Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Onyx

• Please log in to reply
51 replies to this topic

#26 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 26 July 2010 - 11:54

spoko rozmowę dalej prowadzicie.

#27 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 26 July 2010 - 11:56

Zaczyna sie sofistyka i czepianie slowek i udawanie niezrozumienia kontekstu. Choc byc moze to moja wina z powodu chaotycznego stylu (niestety jestem w pracy, niestety nie na maku)

Moge sie dostosowac:

to nie jest odwrócenie pytania.
poprzez terminal jestem w stanie uzyskać praktycznie wszystko, czyli wszystkie opcje w onyksie są 'standardowe'? więc jak można wyjść poza te 'standardowe operacje'?

To Ty mi powiedz jak wyjsc poza niestandardowe skoro zes sie doczepil? I jak czyni to Onyks?

ok. zrobię ci program, który też będzie mieć opcję "czyszczenie cache i logów". i co, będziesz wiedział co i gdzie ona dokładnie czyści?
cache i logi to sobie mogę usunąć przez klikanie przy pomocy findera. i nie ma do tego specjalnych instrukcji unixowych. po prostu usuwasz rzeczy i tyle. nie ma żadnego programu do 'czyszczenia cache' unixie.
ma ograniczoną przestrzeń dyskową i czyści cache i logi? to ma mieć sens?

Po to sa programy jak Onyx, ktore sa juz troche na rynku by uzytkownik nie musial wnikac i biegac miedzy menusami kilku aplikacji i terminalem i osiagnac efekty oczekiwane. Klikanie przy pomocy findera, zajmuje duzo wiecej czasu i wymaga wiedzy, gdzie tych plikow szukac.

no skoro nie szkodzi, a może poprawić tylko to gdzie jakiekolwiek ryzyko?

Ty mi powiedz.
Mi nigdy nie zaszkodzil i faktycznie nie stwierdzilem zadnego ryzyka w sposob w jaki uzywalem :-P.

Debil = ktoś bez (wyobraźni LUB rozumu)

Za SJP:
1. pogard. «o człowieku ograniczonym, głupim»
2. daw. «osoba upośledzona umysłowo»
Rozumiesz juz jak uzywa sie to slowo?
Poza tym gdzie jest powiedziane ze osoby z tego watku uzywajace Onyxa nie zdaja sobie sprawy z niebezpieczenstw i nie maja wyobrazni (co nic wspolnego z debilem nie ma jesli chodzi o znaczenie tego slowa)?

twoje słowa. więc moje pytanie nadal aktualne:
jak nie potrafi sobie wyobrazić potrzeby używania Onyxa to nie ma wyobraźni, ale jak potrafi sobie wyobrazić, że Onyx może coś spaprać to już problemu z wyobraźnią nie ma?

Kazda instalka moze Ci spaprac system. Wlaczajac w to firmowane (jak wlasnie polonizator wspomniany). Byly tez apdejty systemu, ktore niektorym spowodowaly bardzo powazne problemy. Jakis wniosek?

problemy z polonizatorem to argument za narzędziem, które tych proble
mów nie rozwiązuje? ke?

Klopot w tym ze kontekst ewidentnie to trudna sprawa dla Ciebie - powtarzam jeszcze raz: drugi kolega mowil o praktycznym braku koniecznosci naprawy uprawnien stad wzial sie polonizator jako przyklad instalki zmuszajacej uzytkownika do tego i owego.

onyks dostaje hasło administratora. może wszystko. warto być tego świadomym.

Jak uzytkownik.
Wilelu zdaje sobie sprawe i sa swiadomi.

no i ktoś tu mówił, że nie mają one wpływu na działanie systemu...

Kto?
Czytales co napisalem czy tak sobie chciales pociagnac swoja sofistyke?

Poza tym jak sie ma to do Twojego podejscia do JB w tematach iPhonowych i wyobrazni ludzi, ktorzy kompletnie nie wiedza co czynia? Przeciez 90% tych ludzi nie wie nawet na czym to polega? Przeciez prawie cale to forum jest zdominowane przez uzywanie narzedzi Onyxopodobnych na iPhonie (jak narzedzie do JB).
Nie mow mi, ze tam sie sugeruje backup. Onyx tez sugeruje wyraznie by zadnych z operacji, ktore umozliwia nie czynic bez backupu.

#28 Therioon

Therioon
  • 4281 posts

Posted 26 July 2010 - 11:59

grześ nie używaj już onyx spróbuj applejack zdecydowanie lepszy jest, ja jeszcze nie miałem problemu, a używam tej aplikacji co miesiąc

#29 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 26 July 2010 - 12:04

@Theerion: Onyxa uzywam praktycznie tylko do zmieniania widocznosci plikow (widzialne/niewidzialne) i kastomizowania menusow (przezroczystosc ukrytych programow, efekty findera, czy ukryte menu tu i owdzie etc.). Onyx ma wszystko to razem na pokladzie i wygodnie sie tego uzywa.

#30 Therioon

Therioon
  • 4281 posts

Posted 26 July 2010 - 12:23

ja używałem jakiś czas onyx bez najmniejszych problemów ustawiałem wszystko i puszczałem automatycznie apple jack robi to samo a nawet lepiej bo w trybie safe mode i ma dostęp do wszystkiego, znacznie lepiej czyści i optymalizuje. jest obecnie kompatybilny z Snow Leo. od czasu do czasu przeskanowuje system programem easy find i wyszukuje wpisy pozostawione po programach w ten sposób wywaliłem parallelsa z systemu w całości bo sam uninstall zostawia sporo badziewia po tym programie. tak robię od ponad 4 lat i komp chodzi bardzo dobrze już na 3 systemie oczywiście nie robię tego często applejack używam przed instalacją nowego systemowego update

#31 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 26 July 2010 - 12:33

To Ty mi powiedz jak wyjsc poza niestandardowe skoro zes sie doczepil? I jak czyni to Onyks?

ale które operacje są standardowe, a które nie? to ty napisałeś, że onyx jest bezpieczny, jeżeli użytkownik 'nie wychodzi poza standardowe operacje'. no to ja się pytam - które są standardowe, a które nie w takim razie?

Po to sa programy jak Onyx, ktore sa juz troche na rynku by uzytkownik nie musial wnikac i biegac miedzy menusami kilku aplikacji i terminalem i osiagnac efekty oczekiwane. Klikanie przy pomocy findera, zajmuje duzo wiecej czasu i wymaga wiedzy, gdzie tych plikow szukac.

tak - jak chce to zrobić samemu, to muszę wiedzieć co i gdzie. Jak używam Onyxa - to nie wiem co i gdzie mi kasuje. nie kontroluję tego. nie mam na to wpływu.

Ty mi powiedz.

no to poszukaj jakie mieli problemy po Onyx'ie niektórzy ludzie na forum. Teraz to już pewnie poprawili, ale bug'ów może być i pewnie jest więcej. inaczej nie wychodziłby nowsze wersje.

Za SJP:
1. pogard. «o człowieku ograniczonym, głupim»
2. daw. «osoba upośledzona umysłowo»
Rozumiesz juz jak uzywa sie to slowo?

ale to tłumaczysz mi czy sobie? to są tylko twoje słowa:

Debilem jest ten komu brak wyobrazni badz rozumu

Poza tym gdzie jest powiedziane ze osoby z tego watku uzywajace Onyxa nie zdaja sobie sprawy z niebezpieczenstw i nie maja wyobrazni

nazywasz kogoś kto 'nie ma wyobraźni' debilem. sam. tak ty. nie obchodzi mnie komu i dlaczego odpyskiwałeś. a samemu nie potrafisz sobie wyobrazić jak Onyx może namieszać. więc... wg. swoich własnych słów - kim jesteś?

(co nic wspolnego z debilem nie ma jesli chodzi o znaczenie tego slowa)?

no brawo. ale to ty i tylko ty, mówiłeś, że debil to osoba, której brak wyobraźni lub rozumu. więc aktualnie sam sobie przeczysz.

Kazda instalka moze Ci spaprac system.

nie każda.

Wlaczajac w to firmowane (jak wlasnie polonizator wspomniany).

firmowane przez kogo? bo polonizator dziełem Apple na pewno nie był.

Byly tez apdejty systemu, ktore niektorym spowodowaly bardzo powazne problemy. Jakis wniosek?

że niektórzy może właśnie przy pomocy jakiś specjalnych programików mieszali sobie w systemie nawet o tym nie wiedząc?

Klopot w tym ze kontekst ewidentnie to trudna sprawa dla Ciebie - powtarzam jeszcze raz: drugi kolega mowil o praktycznym braku koniecznosci naprawy uprawnien stad wzial sie polonizator jako przyklad instalki zmuszajacej uzytkownika do tego i owego.

nie ma związku pomiędzy polonizatorem a naprawą uprawnień. polonizator użytkownika do niczego nie zmuszał, wręcz przeciwnie - blokował. no chyba, że zmuszał do odinstalowania go.

Jak uzytkownik.

tylko użytkownik WIE jakie czynności wykonuje. może sobie nie zdawać sprawy jakie są ich konsekwencje, ale wie co zrobił. Onyx to czarna skrzynka, która coś robi. A może zrobić wszystko

Kto?
Czytales co napisalem czy tak sobie chciales pociagnac swoja sofistyke?

Moge jeszcze dodac, [...] ze teoretycznie od tego numerka [10.4] permissions nie powinny miec praktycznie zadnego wplywu na funkcjonowanie systemu

skąd w takim razie wziąłeś tą wspaniałą teorię?

Poza tym jak sie ma to do Twojego podejscia do JB w tematach iPhonowych i wyobrazni ludzi, ktorzy kompletnie nie wiedza co czynia? Przeciez 90% tych ludzi nie wie nawet na czym to polega? Przeciez prawie cale to forum jest zdominowane przez uzywanie narzedzi Onyxopodobnych na iPhonie (jak narzedzie do JB).

normalnie. nie wiesz = nie rób. bo potem więcej problemów niż pożytku. już nawet nie chce mi się wspominać o tym, jak ludzie łamią swoje telefony, instalują ssh, nie zmieniają domyślnego hasła, a potem pojawiają się takie rzeczy jak ikee virus (całkiem nieszkodliwy, ale potem został przerobiony na 'normalnego' robaka wykradającego dane). Naprawdę uważasz, że wg. mnie takie zachowanie jest inteligentne?

Onyx tez sugeruje wyraznie by zadnych z operacji, ktore umozliwia nie czynic bez backupu.

ale... dlaczego? przecież jest bezpieczny!

#32 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 26 July 2010 - 13:28

Przeciez Ty juz sam ze soba dyskutujesz manipulujac moimi wypowiedziami, wiec praktycznie nie jestem Ci potrzebny. Co wiecej tam gdzie odpowiedz juz padla, przeinaczasz i dalej sie wkrecasz, wybacz przy odrobinie dobrej woli zrozumialbys bardzo dobrze mypoint. Obaj wiemy, ze nie o zrozumienie Ci chodzi tylko o przyczepienie sie i kontynuacje flejma. Pytanie tylko po co to robisz skoro z moim rozmowca juz dawno skonczylismy? Podsumowujac to co napisalem: 1. Onyx nigdy nie spowodowal u mnie zadnych problemow. Uwazam, ze lepszy taki Onyx niz uzytkownik z sudo, jak w watku obok, zdziwiony ze hasla nie widzi. Miedzy innymi dlatego, ze w sieci mozna znalezc setki takich rozmow jak nasza i program jest juz troche na rynku. Uwazam rowniez, ze Onyxa mozna uzywac swiadomie i nie oznacza to glupoty. Uwazam ze lepiej go uzywac w sytuacjach wyjatkowych, w ktorych sie sprawdzil. 2. Kazda operacja na systemie niesie ze soba ryzyko, wliczajac w to apdejty i wszelkie instalacje (wystarczy ze zasilacz padnie cycus). Nie ma bezpiecznych aplikacji, chyba ze ma sie backup. 3. Co do teorii o koniecznosci naprawiania przywilejow - gdzies wyczytalem, ze manualny proces naprawy przywilejow stracil na znaczeniu od Tigera, kazdy apdejt systemowy robi to automatycznie eliminujac te potrzebe u uzytkownika. Co wiecej w instrukcjach Apple to pojawiajacych sie tu i owdzie problemow juz dawno nie widzialem "repair disk permissions".

#33 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 26 July 2010 - 13:47

1. IMO właśnie lepiej jest właśnie wymagać trochę wiedzy od użytkownika w takich ważnych sprawach. trochę trudno też świadomie używać Onyx'a, chyba że jest gdzieś dokładnie napisane gdzie i jakie pliki usuwa? 2. nie każda, nie wszelkie instalacje i oczywiście, że są bezpieczne dla systemu aplikacje. 3. o wpływie przywilejów, nie konieczności ich naprawiania. a przywileje są kosmicznie ważne. to, że naprawianie przywilejów robi się automagicznie (a raczej przywileje plików podczas instalowania są po prostu ustawiane) nie zmienia faktu, że przywileje wcale nie straciły na znaczeniu.

#34 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 26 July 2010 - 14:01

1. Na przyklad .ds? Klopot w tym ze nie mam tu Onyx'a a nawet Maka wiec nie sprawdze w helpie czy w ogole i co tam deweloperzy pisza. Mysle jednak, ze mozna zaufac aplikacji, ktora troche jest na rynku i Apple nie ma problemu z umieszczeniem jej na swojej stronie, ze faktycznie czysci na przyklad tylko kesz Safari. 3. Tylko, ze to kazdy wie i rozumie i wynikalo to z rozmowy. Tylko ktos kto chce sie przypieprzyc zrozumial inaczej :-P.

#35 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 26 July 2010 - 14:26

do każdej aplikacji proszącej o hasło administratora powinno się mieć ograniczone zaufanie. z twoich słów akurat wynikało, że "teoretycznie od tego numerka [10.4] permissions nie powinny miec praktycznie zadnego wplywu na funkcjonowanie systemu". nie widzę tutaj nigdzie 'repair' ani 'naprawa', ani niczego w tym stylu. czytając każde twoje zdanie mam się zastanawiać, czy przypadkiem gdzieś nie zapomniałeś jakiegoś słowa? bądźmy poważni... może warto się zastanowić czy ty czytasz to co sam piszesz? czytanie tego, co napisałeś to nie jest przypieprzanie się. tak samo jak bym napisał "to jest bezpieczne", a potem mówił, że przecież chodziło mi, że "to nie jest bezpieczne" i każdy powinien to tak zrozumieć, a jak zrozumiał inaczej to się przypieprzył.

#36 Therioon

Therioon
  • 4281 posts

Posted 26 July 2010 - 14:50

chłopy ogarnijcie się już, nikt nikogo nie przegada w tej sprawie, niech każdy robi tak jak sumienie mu podpowiada, szkoda czasu na takie niesnaski

#37 ftpd

ftpd

Nie.

• 24392 posts

Posted 26 July 2010 - 15:03

Wcale nie. Namawianie niezbyt-ogarniętych-w-temacie użytkowników do używania czegoś takiego jest po prostu ZŁE. Przychodzi nowy makowiec (albo i stary, ale taki, co mający w dup^H^H^Hnosie technikalia, bo to nie jego broszka i dobrze) na forum, opisuje problem 'mulenia' albo czegokolwiek, a natychmiast odzywa się stado wron krakających w kółko 'onyx' albo 'napraw uprawnienia'. O ile opcja druga jest bezpieczna, chociaż w 99% przypadków zbędna, o tyle w trakcie swojej 'kariery' na forum niezliczoną ilość razy spotkałem się z ludźmi, którzy na ślepo wronom uwierzyli, ściągnęli Onyksa, kliknęli pierwszy guzik z brzegu a teraz mają a) nowe, większe problemy; B) pretensje (całkiem uzasadnione) do ludzi, którzy mają trochę stażu/postów, a więc wydają się wiarygodni, a potem polecają narzędzie, które nieumiejętnie używane może popsuć.

Rozwiązanie jest jedno - wiedzieć, co się klika (cytując @Roberto: 'nie wiesz = nie rób'). Z tym, że jak się już wie co, po co, dlaczego i jak wyklikać, można to ze spokojem zrobić ręcznie, a nie klikać Onyksa.

Wniosek: Onyx jest nieprzydatny:
- początkującym, bo to niebezpieczie;
- zaawansowanym, bo to zbędne.

#38 Therioon

Therioon
  • 4281 posts

Posted 26 July 2010 - 15:15

Wcale nie. Namawianie niezbyt-ogarniętych-w-temacie użytkowników do używania czegoś takiego jest po prostu ZŁE. Przychodzi nowy makowiec (albo i stary, ale taki, co mający w dup^H^H^Hnosie technikalia, bo to nie jego broszka i dobrze) na forum, opisuje problem 'mulenia' albo czegokolwiek, a natychmiast odzywa się stado wron krakających w kółko 'onyx' albo 'napraw uprawnienia'. O ile opcja druga jest bezpieczna, chociaż w 99% przypadków zbędna, o tyle w trakcie swojej 'kariery' na forum niezliczoną ilość razy spotkałem się z ludźmi, którzy na ślepo wronom uwierzyli, ściągnęli Onyksa, kliknęli pierwszy guzik z brzegu a teraz mają a) nowe, większe problemy; B) pretensje (całkiem uzasadnione) do ludzi, którzy mają trochę stażu/postów, a więc wydają się wiarygodni, a potem polecają narzędzie, które nieumiejętnie używane może popsuć.

Rozwiązanie jest jedno - wiedzieć, co się klika (cytując @Roberto: 'nie wiesz = nie rób'). Z tym, że jak się już wie co, po co, dlaczego i jak wyklikać, można to ze spokojem zrobić ręcznie, a nie klikać Onyksa.

Wniosek: Onyx jest nieprzydatny:
- początkującym, bo to niebezpieczie;
- zaawansowanym, bo to zbędne.

wniosek jest jeden trzeba umieć, ja umiem
dzięki ftpd za rady pozdro zapamietam je sobie

#39 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 26 July 2010 - 15:15

Z ta naprawa jak tak czytam teraz pod wieczor, to faktycznie niejasno napisalem.

#40 ftpd

ftpd

Nie.

• 24392 posts

Posted 26 July 2010 - 15:32

"Pod wieczór"? Daj spokój, szesnasta dopiero stuknęła ;-)

#41 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 26 July 2010 - 15:33

wniosek jest jeden trzeba umieć, ja umię

Aneks ;)

#42 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 26 July 2010 - 15:44

"Pod wieczór"? Daj spokój, szesnasta dopiero stuknęła ;-)

W Polsce tak... ;)

#43 Therioon

Therioon
  • 4281 posts

Posted 26 July 2010 - 15:48

Aneks ;)

strasznie jesteś wyczulony:)

#44 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 26 July 2010 - 16:33

W Polsce tak... ;)

Aha, czyli w Polsce jest inaczej, w Niemczech 16 to popołudniu, a w Polsce wieczorem? Dobrze wiedzieć to teraz o 16-tej będę mówił sąsiadowi "dobry wieczór", hehe, czuje że spojrzy na mnie jak na debila.

#45 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 26 July 2010 - 16:37

Ech ta megalomania polska. W Polsce jest teraz gdy pisze 17:36. Sa kraje gdzie jest inna godzina i tam mnie wywialo.

#46 imrik

imrik
  • 3471 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 26 July 2010 - 19:25

O rety, ale zeszliście z tematu. Jeszcze stronę temu, mimo tych wszystkich najazdów, można było wyciągnąć jakiekolwiek wnioski na temat - teraz to już kompletnie czepialstwo się i wycieczki osobiste.

W każdym razie, wychodzi na to, że Onyx to narzędzie jak każde inne - użyteczne i przydatne kiedy zachodzi pewna potrzeba, jednak z „przyśpieszaczami systemu” znanymi z Windows nie ma zbyt wiele wspólnego. Jak każde inne narzędzie, może przyczynić się do dobrego i do złego - można wbić gwóźdź lub stłuc se palec.

Żeby nie było - sam mam i używam… jako frontendu dla terminala. 100% rzeczy w Onyxie można zrobić za pomocą terminala, ale ja jestem leniwy i nie pamiętam wszystkich poleceń, więc wyklikuję sobie to w Onyxie kiedy tego potrzebuję. Podobnie jak z temrinalem - tu też trzeba uważać, zwłaszcza że program na dzień dobry prosi o hasło i działa na prawach admina.

Mój terminal nie prosi o żadne hasło.

Bo Twój terminal jest lepszy od mojego ;<

#47 ftpd

ftpd

Nie.

• 24392 posts

Posted 26 July 2010 - 23:16

Mój terminal nie prosi o żadne hasło.

#48 kostek

kostek
  • 320 posts
  • SkądPiaseczno

Posted 27 July 2010 - 07:23

Dzięki Panowie za rozwiniętą i dynamiczną dyskusję, w pewnych momentach zluzowanie sutków by się jednak przydało ;) Jestem zielony jeśli chodzi o OSX, chyba zbyt wiele lat (od 1995) spędziłem przy Windowsie. Jeśli macie jakiś link do internetowego "OSX for dummies" to proszę zapodać. I nie mam na myśli interfejsu czyli ustawień pulpitu, Findera, itp., tylko bardziej w głąb, a więc przywileje, pliki systemowe, i inna chińszczyzna o której wspominaliście, a której nie powtórzę... pozdr. kostek

#49 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 27 July 2010 - 08:11

OS X for dummies to w skrócie - "nie pchaj się tam gdzie cię nie chcą, skoroś dummie" ;) jeżeli chcesz zaglądać jednak w głąb króliczej nory - to wszystko co znajdziesz na temat UNIX'ów ;) chyba, że chcesz trochę płycej... to już raczej doświadczenie i buszowanie po katalogach systemowych bez ruszania czegokolwiek. to wszystko jest całkiem ładnie posegregowane ;)

#50 zibi27

zibi27
  • 174 posts
  • SkądGdynia/vernon/fr

Posted 27 July 2010 - 08:16

trzeba umieć używać, nie wyzywaj innych

Dokladnie popieram,forum jest do wymiany doswiadczen ,i wzajemnego wsparcia i porad a nie do obrazania innych uzytkownikow,osobiscie uzywam onyxa sporadycznie ale nie wyrzadzil zadnej krzywdy systemowi.Wszystko co sie uzywa z rozwaga sluzy poprawie nei mozna przedobrzyc bo wtedy sie to msci.
Pozdrawiam pozostalych macuserow

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users