Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Błagam o pomoc! Problem z napędem DVD w MacBook

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#1 szymon0919

szymon0919
  • 3 postów

Napisano 02 sierpnia 2010 - 21:46

Od paru dni jestem posiadaczem MacBook'a 13'3.
Mowie szczerze i otwarcie ze jestem totalnie zielony... :(
Moj problem : chce wlozyc jaka kolwiek plyte do napedu i naped ja w pewnym momecie wciagnie po chwili cholernie glosno chodzi, jak by w srodku wyginal plyte na wszystkie strony....i tak z kazda jest, a po chwili sa ja wypluwa... :( nie wiem co moze byc przyczyna, prubowalem próbowałem szukac na roznych forach i nic z tego... :?
bardzo bym prosil o bardzo szczegolowe wyjasnienie mojego problemu.
a wlasnie dodam, ze maca kupilem uzywanego...ale byl kupione od kumpla z firmy, ktory z niego kozystal i mowi ze wszystko musi byc dobrze, ze nie mial od problemu...jest poki co bardzo podlamany ale mam nadzieje ze mi pomozecie :smile: przez to nie moge na nowa nawet systemu postawic:-|

JESLI W ZLYM MIEJSCU NAPISALEM TEN "POST" TO PRZEPRASZAM, ALE JESTEM ROZKOJARZONY TYM PROBLEMEM.

---------- Wpis dodano o 21:46 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:44 ----------

sorki tez za bledy, ale to wszystko mnie dokoncentruje :/

#2 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 02 sierpnia 2010 - 21:48

Troche mało informacji. Nie piszesz czy sprzęt jest nowy, czy używany. Jeśli używany, to normalne, że MB nie czyta płytek, bo większość napędów nawet roku nie dożywała.

#3 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 02 sierpnia 2010 - 21:50

Nie spotkałem się z takim problemem, jeżeli to nowy to daj do naprawy. Przed oddaniem był zadzwonił do serwisu i opisał problem.

#4 martivip

martivip
  • 225 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 sierpnia 2010 - 21:51

walnięty, albo zanieczyszczony napęd cd/dvd

rozbierz przeczyść i zobaczysz czy trzeba kupować nowy napęd.

Tu Mac Repair - Mac Parts and Service for Apple Macbook, iPhone, iPad znajdziesz i instrukcje jak rozebrać swojego Maczka i zarazem możesz kupić napęd oczywiście jak będzie potrzeba.

:)

#5 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 02 sierpnia 2010 - 21:53

Witamy na forum!

Najprawdopodobniej masz padający napęd ("Superdrive" ;) - kawał kupy) - sytuacja jest trudna. Możesz ewentualnie na własne ryzyko zastosować płytę czyszczącą laser. Jeżeli to nie pomoże, to będziesz musiał wymienić albo dokupić napęd zewnętrzny.

#6 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 02 sierpnia 2010 - 21:54

FAKT. Witamy na forum :)

#7 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 03 sierpnia 2010 - 00:03

Widzę, że nawet moderator tu napisał, to tego nawet 'super', ale już tematu mu się poprawić nie chciało. I tak, musiałem, nie był bym sobą.

#8 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 03 sierpnia 2010 - 01:14

Dzięki za uwagę. Już poprawiłem. Prośba do kolegi [nick]szymon0919[/nick] - proszę przeczytac regulamin forum przed umieszczeniem kolejnego wpisu.

#9 szymon0919

szymon0919
  • 3 postów

Napisano 07 sierpnia 2010 - 13:04

ok. nastpenych bledow nie bedzie :) dzieki za odp. mac byl uzywny, niby u kumpla wszystko dzialalo OK, a ja jakiej bym plyty nie wlozyl to jest lipa... :( pomysle nad rozkreceniem, bo slyszalem zeby do macBook'a nie wkladac plyt od czyszczenia lasera... a ile moze kosztowac nowy naped??

#10 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 07 sierpnia 2010 - 13:15

...a ile moze kosztowac nowy naped??

ok 700,- w tzw autoryzowanym serwisie.
400-500,- u innych.
Samodzielnie jeśli nigdy nie rozkręcałeś MB, nie polecam, bo popęka ci TopCase.

#11 szymon0919

szymon0919
  • 3 postów

Napisano 07 sierpnia 2010 - 18:44

no to widze ze nie zbyt tanio ;p no sam nie rozkrecalem i wlasnie sie boje troszke :D szkoda ze nie dziala bo chcialem sobie system nowy postawic a tak to dupa :( nie da sie jakos inaczej odpalic?

#12 estel

estel
  • 195 postów

Napisano 07 sierpnia 2010 - 19:03

Dobre pytanie. Jako, że wszyscy zdajemy sobie sprawę że SuperDrive to kupa, to jak inaczej postawić na Macu system jak nie z płyty CD? Mam podobny problem na moim obecnym laptopie, którego chcę oddać rodzicom do użytku, ale żeby to zrobić muszę zreinstalować system. Tylko problem jest taki, że mój napęd ledwo zipie i nie za bardzo wiem jak się za to zabrać.

#13 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 08 sierpnia 2010 - 15:55

no to widze ze nie zbyt tanio ;p
...

Maki i części do nich nigdy nie należały do tanich.

#14 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 08 sierpnia 2010 - 16:25

@estel - spróbuj tak:

Create an SD card startup disk for the new MacBook Pros | Laptops | Macworld Video | Macworld

#15 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 08 sierpnia 2010 - 17:08

@estel - spróbuj tak:

Create an SD card startup disk for the new MacBook Pros | Laptops | Macworld Video | Macworld

Przecież ten sposób wymaga sprawnego napędu, a koledzy piszą, że go nie mają. Po za tym, film dotyczy zapasowego systemu na karcie SD, a nie instalacji.
Można instalke spreparować na pendriwie, ale trzeba inaczej go przygotować.

#16 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 08 sierpnia 2010 - 17:24

1. Kolega @estel (jeden a nie wszyscy) pisze że ma napęd który "ledwo zipie" - więc na pewno jakiś jednak ma. Wróżką nie jestem więc nie wiem "co poeta miał na myśli". 2. Skoro wiesz jak spreparować instalkę na pendrive - podaj co i jak.

#17 estel

estel
  • 195 postów

Napisano 08 sierpnia 2010 - 18:26

Napęd co ledwo zipie znajduje się w moim PC laptopie i to tu będę musiał się trochę pomęczyć. W MacBooku będę mieć nowiutkiego SuperDrive, ale i tak chciałbym się zabezpieczyć zawczasu przygotowując jakiś sposób instalacji systemu nie z płyty. Stąd pytanie.

#18 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 08 sierpnia 2010 - 20:19

Napęd co ledwo zipie znajduje się w moim PC laptopie i to tu będę musiał się trochę pomęczyć. W MacBooku będę mieć nowiutkiego SuperDrive, ale i tak chciałbym się zabezpieczyć zawczasu przygotowując jakiś sposób instalacji systemu nie z płyty. Stąd pytanie.

To jak twój jeszcze czyta, to zrób z niego obraz instalki. Od tego trzeba zacząć.
Pena formatuje się na MAC OS EXTENDED (wielkość liter istotna, journaled)
Potem już swobodnie można na nim odtworzyć obraz z OSX.
Powinien się już bootować.

#19 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 08 sierpnia 2010 - 20:30

Utworzenie bootowalnego pendrive'a z instalką systemu też wymaga sprawnego napędu :). Tu jak to zrobić: Install Snow Leopard from External Firewire or USB Hard Drive: How to Upgrade to Mac OS X 10.6 Without a DVD Drive - OS X Daily

@estel

Jak już będziesz miał sprawny napęd (Super Drive szybko pada) działającą kopię systemu z płytek można zrobić za pomocą: Clone X (from TED) Jedyne ograniczenia wersji Trial to możliwość wykonania 5 sesji nagraniowych.

#20 AKURAT

AKURAT
  • 827 postów
  • Skądz tąd

Napisano 08 sierpnia 2010 - 20:39

ok 700,- w tzw autoryzowanym serwisie.
400-500,- u innych.
Samodzielnie jeśli nigdy nie rozkręcałeś MB, nie polecam, bo popęka ci TopCase.

taniej wyjdize nowy zewnetrzny naped

#21 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 08 sierpnia 2010 - 20:41

240 zl na rynku w Tychach ;)

#22 anthonyanton

anthonyanton
  • 1 postów

Napisano 10 października 2010 - 14:24

Ja natomiast mam troche bardziej osobliwy problem z SuperDrive'em. Płyty CD czyta normalnie, natomiast wszystkie DVD wypluwa. Jakies konkrety co do napedu zewnetrznego? Gdzie mozna kupic ew? Pozdrawiam

#23 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 10 października 2010 - 14:35

1. Soczewka lasera może wymagać jedynie czyszczenia lub ewentualnie są jakieś problemy z samym laserem. 2. Napęd zewnętrzny - każdy z dostepnych w handlu detalicznym, chociaż mam złe doswiadczenia z LG więc produktów tej firmy szczerze nie polecam. Naprawdę warto dołożyć nieco więcej kasy do napędu z FireWire.

#24 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 11 października 2010 - 21:12

Naprawdę warto dołożyć nieco więcej kasy do napędu z FireWire.

Jakie to ma przynieść korzyści? Pytam poważnie.

#25 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 11 października 2010 - 21:49

Serio ? Taki stary wyjadacz jak Ty zadaje takie pytanie ? No bez jaj.

1. Pozwala urządzeniom na bezpośrednią komunikację, na przykład skanerowi i drukarce, bez używania pamięci lub CPU komputera.

2. Stosuje się go zamiast popularniejszego USB z powodu większej szybkości transmisji (prędkość nie zależy od wielkości plików jak przy USB – płynny streaming) oraz dlatego, że nie wymaga użycia komputera. Nie ma również konieczności wysyłania sygnałów potwierdzających aktywność urządzenia po drugiej stronie.

3. FireWire odmiennie niż USB zarządza magistralą – nie wymaga kontrolera magistrali czyli hosta. W standardzie USB magistralą zarządza kontroler (host), na jednej magistrali może pracować tylko jeden host i jest nim zawsze komputer. W FireWire urządzenia są równouprawnione, co pozwala na transmisję bezpośrednio pomiędzy urządzeniami dołączonymi do magistrali, bez pośrednictwa komputera. Dzięki temu możliwe jest z jednej strony łączenie za pomocą magistrali FireWire kilku komputerów ze sobą (i nawet wykorzystanie protokołu IP), z drugiej strony możliwa jest bezpośrednia komunikacja między urządzeniami, na przykład przesyłanie danych pomiędzy skanerem i drukarką bez używania pamięci lub procesora komputera.

Pełny tekst dla zainteresowanych: http://pl.wikipedia.org/wiki/FireWire

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych