą jaką zauważyłem to ładowanie co 2 dni. Co to formatów to nie wiem bo ja mam same ".mp3" Jeśli chodzi o zalety to jest ich więcej niż wad: -Świetny wyświetlacz -Dosyć dobrej jakości kamera (jak na takie urządzenie) -Radio (wreszcie radio wbudowane w iPoda ;) ) - Obsługa odtwarzacza - Cover flow (czy jakoś tak) -Gry (w szczególności "Maze") P.S. Czy da się ściągać gry na nano? Bo ja nie wiem skąd. W iriverze na pewno jest "SRS WoW HD" bardzo fajna opcja.. super basy ;) Wybór należy do Ciebie, jeśli chcesz coś z jabłkiem na obudowie wybierz nano jeśli jednak nie zależy ci na "wspieraniu interesu" Stefana bierz irivera :) Próbuję być obiektywny.

#4 Siugob

Siugob
  • 2 postów

Napisano 03 sierpnia 2010 - 14:27

U Apple format bezstratny to Apple Lossless które odtwarza iPod Nano.

iTunes potrafi przekonwertować FLAC'a na Apple Lossless? Ściąganie dużej części muzyki od nowa wydaje się kiepską perspektywą, a już w szczególności szukanie albumów w tym formacie.
Czy kamerą można robić też zdjęcia?

#5 DiegoRamirez

DiegoRamirez
  • 348 postów
  • SkądPoznań

Napisano 03 sierpnia 2010 - 14:42

Gry można ściągnąć z iTunes, a zdjęć robić się nie da ;)

#6 TTomekk

TTomekk
  • 1 741 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 03 sierpnia 2010 - 14:44

Czy kamerą można robić też zdjęcia?

Nie
Fajnie by było jakby w jakimś uaktualnieniu softu dodali tę opcję. (o ile to możliwe?)

edit.: Diego byłeś szybszy ;)

Aha, ale zawsze możesz wyciąć klatkę ;P

#7 Bielak9

Bielak9
  • 44 postów

Napisano 03 sierpnia 2010 - 17:08

Clix ma nieporównywalnie lepszą jakość dźwięku. iPod, ładny, bo ładny, jest łatwiejszy w użytkowaniu, ale podstawowa funkcja, czyli słuchanie muzyki wypada u niego znacznie gorzej.

#8 estel

estel
  • 195 postów

Napisano 05 sierpnia 2010 - 23:59

Jeżeli masz dużą część muzyki w FLACach to zamiast bawić się w jakieś konwertowanie zainwestowałbym po prostu w iRiviera i miał spokój.

#9 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 06 sierpnia 2010 - 07:25

Potwierdzam, jeśli masz muzykę we FLAC to bierz Clixa, na pewno się nie zawiedziesz. Tak naprawdę Nano ma tylko fajniejszą obudowę i interfejs z Cover Flow (lubię przesuwanie okładek na ekranie ;)) Jeśli chodzi o resztę a zwłaszcza jakość dźwięku Clix rządzi. Miałem Clixa 2GB, sprzedałem tylko dlatego że kupiłem iPoda Touch 2gen ale nawet on ma słabszy jakościowo dźwięk od tego iRivera, mimo że sporo wyprzedza inne iPody.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych