Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mam Maca od wczoraj

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#1 djlauter

djlauter
  • 131 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 30 lipca 2010 - 07:34

Sorry jezeli nie ten dział.
Wiec stałem sie wczoraj szcześliwym posiadaczem MacBooka Pro 13". Jako ze jest to moj pierwszy Mac mam do was 2 pytania.

1. Na PC mialem zawsze 2 partycje. Na C byl system i wszystkie poinstalowane programy natomiast na D mialem muze, filmy, instalki, fotki itd. I w sytuacji gdy cos sie posypalo i musialem zainstalowac system od nowa formatowalem tylko partycje C i na niej instalowalem nowy system natomiast partycja D pozostawala bez zmian co zasze dawalo mi pewnosc ze dane nie znikna. Na Macu mam tylko jedna partycje i zastanawiam sie czy jest to bezpieczne. Co w takiej sytuacji zrobic najlepiej? Postawic druga partycje - czy zadziala to tak jak na windzie? Jak zabezpieczacie swoje dane? Mam co chwila je zgrywac na dysk zewnetrzny? Nie mam pojecia. Pomocy

2. Zalezy mi na programie ktory pokazuje transfer danych (na windowsie mialem DU Meter). Znalazlem na jakims zdjeciu cos takiego. wiecie moze co to za programik - pokazuje transfer i obciazenie procka.
http://dl.dropbox.com/u/6878759/1.bmp

#2 yahuto

yahuto
  • 323 postów
  • SkądŁódź

Napisano 30 lipca 2010 - 07:45

Apple (Polska) - Jak to zrobić - Podstawy Macintosha
interesuje cie Time Machine

#3 djlauter

djlauter
  • 131 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 30 lipca 2010 - 08:04

widzialem juz te fimy wszystkie Nie wiem za bardzo jak działa TimeMachine (w sensie caly czas musi byc ten dysk podlaczony ? kiedy on backup robi?)

#4 darkan

darkan
  • 34 postów

Napisano 30 lipca 2010 - 08:15

2. Zalezy mi na programie ktory pokazuje transfer danych (na windowsie mialem DU Meter). Znalazlem na jakims zdjeciu cos takiego. wiecie moze co to za programik - pokazuje transfer i obciazenie procka.

spróbuj iStat Pro.

#5 dirtyhary

dirtyhary
  • 629 postów
  • SkądEłk, PL

Napisano 30 lipca 2010 - 08:19

iStat Pro ! Pokazuje nawet temperatury oraz poziom naładowania myszy.

#6 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 lipca 2010 - 08:22

Bezprzewodowo...podczas pracy komputera, za pierwszym razem tylko odczujesz spowolnienie, potem już nie.

#7 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5 535 postów

Napisano 30 lipca 2010 - 08:31

Apple (Polska) - Mac OS X Snow Leopard - Co to jest Mac OS X? - Time Machine

Najlepiej kupić do tego zewnętrzny bezprzewodowy dysk twardy, a jak nie żal Ci pieniędzy to oczywiście Time Capsule Apple (Polska) - Time Capsule

#8 wegorzyk

wegorzyk
  • 674 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 lipca 2010 - 08:40

Program pokazujący transfer i inne to menumeters:
Raging Menace - MenuMeters
Instaluje się w preferencjach systemowych. Używam od jakiegoś dłuższego czasu i bardzo sobie chwalę.

#9 djlauter

djlauter
  • 131 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 30 lipca 2010 - 08:51

dzieki za pomoc

#10 radeg

radeg
  • 470 postów
  • SkądFG/ZS

Napisano 30 lipca 2010 - 08:57

ad1. Co do jednej partycji, to przy wysypaniu się systemu zawsze masz opcje sformatowania "zarchiwizuj i zainstaluj". W praktyce oznacza to że system instaluje się na nowo zostawiając Twoje pliki. Jak to działa w praktyce? Nie wiem, przez dwa lata nie musiałem jeszcze tego robić chociaż lubię pogrzebać sobie trochę w systemie ;) Jest jeszcze opcja zewnętrznego dysku, czyli użycia TimeMachine. Dysk wcale nie musi być podłączony bezprzewodowo, może być FireWire czy USB. W ustawieniach TM masz kiedy ma robić kopię (np. automatycznie czy raz na jakiś czas) oraz jakich folderów, więc dysk nie musi być zawsze podłączony. Po wysypaniu się, zainstalowaniu na nowo, przywracasz wszystko z TM. Gdzieś kiedyś czytałem (na tym forum) czy jest sens robić 2 partycje na maku. Są ludzie, którzy twierdzą, że to jest złe a część woli to robić tak czy siak. ad2. post #8 i post#4 co wolisz ;)

#11 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 30 lipca 2010 - 12:33

Tylko wspomnę o Ad 1. Daj sobie spokój z robieniem drugiej partycji, też miałem tak samo pod M$ i tam to się sprawdzało, a tutaj nie potrzeba. Po raz system możesz przeinstalować bez utraty danych, po 2 masz TimeMachine... a po 3 i tak się nic nie popsuje - u mnie stoi 2 lata system i jest wszytko idealnie.

#12 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 30 lipca 2010 - 13:16

ja do time machine uzywam dysku na firewire za 300 PLN i sie sprawuje super, backup sie robi jak go podlaczam

#13 wojtek82

wojtek82
  • 104 postów

Napisano 30 lipca 2010 - 15:19

ad.2 Ja polecam Istat Menus 2 (wersja darmowa) nie aktualizuj do 3

iStat Menus 2.0 for Mac free Download

U mnie (strzałką zaznaczona prędkość download'u i upload'u):

Dołączona grafika

#14 djlauter

djlauter
  • 131 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 30 lipca 2010 - 16:20

ad.2 Ja polecam Istat Menus 2 (wersja darmowa) nie aktualizuj do 3

iStat Menus 2.0 for Mac free Download

U mnie (strzałką zaznaczona prędkość download'u i upload'u):

Dołączona grafika

o wlasnie o to mi chodzi. dzieki wszystkim za pomoc. no walsnie musze zaczac inaczej myslec. po niedawnej przesiadce z Windy caly czas mysle co bedzie jak sie wysypie. Trzeba moze zmienic tok myslenia ;]

---------- Wpis dodano o 15:47 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:25 ----------

dziwne. walsnie zainstalowalem i wszytkie parametry pokazuje ok (proc, temp) a ruch w sieci caly czas na zero. nic nie pokazuje. w ustawieniach niby jest ok. co to moze byc?

---------- Wpis dodano o 16:20 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:47 ----------

wersja 2 z jakiegos powodu nie dzialala poprawnie. Wiec kupilem wersje 3 i dziala super

dzieki za pomoc tego wlasnie szukalem :)

#15 Azor

Azor
  • 7 postów

Napisano 31 lipca 2010 - 18:18

Jeśli chcesz spróbować Time Machine, to możesz kupić je tutaj za ... 0 zł ;) [url=http://www.apple24.pl/mac-akcesoria/akcesoria-airport/time-capsule-1tb-hard-drive-new-1.html]Time Capsule 1TB Hard Drive - NEW! - Akcesoria AirPort - Mac Akcesoria - sklep internetowy Apple24.pl - Mac - iPodi - MacBook Pro - MacBook Air - Akcesoria Mac[/url]

#16 djlauter

djlauter
  • 131 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 31 lipca 2010 - 22:25

hehe dobra cena !!

#17 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 239 postów

Napisano 31 lipca 2010 - 23:06

1) nazywaj wątki sensownie;
2) przed '!' nie stawia się spacji;
3) język polski dopuszcza stosowanie jednego lub trzech znaków '?' lub '!'. Hint: dwa to błąd.

A do time machine wystarczy Ci byle kawałek zewnętrznego dysku, nie musisz od razu Time Capsule kupować (zresztą podobno strasznie małą żywotność toto ma).

#18 djlauter

djlauter
  • 131 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 31 lipca 2010 - 23:16

Mam dysk zewnetrzny Seagate FreeAgent Go 500GB lecz uzywalem go pod Windowsem wczesniej i ma system plikow NTFS. Po podlaczeniu do Maca jest "tylko do odczytu". Nie moge na nim nic zapisac. Powinienem go przeformatowac na jakis Mac'owy system plikow? Nie wiem za bardzo jak to zrobic bo mam tam tez duzo instalek pod Windowsa i chcialbym je zachowac (przynajmniej na jakis czas). Dysku chcialbym uzywac jeszcze na Macu i przez jakis czas na PC. Poza tym ten sam dysk podlanczam pod telewizor przez USB i ogladam filmy. Czy jak przeformatuje go na Macowy system plikow to czy TV mi to ogarnie. Mam filmy 1080p, ktore zajmuja po 10GB czyli format FAT32 odpada (obsluguje max 4GB plik). A czy moge np. podzielic dysk na 2 partycje z czego jedna bedzie dla maca a druga PC (ntfs). Macie jakas rade w tej sprawie?

#19 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 lipca 2010 - 23:18

Możesz zainstalować sterownik NTFS.

#20 RFX

RFX
  • 196 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 lipca 2010 - 23:35

Dysk sformatujesz wpisując w spotlight "narzędzia dyskowe". Następnie w otwartym oknie zaznaczas dysk, który chcesz sformatować i już.

#21 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 239 postów

Napisano 31 lipca 2010 - 23:36

Do Time Machine to raczej nie bardzo, musiałby chyba jakoś udawać, że to dysk sieciowy. Najlepiej - jak zresztą sam zasugerowałeś - byłoby sobie ten dysk podzielić na partycje - jedną 'makową', czyli HFS+ na backupy Time Machine, reszta na NTFS z plikami windowsowymi. Oczywiście jeśli chcesz mieć do tej 'drugiej' partycji dostęp z zapisem pod OSX, to rada @Davvido jest jak najbardziej na miejscu.

#22 rad3ks

rad3ks
  • 353 postów
  • SkądOberschlesien

Napisano 01 sierpnia 2010 - 09:36

Znalazłem na forum w 5s : NTFS Mounter.

#23 djlauter

djlauter
  • 131 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 01 sierpnia 2010 - 23:17

Na razie zainstalowalem sterownik "Paragon NTFS" i juz dziala. Mam zapis i odczyt na NTFS pod OSX. Ale i tak zrobie tak jak wczesniej mowielm. Podziele dysk zewnetrzny na 2 partycje i jedna bedzie NTFS a druga pod OSXa. Mam tylko pytanko. Ta partycja pod OSX ma byc sformatowana jako Mac OS (Journaled)? Bo tam jest kilka opcji do wyboru podczas robienia partycji.

#24 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 239 postów

Napisano 01 sierpnia 2010 - 23:28

Tak, Mac OS (Journaled). Z doświadczenia wiem, że nie warto wybierać opcji z Case Sensitive, bo nieco softu napisane jest źle i się krzaczy na takich partycjach. Jeszcze raz powtórzę: sterownik sterownikiem, ale _nie zrobisz_ Time Machine na partycji NTFS, chociaż możesz na niej pisać.

#25 djlauter

djlauter
  • 131 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 03 sierpnia 2010 - 00:53

ale gdy podziele dysk na 2 partycje i jedna bedzie NTFS a druga MAC OS to ta makowa bedzie ok pod Time Machine?

---------- Wpis dodano 03.08.2010 o 00:53 ---------- Poprzedni wpis dodano 02.08.2010 o 23:56 ----------

A ile wogole miejsca zajmuja te backupy Time Machine? Tzn jezeli mam zapelnione na dysku w laptopie 200GB to backup Time Machine na dysk zewnetrzny tez bedzie zajmowal 200GB?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych