Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

poczatki z macbook pro -problem z itunes,...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#1 bluemoon

bluemoon
  • 11 postów

Napisano 01 sierpnia 2010 - 13:05

Witam, po przeczytaniu kilkaunastu tematów nie znalazłam odpowiedzi na moje problemy, stad nowy temat (jesli jednak się powtarza to przepraszam). Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć krok po kroku, jak 'otworzyc' radio w itunes? Bo po kliknieciu na 'radio' nie wyswietla mi sie zaden spis (nie ma zadnego dostepnego radia) , a gdy chce wrzucic swoje radio i probuje podlaczyc adres url np bbc radio nic sie nie dzieje. I jeszcze pytanie troszke odbiegajace od tytułu, ale czy mógłby mi ktos wyjasnic co jeszcze musze zainstalowac oprocz flash playera zeby mi normalnie otwieralo yuotube? I dlaczego niektore strony nie chca mi sie normalnie otworzyc tylko w tym zapisie html(?), jesli dzien wczesniej dzialaly normalnie (np.facebook)?

#2 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 01 sierpnia 2010 - 13:40

Hm... wygląda na to, że sporo Ci się sypnęło. Normalnie w iTunes jak klikasz po lewej stronie "Radio" to wyświetla Ci się lista rozwijalnych kategorii, dwukrotne kliknięcie na radio powoduje jego odtwarzanie. Masz stałe połączenie z internetem? Flash Player jest domyślnie w Mac OS X. Youtube działa od pierwszego uruchomienia po wyjęciu z pudełka. Java również jest. Strony się wczytują normalnie. Sprawdź, czy problem jest też na nowym koncie użytkownika. Jeśli nie – cóż, po prostu się na nie przenieś ;)

#3 bluemoon

bluemoon
  • 11 postów

Napisano 01 sierpnia 2010 - 13:47

Mam tego maca 2 dzien i jakoś średnio to widze, że coś się sypnęło... Nie podoba mi się, miał być najprostszy w obsłudze, a nic nie działa. Koleś uruchomił mi go w sklepie, powiedział, że wszystko ok i że już nic nie trzeba robić, tylko siąść i pracować. Mam połączenie z internetem przez wi-fi drogą radiową. To skoro to wszystko jest, to dlaczego akurat mi nie działa?:/ Przepraszam, ale jestem strasznie poirytowana, bo rozkminiam to dziadostwo i nic. Nowe konto użytkownika -ocb? Ale dzięki za pomoc.

#4 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 01 sierpnia 2010 - 14:11

O co biega z nowym kontem? O to biega.

PS.
Myślałem że mam bana tak jak Ty, ale jednak nie.

#5 bluemoon

bluemoon
  • 11 postów

Napisano 01 sierpnia 2010 - 14:29

Oh! Dziękuje za bardzo pomocną odpowiedz. Z tych wszystkich pytań, zdecydowanie najważniejsze było 'nowe konto - ocb'.

#6 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 01 sierpnia 2010 - 14:32

Dlatego, że musiałaś coś namieszać, bądź dostać MacBooka w którymś ktoś coś namieszał. macieks72 podał Ci gotowca na utworzenie nowego konta użytkownika. Utwórz je, zobacz czy tam będzie działać i daj znać. Tak, to było najważniejsze pytanie, bo pozwoli nam stwierdzić, czy to kwestia ustawień konta, czy nie :)

#7 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 01 sierpnia 2010 - 15:00

bluemoon - skoro twierdzisz że jesteś mądrzejsza i nie potrzebujesz sprawdzać na nowym koncie i że to bez sensu to po co w ogóle nas głupszych pytasz o pomoc? Radio w itunes powinno działać bez problemu, flash playera instalować nie musisz bo jest w systemie, youtube działa normalnie, jak każda inna strona. Także wszystko wskazuje że coś solidnie Ci się posypało, a nowe konto dużo tutaj powie, bo będzie wiadomo czy cały system Ci się sypie czy tylko Twoje konto na którym aktualnie jesteś zalogowana. Dlatego proponuję nie mędrkować i się zastosować do tego co Ci inni radzą skoro już ich pytasz, oczywiście jeśli nadal chcesz pomocy, bo jeśli nie to wypadało by nas przeprosić za stracony czas i wątek można zamknąć. No i odnośnik do google to nie była złośliwość, to było gotowe rozwiązanie w pierwszym linku, jak i chciałem Ci pokazać żebyś coś sama próbowała poszukać, a nie z każdym pytaniem, na które możesz znaleźć odpowiedź w internecie bardzo łatwo leciała na forum.

#8 bluemoon

bluemoon
  • 11 postów

Napisano 01 sierpnia 2010 - 16:39

Przepraszam, ale dopiero teraz zwróciłam uwagę. Ze względu na to, że mam problemy z tym jakże przecudownym mac'iem, po klilnieciu na link otworzyła mi się sama wyszukiwarka google, a pod spodem napis: "enable javascript to use LMGTFY". ? Po utworzeniu nowego konta, nic sie nie zmieniło. Youtube i facebook otwieraja sie tak samo, czyli w 'stylu html'. Radio w itunes nie działa. Spróbuje jeszcze pobrać najnowsze dostępne aktualizacje oprogramowania na maca, może to coś pomoże. I nie od razu poleciałam na forum. Drugi dzień rozkminiam z google i tym forum, o co chodzi z tym mac'iem, ale nie dostrzegłam prostej odpowiedzi na dręczące mnie problemy. Jesli nic się nie zmieni to co trzeba z tym zrobić? Przejechać sie do serwisu apple? Jak już wspomniałam, jestem poirytowana, przepraszam, za niemiłe uwagi i za marnowanie Waszego czasu.

#9 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 01 sierpnia 2010 - 16:55

Przeinstalować system. Naprawdę bardzo dziwne – kupiłaś nowego MBP, czy używanego?

W załączniku masz kilka zakładek z preferencji Safari (Safari -> Preferencje/Preferences). Ustaw je tak samo, to są domyślne ustawienia, z wyjątkiem domyślnej przeglądarki – ja mam Chrome'a.

Jeśli pracujesz na nim dopiero od dwóch dni, to pewnie nie masz danych. Najprościej będzie, jak przeinstalujesz sobie system.

Tutaj mniej więcej instrukcja How to Install Snow Leopard Video

Jakbyś miała problem z instalacją to pisz, mam nadzieję, że masz jakiś inny komputer :)

#10 bluemoon

bluemoon
  • 11 postów

Napisano 01 sierpnia 2010 - 17:07

Nowy...
I jestem poza domem, można by rzec, że na totalnej wsi, więc ogólnie kiepsko.

Używam cały czas firefoxa, jakoś Safari mi nie siada.
A może to wszystko być wina połączenia internetowego?
Bo po zainstalowaniu Adium i po połączeniu z kontem z fb, widze że cały czas przerywa mi połączenie...:/

Troche się boje przeinstalować system, chyba że nie da się w ten sosób nic popsuć?:D

---------- Wpis dodano o 18:07 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:04 ----------

I preferencje w safari mam tak samo ustawione, tylko ze zamiast chrome mam firefoxa;)

#11 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 01 sierpnia 2010 - 17:21

Hm... A Safari też źle działa?

Hm... Nie wiem, ale jeśli np. przerywa połączenie i w jakiś sposób gubi część danych ze strony WWW... powiedzmy, że może.

Cóż, tracisz wszystkie dane, które masz na dysku, wszelkie preferencje itd. i MacBook jest taki, jakbyś go wyjęła z pudełka :)

Pytanie, czy masz płytki ze sobą.

#12 bluemoon

bluemoon
  • 11 postów

Napisano 01 sierpnia 2010 - 17:41

Safari i Chrome (które tez mam) działa normalnie. Ale strasznie wolno łączy z youtube i fb (można by rzec, że w ogóle nie łączy, bo czeka się i czeka...), a jak już połączy to zapis strony jest bez zmian. Mam płytki ze sobą, ale ja + jakakolwiek elektronika to troche kiepskie połączenie... Jeśli do jutra nic nie wymyślę i nic się nie zmieni, to chyba spróbuję przeinstalowac system. Choc martwi mnie to wszystko, bo nic tu nie ruszałam, a pomijajac juz tego youtube'a, itunes też dziaduje... :( Dzięki za pomoc:)

#13 grzech987

grzech987
  • 387 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 01 sierpnia 2010 - 17:49

Do firefoxa musis pobrac flashplayera aby youtube dzialal:) ogolnie powinno cos wyskoczyc o braku wtyczki, klikasz pobierasz uruchamia sie firefox ponownie i dziala

#14 bluemoon

bluemoon
  • 11 postów

Napisano 01 sierpnia 2010 - 18:04

Nic własnie nie wyskoczyło, a i tak pobrałam i dalej kicha... i np. na wrzuta.pl jeszcze wczoraj też nie chciało mi nic odtwarzac, a teraz jak próbowałam to troche zacina ale normanie sie otwiera... Widocznie częściowo są problemy z połączeniem, a cześciowo z systemem...

#15 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 01 sierpnia 2010 - 18:05

Yy... Nie pamiętam, żebym gdziekolwiek i kiedykolwiek instalował flasha na Maku, ale może mam zbyt krótką pamięć ;) Hm... Skoro to tylko niektóre strony i to dość zaawansowane no i iTunes... Myślę, że to może być ten internet. Jeśli przetrzymasz z tym internetem trochę, żeby sprawdzić z normalnym, to zostaw jak jest, natomiast jeśli nie, to spróbuj przeinstalować :)

#16 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 01 sierpnia 2010 - 18:22

A koleżanko bluemoon w jaki sposób się łączysz z siecią? Nie jest to czasem jakiś modem USB i sieć komórkowa do tego?

#17 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 01 sierpnia 2010 - 18:26

Yy... Nie pamiętam, żebym gdziekolwiek i kiedykolwiek instalował flasha na Maku, ale może mam zbyt krótką pamięć ;)

Masz dobrą pamięć, do Firefoxa też nie potrzeba flasha instalować bo korzysta z tego który jest w systemie. grzech987 bzdury opowiada i tyle.

#18 bluemoon

bluemoon
  • 11 postów

Napisano 01 sierpnia 2010 - 18:30

Mam połączenie z siecią drogą radiową, ale to załatwiał sąsiad i z tego co mówił, to jest to najtańsza możliwa opcja, więc pewnie dość kiepsko wszystko działa...

#19 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 01 sierpnia 2010 - 18:33

Safari i Chrome (które tez mam) działa normalnie. Ale strasznie wolno łączy z youtube i fb (można by rzec, że w ogóle nie łączy, bo czeka się i czeka...), a jak już połączy to zapis strony jest bez zmian.

Wyjaśnij to pogrubione bo nijak tego nie rozumiem. No i w pierwszym poście pisałaś coś o html (zrozumiałem że kod html Ci się pojawia zamiast strony) aczkolwiek to dziwne jest. I tego też nie rozumiem. Zrób jakieś screenshoty najlepiej.

---------- Wpis dodano o 19:33 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:30 ----------

Mam połączenie z siecią drogą radiową,
ale to załatwiał sąsiad i z tego co mówił, to jest to najtańsza możliwa opcja,
więc pewnie dość kiepsko wszystko działa...

Sprawdź jakie masz transfery Speedtest.net - The Global Broadband Speed Test
i podaj tutaj, ping też podaj. Sprawdź kilka razy.

#20 bluemoon

bluemoon
  • 11 postów

Napisano 01 sierpnia 2010 - 20:51

Hmm... No tak, mój sposób tłmaczenia troche odbiega od rzeczywistości...
screenshot:
Dołączona grafika

download 0,30Mb/s
upload 0,07 Mb/s
ping 116ms

download 0,42Mb/s
upload 0,08 Mb/s
ping 207ms

download 0,46Mb/s
upload 0,10 Mb/s
ping 164ms

#21 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 01 sierpnia 2010 - 21:30

Generalnie to masz problem z internetem, cała filozofia. Strona (jak widać na screenshocie) się załadowała normalnie ale bez styli css, co też się zdarza właśnie na kiepskim łączu, prawdopodobnie przerywa, albo czasem nie może się połączyć i akurat w tym przypadku nie załadowało styli. Jeśli wcześniej było dobrze to powiedz temu gościowi (sąsiadowi o ile pamiętam) czy czegoś tam nie zmieniał, albo żeby ten router zrestartował, nie wiem czy mu płacisz coś za internet czy nie, ale skoro udostępnia do niech to zrobi porządnie. Może też ktoś inny kto jest w tej sieci (nie wiem może ten sąsiad) ma jakieś syfy (w sensie wirusy) na komputerze i obciążają skutecznie całe łącze. A inne strony, onet, wp, cokolwiek, też są problemy? Cały dzień tak jest, czy są godziny np. nocne kiedy jest dobrze?

#22 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 349 postów

Napisano 01 sierpnia 2010 - 21:35

I jeszcze co do dodawania własnego radia: w iTunes naciśnij japko+u (Advanced -> Open Audio Stream) i wklej tam URL-a tego swojego bibisi.

#23 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 01 sierpnia 2010 - 21:39

Nie wiem czy to bbs to nie real audio, a jeśli tak to nie jestem pewien czy iTunes to załapie. Odnośnie jeszcze tej listy stacji radiowych, która się nie pojawia, nie wiem jak to działa bo nie używam, ale czy przypadkiem nie uaktualnia ich z Internetu? Bo jeśli tak to moja teoria może być taka że na tym problematycznym łaczy (o ile jest, a tak mi się wydaje) iTunes ma problemy z aktualizacją tych stacji. Ale mogę się mylić odnośnie iTunesa.

#24 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 01 sierpnia 2010 - 21:42

W tłumaczeniu – kiedyś na klawiszu "Command" było jabłko narysowane ;) Mi również się wydaje, że jest aktualizowana z internetu, a za pierwszym razem na pewno. Jeśli MBP nigdy nie był podpięty do normalnego internetu, to przypuszczalnie nie miał możliwości ściągnięcia listy.

#25 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 349 postów

Napisano 01 sierpnia 2010 - 21:43

Tak, uaktualnia. Przed chwilą zrobiłem test - odpiąłem kabel i wyłączyłem WiFi. Lista gatunków wprawdzie nadal istniała, natomiast nie dało się klikać - wyskakuje komunikat o błędzie: Screen shot 2010-08-01 at 10.41.33 PM.png

@bluemoon: masz tak samo?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych