Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Monitor do MBP. Eizo s2233w czy s2243w? Do 2500zł. Webdesign i grafika.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 ticalion

ticalion
  • 41 postów

Napisano 26 lipca 2010 - 22:09

Od pewnego czasu jestem posiadaczem 13" macbooka pro ostatniej rewizji 2,4Ghz 2GB RAM gf320m. Jako iż potrzebuję, większego ekranu (macbook będzie służyć jako pomocniczy na narzędzia lub do itunes, oglądania filmów, netu etc.) w celu projektowania głównie stron interentowych, logo, idetyfikacji firm i w mniejszym stopniu rzeczy do druku o krytycznym znaczeniu kolorów skupiłem sie na w miarę uniwersalnych, ale jako tako skalibrowanych fabrycznie monitorach Eizo s2233w lub s2243w. Wydaje mi się, że do 2500zł(taki sobie wyznaczyłem limit) nic lepszego raczej nie znajdę. Chyba, że jest jakiś cud o którym nie słyszałem? (Uprzedzam, nie mam możliwości dostosowania oświetlenia pomieszczenia specjalnie dla NECa 24" wuxi2 ;)) Monitor oczywiście też służyć będzie do obejrzenia od czasu do czasu jakiegoś filmu czy Internetu.

Oba monitory s2233w i s2243w mają 22", różni je natomiast rozdzielczość (1680x1050 i 1920x1200) i wielkość plamki. Niestety nie mam możliwości obecnie sprawdzić naocznie różnicy pomiędzy nimi. Czy przyrost rozdzielczości kosztem mniejszej plamki jest tego warty? A może właśnie lepiej mieć mniejsze pixele? Chciałbym w miarę wygodnie pracować na monitorze, z którego będę korzystał prawie codziennie.

Jak to się ma do plamki w 13" macbooku pro 1280x800? Wszystko będzie dużo większe czy raczej nie zauważę różnicy? Mając jeszcze PC korzystałem z monitora Eizo s1932w 19" 1280x1024. Jak te monitory mają się do rozdzielczości i plamki na moim starym Eizo? Który z tych monitorów byście polecali?

Dzięki z góry za odpowiedzi.

Pozdrawiam,

Przemek

P.S. Przy okazji zaopatrzyłem się w przejściówkę mini DisplayPort > Displayport ,mniej więcej taką Przejsciowka adapter DisplayPort- Mini DisplayPort (1150100298) - Aukcje internetowe Allegro ,ponieważ chciałbym monitor podłączyć możliwie jak najlepszą drogą. Z tego co wiem DisplayPort jest dużo lepszym nośnikiem sygnału od DVI. Czy taka przejściówka wystarczy? Nie będzie żadnych strat i problemów z sygnałem?

#2 shadowsky

shadowsky
  • 299 postów
  • SkądPleszew

Napisano 26 lipca 2010 - 22:39

A co to niby 24" to taki gigant? bez przesady, ja osobiście najbardziej lubię pracować na 24" 1920x1200, choć 27" nie pogardzę ;]
Za 1500-2000zł masz na IPS 24" 1920x1200:
Monitory LCD 24'' 1920 x 1200 px IPS cena - Por
Polecam HP i DELL recenzje znajdziesz w sieci, nie widzę powodu żeby płacić sporo więcej za monitor 22" a na dodatek 1680x bo EIZO ;] Zmarnowałbyś jedynie pieniądze, taki np. dell u2410 czy hp 2475w jest wypasiony, lepsze parametry i taniej.
Muszę chwilowo siedzieć na 1680x1050 22" i się męczę, dusi mnie wręcz ;(

#3 ticalion

ticalion
  • 41 postów

Napisano 26 lipca 2010 - 22:52

A co to niby 24" to taki gigant? bez przesady, ja osobiście najbardziej lubię pracować na 24" 1920x1200, choć 27" nie pogardzę ;]

Chodziło mi raczej o wysoki stopień czerni tego monitora a nie o wielkość :) Już to poprawiłem, zjadło mi to istotne słowo. To świetny profesjonalny monitor graficzny ale... Z tego co wiem, temu monitorowi trzeba zaserwować dobre warunki oświetleniowe żeby móc z niego korzystać w ogóle. A ja nie mam możliwości przemalowania ścian na biało, zabicia okna deskami i kupna żarówek o jakiejś tam temperaturze barwowej ;) Nie wspomnę o kalibracji.

1920x1200 to fajna rozdzielczość, wręcz idealna ale czy nie jest to za mało na 22"? Z drugiej strony 13" macbook ma chyba mniejszą plamkę? Może się mylę? Nie mam jak tego sprawdzić.

Dell u2410 też raczej nie zebrał specjalnie dobrych opinii. Czytałem o masie przebarwień i o tym, że strasznie świeci. Nie chciałbym sobie oczu wypalić oczu wieczorem.

Natomiast o tym HP nie słyszałem za dużo. Muszę go sprawdzić.

#4 ticalion

ticalion
  • 41 postów

Napisano 27 lipca 2010 - 21:42

Wydaje mi się, że dałem ten temat do złego działu. Stąd mały ten odzew. Czy można szanownych moderatorów prosić o przeniesienie go do właściwego, czyli Grafika?

#5 WindowShopper

WindowShopper
  • 113 postów
  • SkądWlkp.

Napisano 27 lipca 2010 - 21:54

Polecam HP i DELL recenzje znajdziesz w sieci, nie widzę powodu żeby płacić sporo więcej za monitor 22" a na dodatek 1680x bo EIZO ;] Zmarnowałbyś jedynie pieniądze, taki np. dell u2410 czy hp 2475w jest wypasiony, lepsze parametry i taniej.
Muszę chwilowo siedzieć na 1680x1050 22" i się męczę, dusi mnie wręcz ;(

Kolego Ty tak specjalnie polecasz komuś gorsze rzeczy?? Proponuję najpierw zapoznać się chociaż ciut z tematyką monitorów a później polecać cokolwiek. Widziałeś kiedyś Eizo?? Taki Dell czy Hp do pięt nie dorasta graficznym Eizo a i wspomniane wyżej modele S2243/2233 są sporo lepsze.

Osobiście polecam model Eizo S2243 z mniejszą plamką możesz kupować w zasadzie w ciemno. Uważam, że będziesz zadowolony z takiego wyboru. Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych