Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[OS 9/X] Czy a jak tak to jak uruchomić programy os9 na osX

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 13 września 2005 - 14:30

Mam program... FotoStation się zowie... wersja na mac os 9.1 i up.. Czy da się to zainstalować na tygrysie bez konieczności instalowania jakiś podsystemów... virtualnych czy cuś.. :?:

#2 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 września 2005 - 14:36

Teoretycznie program powinien uruchomić się w środowisku Classic, czyli Mac OS 9.2.2, uruchamianym z poziomu Mac OS X. Wystarczy, żebyś miał u siebie na dysku teczkę z systemem klasycznym, a OS X automatycznie go uruchomi w razie potrzeby.

#3 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 13 września 2005 - 14:41

A jak taką teczke znaleźć lub ewentualnie stworzyć... Mam na płytach 9.2 ale co dalej :?: Czy mół byś mi to wypunktować pokolei...

#4 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 września 2005 - 14:57

Masz 9.2 w wersji instalacyjnej czy już zainstalowane? W pierwszym przypadku uruchom Cube'a z płyty instalacyjnej i zainstaluj system obok OS X. W drugim po prostu przeciągnij teczkę systemu OS 9 na dysk Maka.

#5 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 13 września 2005 - 15:06

Mam na płytach Cd niezaistalowany. Dzięki :!: Jak dojade do Maca i usiąde by to zrobić to będe cie na forum wypatrywał... Ale to chyba będzie za kilka dni... Ile taka operacja zajmuje na dysku :?: I czy niebędzie to bruździć systemowi X :?:

#6 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 września 2005 - 16:21

U mnie OS 9.2.2 to 170 MB circa, a systemy sobie wzajemnie nie powinny przeszkadzać. Jedynym problemem może być sytuacja taka, że podczas formatowania dysku w OS X nie włączyłeś opcji sterowników dla OS 9 - wtedy Twój dysk systemowy nie będzie widziany przez płytę instalacyjną Mac OS 9. Rozwiązaniem jest instalacja systemu na innym Maku i przeniesienie "na żywca" teczki systemowej.

#7 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 13 września 2005 - 18:42

no niewiem czy to takie proste... Problem w tym że nie ja instalowałem system... kupiłem go dwa dni potym jak koleś go przeformatował i wyczyścił jednocześnie zmieniając 9.2 na 10.4... niewiem co on tam zaznaczał a co nie... może mozna to jakoś sprawdzić... :?: A na innym macu... to chyba bym sobie musiał nabyć jakiegoś iMaca za 299pln... bo niestety mimo że pracuje w branży najbardziej oprócz DTP macoskiej (fotografii) to maców w moim otoczeniu raczej ubywa niż przybywa... :cry: Jak niebędzie działac to poszukam programu na X i już... :mrgreen: Dziękuje raz jeszcze pozdrawiam JSG

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych