Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook blokuje domową sieć - problem z routerem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
41 odpowiedzi w tym temacie

#1 tomjar

tomjar
  • 163 postów

Napisano 27 lipca 2010 - 11:01

Witam, kilka dni temu zaczęły się problemy z połączeniem internetowym. Do domowego modemu mam podłączony router, który rozdziela internet pomiędzy firmowy komputer, jeden domowy i laptopa przez wi-fi. Połączenie to wcześniej nie sprawiało żadnych problemów, pojawiło się kilka dni temu. Chodzi o to, że laptop łączy sie z routerem bez problemu i wyświetla mi tylko jedną, góra dwie strony, później bardzooo dłuugo je pobiera i w konsekwencji wyskakuje info, że nie moze połączyć się z serwerem, czy go znaleźć. Wtedy nie działają również komputer domowy stacjonarny i firmowy. Rano kiedy jescze spię pracownicy nie mają problemu z netem, w chwili kiedy ja wstaję i włączam rano laptopa, skarżą się na brak internetu. Rozmawialem z obslugą dostawcy mojego internetu (vectra) i sprawdzili, że z moim łączem wszystko ok. Ale jak się dowiedzieli że mam router podlaczony do ich modemu, to powiedzieli ze nie odpowiadają z zgrzyty spowodowane routerem... Wydaje mi się ze to nie jest wina modemu, ani vectry, gdyż odłączyłem wszystkie kompy i router i podlaczylem tylko swojego macbooka do modemu przez kabel enthernet i wszystko smigało.

#2 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 27 lipca 2010 - 12:06

Cóż, jedyne co mi się nasuwa, to jakiś program, który coś dużego pobiera i zapycha łącze. Podłącz wszystko po ethernecie i zobacz, jak wtedy będzie chodziło. No i sprawdź, czy nie masz jakichś torrentów, moze iTunes ściąga jakieś podcasty... Wątpię, żeby to była kwestia WiFi, bo wtedy na komputerach po skrętce by nie było różnicy. Ale zawsze warto sprawdzić.

#3 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 27 lipca 2010 - 12:24

A może konflikty adresów IP?

#4 tomjar

tomjar
  • 163 postów

Napisano 27 lipca 2010 - 13:57

Żaden program nic nie ściąga, więc łącze na pewno nie jest przeciążone. Wszystkie gdy komputery połączone są przez enthernet wszystko działa... do czasu gdy ja nie podłączę swojego albo przez wi-fi albo przez enthernet.

#5 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 27 lipca 2010 - 19:07

A może konflikty adresów IP?

Odpada, z opisu wynika że komputer działa przez jakiś czas i dopiero po chwili przestaje.

Pozdrawiam.

#6 Manohi

Manohi
  • 77 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 lipca 2010 - 19:25

O! Mam dokładnie taki sam problem. Szczerze to już miałem wymieniać router (obecnie mam DLinka). Chociaż u mnie wygląda to tak, że są dwa laptopy - jeden mój macbook i jeden stary acer żony. W momencie gdy hula jeden komputer nie ma problemu. W momencie odpalania drugiego sieć siada od razu. W moim przypadku pomogło wyłączenie adium i skype'a i restart airporta.

#7 karciu

karciu
  • 42 postów
  • SkądGliwice

Napisano 27 lipca 2010 - 19:39

O! Mam dokładnie taki sam problem.

Dokładnie taki sam problem napotkałem jakies 1,5m temu (nie wiem czy to nie przy okazji updatu do SL. MacMini chodził na Wifi i robił potworny bałagan. Reset routera (TP-LINK z dd-wrt) pomagał na 15 minut. Potem sam Mac działał ok ale inne urzadzenia WiFi w domu siadaly. Próbując wyeliminować problem zacząłem wyłączać urządzenia - okazało się, że wyłączenie Mac-a pomogło. Podpiąłem więc go kablem. Problemu WiFi w domu nie ma.

#8 BlackBox

BlackBox
  • 1 026 postów
  • SkądToruń

Napisano 27 lipca 2010 - 20:03

Miałem podobny problem. Kiedy odpalałem iChat router się resetował z niewyjaśnionych przyczyn. Jedynym rozwiązaniem okazało się zrezygnowanie z iChat (nikt nie był w stanie pomóc).

#9 tomjar

tomjar
  • 163 postów

Napisano 27 lipca 2010 - 21:58

Tyle że u mnie to chyba nie wina żadnej aplikacji, bo problem jest nawet gdy tylko safari chodzi.

#10 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 27 lipca 2010 - 22:02

Ja bym stawiał na zły konfig sieci. Podasz dokładne szczegóły (konfig routera, konfig stacji, funkcje routera)

#11 jacek80

jacek80
  • 10 postów

Napisano 26 września 2010 - 20:50

Ja mam taki problem. Gdy tylko odpalę swojego Macbooka Pro 13 (najnowsza gen.) z działającym wifi, to na laptopie (MSI Wind z XP) mojej siostry przestaje wykrywać sieć lub internet działa baaardzo wolno. Gdy tylko zamknę Macbooka, internet u mojej siostry działa ponownie. Dzieje się tak tylko gdy włączony jest Macbook i PC (przy PC i PC jest ok). Router Tp-link podłączony przez ethernet do komputera stacjonarnego. Bardzo prosiłbym o pomoc, gdyż brakuje mi już pomysłów.

#12 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 26 września 2010 - 20:57

Ja mam taki problem. Gdy tylko odpalę swojego Macbooka Pro 13 (najnowsza gen.) z działającym wifi, to na laptopie (MSI Wind z XP) mojej siostry przestaje wykrywać sieć lub internet działa baaardzo wolno. Gdy tylko zamknę Macbooka, internet u mojej siostry działa ponownie. Dzieje się tak tylko gdy włączony jest Macbook i PC (przy PC i PC jest ok). Router Tp-link podłączony przez ethernet do komputera stacjonarnego. Bardzo prosiłbym o pomoc, gdyż brakuje mi już pomysłów.

Pożycz od kogoś inny router (o którym wiadomo że nie ma z nim problemów), podłącz go w domu zamiast swojego.
W ten sposób wstępnie ustalisz czy problem dotyczy samego routera.

Pozdrawiam.

#13 jacek80

jacek80
  • 10 postów

Napisano 26 września 2010 - 21:44

Niestety za bardzo nie mam takiej możliwości. Może macie inne pomysły?

#14 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 26 września 2010 - 21:47

Sprawdzić konfig routera i komputerów - tzn. jak wygląda sprawa adresów IP - stałe czy DHCP, czy dobrze powpisywane są wartości masek, IP, bramy, DNSów. Czy przypadkiem nie masz konfliktów adresów IP? Nie masz poustawianych jakiś dziwnych konfiguracji sieci na MacBooku? Nie masz odpalonych żadnych programów zasyssających ostro dane (iTunes całkiem dobrze to robi, ale równie dobrze wszelkiej maści P2P, itd) z internetu?

#15 jacek80

jacek80
  • 10 postów

Napisano 26 września 2010 - 22:06

Hmm, brzmi to skomplikowanie. Dodam, że na Macbooku wifi zawsze działa perfekcyjnie. Zawsze jak włączam mojego Macbooka, to on jakby zakłócał MSI Wind (XP) i internet zaczyna na nim świrować (albo wogóle Wind nie wykrywa naszej sieci domowej, albo wykrywa ale internet działa bardzo wolno). - pamiętam, że kiedyś zmieniałem po kolei kanały (w sensie to od 1 do chyba 12) - zmieniałem też to coś z g/xxx na samo g, ale niestety bez efektów

#16 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 26 września 2010 - 22:09

Zrób zrzut ekranu z Preferencji systemowych zakładka Sieć - Airport - Zaawansowane... - TCP/IP. Zaczniemy drążyć ;-)

#17 jacek80

jacek80
  • 10 postów

Napisano 26 września 2010 - 22:12

Super dziękuję za chęć pomocy. Fotka w załączniku.

#18 olafejs

olafejs
  • 1 035 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 26 września 2010 - 22:42

identyczny problem występuję u mnie. MB okropnie chodzi po internecie istat pokazuje mi 0 ruch a strony często są Timed Out problem nie występuje jak podłącze MB bezpośrednio w kabel dostawcy internetu ale jak po routerze to wszystko siada. Dodam ze na iP AppStore ładuje max 3 strony programów po czym wisi na "Wczytywaniu"...

#19 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 27 września 2010 - 06:11

A masz możliwość zalogowania się do tego TPLinka na 192.168.1.1 i zrobienia zrzutu ekranu zakładki LAN oraz WAN, ewentualnie jeszcze zakładki z sekcją Wireless?

#20 olafejs

olafejs
  • 1 035 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 27 września 2010 - 09:07

Wydaje się wszystko ok :)

#21 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 27 września 2010 - 09:10

olafejs - ustaw wartość Channel np. na 9 czy 11. Ewentualnie należałoby przeskanować eter i sprawdzić czy 9 czy 11 nie jest używany przez jakąś inną sieć.

#22 olafejs

olafejs
  • 1 035 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 27 września 2010 - 09:17

W okolicy mam tylko LiveBoxa którego MB ściąga ledwo jak jest przy oknie to wszystko ;/ Tak nikogo nie ma

#23 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 27 września 2010 - 09:20

Ok, to ustaw np. na kanał 9. Ewentualnie zrób restart routera i wtedy sprawdź.

#24 jacek80

jacek80
  • 10 postów

Napisano 27 września 2010 - 09:49

Moje zdjęcia są w załączniku pozdrawiam

#25 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 27 września 2010 - 10:49

jacek80 - net masz po aDSLu - Netia TPSA? Ustaw może DNSy np. na 194.204.159.1 i 194.204.152.34 ewentualnie opendnsowe (208.67.222.222 i 208.67.220.220) czy też Googla 8.8.8.8 i 8.8.4.4

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych