Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Mac Book sie zacina

• Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 stendek

stendek
  • 13 posts

Posted 26 July 2010 - 08:09

witam Posiadam 3 letniego czarnego macbooka,ostatnio mam z nim problem gdyz zaczol mi sie zacinac.Zacina mi sie caly system czyli obraz,dzwiek,i nic nie moge zrobic.Te zaciecia sa seriami ,krotkie zatrzymania wszystkiego po kilka razy,az sie nie uspokoi.Zazwyczaj wystepuja podczas ogladania filmow na youtube itp,oraz przy pracy z programem ableton live,ale nie tylko.Napewno ma to zwiazek z obciazeniem procesora poniewaz w przypadku abletona zacina sie gdy mam duzo efektow i pluginow w projekcie a znacznik zuzycia procesora siega ok 50%.Z tym ze kiedys tak sie niedzialo,mam to od nie dawna.Nie wiem jak to naprawic,rozkrecic maca moze jest zakurzony czy cos?Moze sie procek przegrzewa?Hmmm.Bede wdzieczny za pomoc,dziekuje i pozdrawiam serdecznie ps.procesor to intel core duo

#2 horyzont

horyzont
  • 1345 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 July 2010 - 08:55

s6tendek, która wersja abletona ? no i czy jedziesz na zewnętrznej karcie muzycznej ?

#3 stendek

stendek
  • 13 posts

Posted 26 July 2010 - 08:56

zewnetrzna tascam us-122l,ableton 8,ale nie tylko na abletonie mi sie tak zdarza

#4 horyzont

horyzont
  • 1345 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 July 2010 - 09:06

a system który posiadasz ? Tiger, Leopard, czy Snow Leopard ? Tascam i Ableton odpada.....zwłaszcza, że ja przy podobnej konfiguracji przy około 20-30 vstkach mam obciążenie na poziomie 30% Naprawiałeś przywileje ?

#5 stendek

stendek
  • 13 posts

Posted 26 July 2010 - 09:07

mam tigera,co to znaczy naprawiac przywileje :)?

#6 horyzont

horyzont
  • 1345 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 July 2010 - 09:12

Jabłko + Spacja > wpisujesz "Disk Utility" (w pl "Narzedzia Dyskowe") -> wybierasz dysk twardy na którym chcesz wykonać operacje i klikasz (w pl "Napraw Przywileje") wywali Ci pewnie duzo bugów, po tej czynności zrestaruj komputer. Tiger oczywiscie zupg do wersji 10.4.11 ?

#7 stendek

stendek
  • 13 posts

Posted 26 July 2010 - 09:24

przywileje naprawilem,tiger mam 10.4.11.dzieki wielkie za pomoc,zobaczymy czy poskutkuje

#8 horyzont

horyzont
  • 1345 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 July 2010 - 09:30

napisz czy pomogło.

#9 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 26 July 2010 - 09:53

wątpię. przywileje ani nie mają wpływu na zużycie procesora, ani na jego obciążenie. Chyba, że ktoś naprawdę spierdolił program, ale to trzeba być już naprawdę idiotą (nie wyobrażam sobie innej sytuacji niż sprawdzanie praw dostępu w jakiejś pętli i czekanie, aż ich nie uzyska, jeżeli nie ma). w log'ach nic nie ma? robiłeś ogólne czyszczenie systemu? cache, tmp, etc.? uruchamiałeś maintenance scripts? np. jakimś Onyxem czy czymś w tym stylu?

#10 horyzont

horyzont
  • 1345 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 July 2010 - 10:01

Roberto logiczne jest, że jeżeli nigdy nie robił naprawy przywilejów to i onyx'a nie używał ;)

#11 stendek

stendek
  • 13 posts

Posted 26 July 2010 - 13:16

Przepraszam,nie podalem waznej informacji.Komputer jest raczej dosyc czysty,gdyz jest po formacie i reinstalce systemu wlasnie wcelu wyeliminowania tego problemu,co nic nie dalo .Pozdrawiam

#12 horyzont

horyzont
  • 1345 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 July 2010 - 13:37

Sterowniki do urządzeń (karta muzyczna, drukarka) masz najnowsze ? Za czasów Tigera miałem taki problem właśnie z moją kartą muzyczną. Miałem 10.4.8 a sterowniki od m-audio były do 10.4.7 po instalacji ich komputer mi mulił niemiłosiernie. Dopiero upg sterowników przyniósł poprawkę.

#13 lfemzwan

lfemzwan
  • 2166 posts
  • SkądPL

Posted 26 July 2010 - 13:45

może masz dysk lub ram walnięte?

#14 stendek

stendek
  • 13 posts

Posted 26 July 2010 - 14:31

sterowniki mam chyba najnowsze,dysk mam ok przynjamniej tak pisze jak robie verify,ram to nie wiem.w kazdym razie to mi sie dzieje dopiero po jakims czasie pracy na kompie.podczas tych zaciec wskaznik zuzycia procesora na abletonie gwaltownie zaczyna na ulamek sekundy zaciecia wskazywac jakies od ok 150 do 999 % :) po chwili wraca znowu do tych ok 40 % ,i tak co chwile puki naprzyklad nie zastopuje filmiku albo dzwieku w abletonie,albo samo sie nie uspokoi

#15 stendek

stendek
  • 13 posts

Posted 26 July 2010 - 17:34

a i pozatym na wewnetrznej tez tak sie dzieje :)

#16 stendek

stendek
  • 13 posts

Posted 26 July 2010 - 22:35

to jak mielibyscie jakies pomysly,bo naprawde nie wiem o co chodzi :/

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users