Dysk zewnętrzny USB - Brak możliwości usuwania plików.
Napisano 22 lipca 2010 - 17:45
Nie mogę usuwać plików na dysku zewnętrznym podłączonym przez USB.
Pojawia się wiele wyjaśniający komunikat "Nie można przenieść rzeczy „nazwa pliku” do Kosza, ponieważ nie można jej usunąć."
Pozdrawiam.
Napisano 22 lipca 2010 - 17:47
Napisano 22 lipca 2010 - 17:52
Napisano 22 lipca 2010 - 17:56
Napisano 22 lipca 2010 - 18:13
Napisano 22 lipca 2010 - 20:17
Napisano 22 lipca 2010 - 21:11
A teraz jest promocja. Nie polecam darmowych odpowiedników bo słyszałem że potrafią nieźle namieszać. Jak masz ważne dane to nie ryzykowałbym z innymi dziwnymi "drajwerami"
Napisano 22 lipca 2010 - 21:46
Napisano 23 lipca 2010 - 06:56
Napisano 23 lipca 2010 - 07:31
Napisano 23 lipca 2010 - 07:53
Napisano 23 lipca 2010 - 10:43
Napisano 23 lipca 2010 - 12:26
MacWojtek - ke? to nie jest żaden bug. NTFS to format MS po prostu. I w 100% tylko MS wie jak on dokładnie działa (dokumentacja tego jest, hm... średnia) i pełnej zgodności z NTFS poza MS nie zagwarantuje chyba nikt.
więc to nie jest "problem".
Trochę tak, jakbyś oczekiwał, że Apple rozwiąże "problem" z uruchamianiem programów Windowsowych bezpośrednio pod OS X.
Równie dobrze można się też zapytać czemu MS nie rozwiąże tego problemu i nie doda wsparcia dla HFS+? przecież takie podstawowe funkcje powinny działać w najpopularniejszym systemie operacyjnym.
To jest problem, bo gdyby nie to, to bym nie musiał zakładać topica na tym forum z pytaniem.
Nie oczekuje po Windowsie wsparcia dla HFS+ bo jak domniewam korzysta z niego góra 1% użytkowników komputera na świecie. Natomiast Apple powinno dołożyć starań aby można było współpracować z 99% użytkowników komputerów którzy właśnie w tym systemie mają zapisane pliki.
Myślę, że nie przesadzam mając takie oczekiwanie względem apple, chcę chociaż minimum funkcjonalności.
Jak na razie ntfsMounter działa i mam nadzieje, że już nie pojawią się takie niedogodności.
Napisano 23 lipca 2010 - 13:05
Napisano 23 lipca 2010 - 13:26
problemem jest to, że brak ci wiedzy z danego tematu.
i twoje szacunki są mocno zaniżone.
a praktycznie każdy wie, że jak nie chce mieć problemów z czytaniem dysku zewnętrznego przez różne urządzenia, to nie używa się NTFS, tylko FAT32.
przesadzasz. równie dobrze możesz wymagać właśnie odpalania .exe pod OS X'em.
obsługa rzeczy windows-specific to NIE jest problem nikogo innego niż MS. Obsługa systemu plików NTFS to NIE jest minimum funkcjonalności.
jak się ludzie trzymają takich zamkniętych rozwiązań, to potem mają problemy.
Masz racje, moja wiedza informatyczna jest bardzo ograniczona. Min dla tego kupiłem mac'a bo nasłuchałem się jaki on jest świetny, łatwy w obsłudze itd. A zderzenie się z rzeczywistością jak się okazało jest dosyć bolesne. Miałem nadzieje, że w końcu poświecę swój czas pracy, a nie zgłębianiu wiedzy informatycznej. No, ale cóż, mam nadzieje, że się mylę i w jakiś cudowny sposób, oświeci mnie i obsługa tego komputera stanie się dla mnie bardziej komfortowa.
Pozdrawiam i dziękuje za posty.
Napisano 23 lipca 2010 - 14:40
http://www.tuxera.co...a-ntfs-for-mac/
Napisano 23 lipca 2010 - 14:53
Ja tylko dodam że zapis w NTFS w innych systemach niż Windows był robiony na zasadach reverse engineering dlatego że MS nie wypuścił do tego systemu plików dobrej dokumentacji. A co za tym idzie te wszystkie programy "niby" działają dobrze, ale jest też szansa, że są w stanie popsuć system plików, nie mówię że muszą, ale jest pewne ryzyko.
Napisano 15 października 2015 - 08:23
Ponawiam pytanie. Gdy np. jest skok zasilania, nagle nie można usunąć paru plików z dyski NTFS, które nie przekopiowały się poprawnie. Czasem można je przenieść do kosza, czasem nawet nie można rudszyć. Używam komercyjnej wersji Tuxery. Czy znalazł ktoś rozwiązanie?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych