Witam mam pytanie odnosnie temperatury procesora w Macbooku white 2,4 mid 2010. Przy normalnym korzystaniu z komputera Mail, Adium, Itunes i Safari temp wynosi 40-50 wiatrak 2000rpm. Jednak gdy ogladam film na yt np w HD temp dochodzi do 80 to samo przy rozmowach skype przez kamere wiatrak chodzi wtedy 2500rpm. Czy te temperatury sa normalne?
Pozdrawiam.
Temperatura CPU Macbook 2,4 mid 2010
Started by
d1nsiak
, 01 Aug 2010 16:48
11 replies to this topic
Posted 01 August 2010 - 16:48
Posted 01 August 2010 - 16:52
tak, są normalne.
Posted 01 August 2010 - 16:57
Ta, jak najbardziej normalne nie ma co się martwić. Swoją drogą 40-50 C to niewiele jak przy takiej pracy, mój macbook nagrzewa się do 60C przy takiej pracy a przy full hd na yt dochodzi do 90C ale to raczej jest już sprawa obudowy bo maci rozpędzają wiatraki na podstawie temperatury cpu,mostka ale również obudowy np. mając zimnego alu maca gdy włączysz yt full hd temperatura cpu moze nawet lekko przebić temp. 90 stopni ale gdy jest ciepło Enclosure Base wynosi ok.40 stopni wtedy nawet przy lekko ponad 60C potrafi ruszyć wiatrakiem
Posted 01 August 2010 - 17:13
Jak się martwisz tymi temperaturami to ściągnij sobie program smcFanControl i zwiększ obroty wiatraka. Używam go przy oglądaniu filmików na yt lub graniu (nie parzy w palce klawiatura).
Posted 01 August 2010 - 17:21
Mam smcfan i zmieniam wlasnie obroty , ale skoro to normalne to chyba nie ma po co , jedynie by w nogi nie grzalo. A temp wydawaly mi sie wysokie bo w moim PC C2D 2,2@ 2,7 temp max dochodzila do 70 przy max obciazeniu bo testowalem jak go krecilem.
Dzięki za odp
Posted 01 August 2010 - 20:01
Zawsze możesz zdjąć napięcie na procku. W Toim MB nadal siedzi poczciwy C2D.
Polecam programu którego używałem na każdym Macbooku jakiego posiadałem - Coolbook.
Ja temperatury zmniejszam poprzez bezpieczne zmniejszenie napięcia procka - średnio o 10-20%. Temperatury niższe o jakieś 8C srednio.
www.coolbook.se
Polecam programu którego używałem na każdym Macbooku jakiego posiadałem - Coolbook.
Ja temperatury zmniejszam poprzez bezpieczne zmniejszenie napięcia procka - średnio o 10-20%. Temperatury niższe o jakieś 8C srednio.
www.coolbook.se
Posted 04 August 2010 - 12:39
Po co kombinować skoro komp ma gwarancje ? Niech się spali a potem na gwarancje i od nowa
Ja niektórych z was po prostu nie rozumiem, jak chcecie się bawić napięciami wiatrakami itd ... , to składa się własnego PC i aby działał trzeba sobie nad nim posiedzieć. Kupując Maca i płacąc firmie apple praktycznie połowe kasy za nic nie widze sensu zmiany ustawień wiatraka, zmiany napięć itd ... Za zestaw domyślnie odpowiada producent przez rok czasu, i sprzedawca przez dwa lata od zakupu do tego dochodzi możliwość przedłużenia gwarancji do lat 3. Sorry ale jak dla mnie wielka głupota to poprawianie na swoją rękę.
Posted 04 August 2010 - 13:39
Ja Ciebie seb nie rozumiem, ale wiem że masz wprawę w oddawaniu do serwisów i już pewnie to polubiłeś
Posted 04 August 2010 - 13:46
Ja wole aby padł tyle razy na gwarancji ile potrzeba aby mieć pewność że po okresie jej trwania wszystko jest oki. Poza tym na pewno jakieś zabezpieczenie termiczne jest
Nie polubiłem oddawania do seriwsu, ale także sprzętu który jest wadliwy dlatego nic nie ruszam tylko używam a jak pada to serwis i tak do skutku
Posted 04 August 2010 - 13:50
Te temperatury mu nie zaszkodzą, ale pomyślałeś że ktoś najzwyczajniej woli mieć chłodniejszy komputer? A serwis to jak dla mnie ostateczność, na samą myśl oddawania czegokolwiek do serwisu ciarki mnie przechodzą
Posted 04 August 2010 - 14:51
Mnie także przechodzą ciarki na myśl o serwisach ale jak bym tego nie robił to pewnie do pół roku po gwarancji mój iMac nadawał by się do kosza bo plama już była widoczna po 2, miesiąca po zmianie matrycy. Na chwile obecną dostane nowy egzemplarz z nową gwarancją itd ... , i podobno nie mają takiego problemu jak miał mój stary iMac. Ja się zgadzam że mogłem próbować z wiatrakami itd ... , pewnie proces plam bym co najmniej spowolnił ale teraz mam szanse na wyeliminowanie go całkiem.
Posted 04 August 2010 - 14:52
BTW - ktos uzywal coolbook na imakach czy mac mini (na www jest napisane ze dziala na macbookach)? Z checia bym zmniejszyl napiecie u mnie w mini na Core Duo.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users