Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook Pro nie widzi pamięci RAM

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Fleishman

Fleishman
  • 45 postów

Napisano 28 lipca 2010 - 18:18

Po mojej gimnastyce z lewym oprogramowaniem (wpisy do systemu commandlist, edytowanie kext, duża ilość restartów systemu, generalnie cuda wianki) system zaczął "widzieć" 2 gb ramu z włożonych 4 gb (2x2gb Goodram dla Apple). Zrobiłem upgrade systemu na Snow Leopard i nic się nie zmieniło. Włożyłem firmowe kości które były w macku przy zakupie (2x1gb) a Goodramy zaniosłem na gwarancji do serwisu. Wymienili mi karty na nowe. Załadowałem je dzisiaj pełen optymizmu i co?... kupa, nadal system akceptuje tylko 2 gb ramu. Próbowałem bawić się IceCleanem ale bez rezultatów, hardware test też błędów nie wykrywa. Macie pomysł co to za złe moce ? Zrobilibyście format systemu ? Co czynić koledzy ?:confused: Komputer to Mackbook pro late 2008.

#2 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 28 lipca 2010 - 19:12

A co pokazuje Ci w Profil systemu - Sprzęt - Pamięć przy włożonych 4 Gb ramu? Robiłeś Apple Hardware test? - włóż płytę systemową do maka, uruchom go ponownie i trzymaj klawisz D przy starcie Ja w swoim MBP 2008 late mam: DDR3 Szybkość: 1067 MHz - jeśli mają inne parametry może ich nie widzieć. (fabryczne no name - samsungi) Skoro namieszałeś w systemie może zainstaluj go na czysto.

#3 Fleishman

Fleishman
  • 45 postów

Napisano 28 lipca 2010 - 19:29

W profilu systemu wyświetlają się 2 gb - to mi właśnie zasygnalizowało problem. Hardware test robiłem - "wsio w pariadkie". Przed zabawą z oprogramowaniem komputer pamięci widział bez problemu, więc nie jest to kwestia kompatybilności.

#4 Fleishman

Fleishman
  • 45 postów

Napisano 30 lipca 2010 - 19:14

Może ktoś jeszcze ma jakiś pomysł co by zaradzić problemowi ?

#5 Fleishman

Fleishman
  • 45 postów

Napisano 08 października 2010 - 14:45

Ciągle mam ten sam problem. Zrobiłem nawet ostatnio format i nie przyniosło to żadnego rezultatu. Możliwe, że uszkodziła się płyta główna ? Jest jeszcze jakieś inne wyjście niż oddanie Maca do serwisu ?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych