Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wybór Nokia e72 vs Blackberry Bold 9700

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 imis

imis
  • 93 postów
  • Skądokolice Poznania

Napisano 23 lipca 2010 - 13:04

Witam, od kilkunastu dni mam dylemat. Nie wiem który z tych telefonów wybrać. Na początku byłem zdecydowany na Blackberry, jednak kiedy zapoznałem się z e72 stwierdziłem, że jest to rozsądniejszy wybór. Teraz już sam nie wiem. Jak Wy uważacie? Chciałbym żeby ktoś spojrzał na to z boku i ktoś kto używał Symbiana i RIM. Byłbym wdzięczny za jakieś porównanie obu telefonów. Pozdrawiam.

#2 franek_k

franek_k
  • 86 postów

Napisano 23 lipca 2010 - 15:11

mialem e61i potem nastepce e71 i kolejny model e72....pozniej myslalem o bb,natomiast w chwili szalenstwa rzucilem sie na milestone...i wiem ze to byl idealny wybor. Bardzo duzo (bardzo bardzo) uzywam push maila,i siedze w necie (praca) -- i android sprawdza sie doskonale. Drobna dygresja z mojej strony.. Ale wracajac do e72...fajny,dobry telefon,dobra bateria - jezeli uzywasz jej do pracy to znakomicie sie sprawdzi

#3 imis

imis
  • 93 postów
  • Skądokolice Poznania

Napisano 23 lipca 2010 - 15:21

Dzięki za odpowiedź. Rozważam te dwa ponieważ zależy mi koniecznie na klawiaturze qwerty i w sumie wszystkie inne odrzuciłem. W sumie bardziej chodzi mi o kwestie software'owe tych dwóch. O ile symbiana już miałem to nie miałem żadnego telefonu BB i dlatego też nie jestem przekonany.

#4 Maxavelli

Maxavelli
  • 1 040 postów

Napisano 24 lipca 2010 - 10:31

BB 9700 nie mialem w rece, ale po E51 powiem jedno - NIGDY WIECEJ SYMBIANA!!!

#5 Czyluk

Czyluk
  • 540 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 lipca 2010 - 11:04

BB jest dobry, ale drogie aplikacje, a na symbiana gówno jest. Ja bym wybrał BB

#6 imis

imis
  • 93 postów
  • Skądokolice Poznania

Napisano 24 lipca 2010 - 14:39

Hmm. Z tym symbianem to jest tak, że albo się go lubi albo nie. ;) Może też sprecyzuje swoje oczekiwania: jestem uczniem więc u mnie działalność biznesowa nie jest tak istotna. Telefonu używam do dzwonienia i pisania. Zależy mi na qwerty i żeby nie miał dotykowego ekranu bo pisanie SMS na klawiaturze ekranowej to dla mnie męczarnia.Aktualnie mam smartfona z WM. Co do aplikacji to używam słownika pl-ang-pl i dobrze by było jeśli takowy znalazłby się w BB. Może ktoś używa jakiegoś?

#7 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 24 lipca 2010 - 20:35

BB 9700 nie mialem w rece, ale po E51 powiem jedno - NIGDY WIECEJ SYMBIANA!!!

Hmm, nie lubisz symiana ok, ale żeby od razu tak? Wygląda jakby E51 był telefonem totalnie syfiastym, no bez przesady. A symbian też wcale nie jest taki zły.

#8 imis

imis
  • 93 postów
  • Skądokolice Poznania

Napisano 24 lipca 2010 - 21:34

A Ty macieks co byś wybrał? :) (czysto hipotetycznie)

#9 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 24 lipca 2010 - 21:53

Szczerze to nie wiem bo zawsze miałem nokie ;)

#10 Maxavelli

Maxavelli
  • 1 040 postów

Napisano 24 lipca 2010 - 22:09

Hmmm... E51 nie jest syfiastym telefonem. Ba, jest totalnie dobrym telefonem! Ma swietny glosnik i mikrofon, dobrze sie z niego dzwoni i pisze SMSy. Chodzi mi o samego Symbiana. Korzystanie z internetu (przegladarka) to zenada (ale moze zbyt uzaleznilem sie od prostoty Apple, choc z drugiej strony - po co sobie utrudniac zycie?), programy - niewiele, srednio napisane i wszystkie musza byc "podpisane". Zeby chociaz mieli Store chocby w 50% tak prosty jak App Store... Symbian jako platforma? Swietna "sluchawka", ale beznadizejny "smartphone"...

#11 imis

imis
  • 93 postów
  • Skądokolice Poznania

Napisano 24 lipca 2010 - 22:12

Używałeś Opery czy wbudowanej przeglądarki? Ja używałem E50 i wrażenia miałem całkiem dobre, ale cholera, ciągnie mnie do tego BB a trochę się boje... :roll:

#12 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 24 lipca 2010 - 22:53

Ja tej wbudowanej, ale rzadko, głównie dzwonie. Maili też w telefonie nie sprawdzam, ustawiłem sobie ale tylko chyba żeby zobaczyć jak to działa, kompletnie nie mam takiej potrzeby. A i jeszcze nawigacja mi się przydawała, ale to chyba tylko z nygusostwa mojego bo nie chciało mi się kupić normalnej do samochodu ;)

#13 imis

imis
  • 93 postów
  • Skądokolice Poznania

Napisano 25 lipca 2010 - 00:00

Dlaczego nygusostwo? Jeśli można mieć tą samą funkcjonalność w jednym urządzeniu to po co nosić kilka. Ja używałem Opery i w zupełności mi wystarczała, nie potrzebuje żadnych multitouch'y :P Jaką masz Nokię? Co do maili to też nie sprawdzam, nie prowadzę firmy więc nie mam takiej potrzeby. :-) Fajnie by było jakby wypowiedział się jakiś użytkownik BB. :)

#14 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 27 lipca 2010 - 12:55

Dlatego "nygusostwo", że bym wolał normalną nawigację, a najzwyczajniej nie chce mi się iść do sklepu i ją kupić, widocznie nie potrzebuje jej tak bardzo ;) No i nie potrzebuje z nią też chodzić, była by tylko w samochodzie. Mam Nokię N95, moduł GPS jest bardzo słaby, taki "jest bo jest", słabo łapie fixa, często go gubi, ale to pewnie w większości telefonów tak jest.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych