Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Router WIFI

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 seb2k6

seb2k6
  • 53 postów

Napisano 01 sierpnia 2010 - 01:37

Witam. Mam takie może głupie i lamerskie pytanie ale muszę je zadać :) Otóż wynajmuję mieszkanie i dostęp do internetu mam przez WIFI od właściciela. Łącze się z 2 laptopów i z 2 iPodów Touch. Nie mam fizycznego dostępu do jego routera. Zastanawiam się nad kupnem własnego routera wifi aby stworzyć własną sieć (to chyba będzie jakby podsieć) aby poprawić zasięg dla iPodów (w niektórych miejscach mieszkania ledwo zipią z wifi) i dodatkowo zrobić jakiś dysk sieciowy do backupów (podłączony do routera np). Jedyne czego nie jestem pewien to to, czy każdy router ma taką funkcję czy potrzebny jest jakiś specjalny? Tzn żeby router internet pobrał też z wifi a nie np z kabla sieciowego... Dzięki za wyjaśnienie :) pzdr

#2 qnick

qnick
  • 128 postów

Napisano 01 sierpnia 2010 - 01:54

Jeżeli bridge będzie robiony bez kabla to niestety nie każdy router to potrafi. Poszukaj na necie router do którego da się wgrać alternatywny soft: tomato lub dd-wrt.

#3 seb2k6

seb2k6
  • 53 postów

Napisano 01 sierpnia 2010 - 01:58

To w takim razie które potrafią ? Chodzi mi o te, na których nie będę musiał nic instalowac tylko będzie działać prosto z pudełka ...

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 349 postów

Napisano 01 sierpnia 2010 - 02:01

Tak łatwo nie ma. Ale tomato jest klikalne, dasz radę.

#5 qnick

qnick
  • 128 postów

Napisano 01 sierpnia 2010 - 02:06

Strona tomato: Tomato Firmware | polarcloud.com
Strona dd-wrt: www.dd-wrt.com | Unleash Your Router
Tam masz wszystko napisane jakie routery sa obsługiwane i jak to skonfigurować.
Proponuje też wpisać w google: router wireless bridge support i pewnie znajdziesz taki router.

#6 gieza

gieza
  • 709 postów

Napisano 01 sierpnia 2010 - 08:56

Jak na sieci g to proponuję WRT54GL. W nim na tomato możesz sobie ustawić, że jedna antena zbiera sygnał, a druga go wysyła dalej. Poza tym będę chciał sprzedać swojego już z wgranym tomato bo chce zakupić Airport. Jakbyś chciał to PM

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych