Witam,
próbuję udostępnić połączenie internetowe kilku komputerom iMac przez swojego iMaca - niestety kompletnie się na tym nie znam i nie wiem jak do końca to zrobić.
W Preferencje Systemowe > Udostępnianie > Udostępnianie internetu
co powinienem zaznaczyć i uruchomić? Czy powinienem tworzyć jakąś nową sieć?
mój iMac łączy sie z internetem za pomocą AirPort - reszta iMaców musi łaczyć sie ze mną przez WiFi
więc logicznie powinno być:
Udostępniaj połączenie z portu: AirPort
Innym komputerom, używając: Airport - niestety jest tylko opcja iPhone USB, FireWire, Ethernet
I kolejne sprawa - załóżmy że połączenie już powstanie - jak np używać internetu na tamtych macach? Musze wtedy w AirPort w opcji Nazwa Sieci wybrać stworzona przeze mnie sieć(udostępnione połączenie) czy jak?

Udostępnianie połączenia
Started by
Flake
, 22 Jul 2010 09:48
4 replies to this topic
Posted 22 July 2010 - 09:48
Posted 22 July 2010 - 10:00
nie da się udostępniać airport <-> airport
a dlaczego reszty kompów przez airporty nie podłączysz do wifi ?
kiedy zaczynasz udostepniac np kabel <-> airport to wtedy automatycznie tworzy sie nazwa sieci - przy udostepnianiu internetu (nazwa twojego komputera) do ktorej podlaczasz reszte maków
no ale tak jak mowilem nie zrobisz we/wy na jednym urzadzeniu (airport)
Posted 22 July 2010 - 10:40
W takim wypadku pozostaje albo podłączenie jednego z maków przez kabel ethernet (tak jak przedmówca wspomniał), albo dokupienie taniej karty WiFi, wtedy będą 2 interfejsy WiFi i po sprawie.
Posted 22 July 2010 - 10:54
jak do macbooka pro wlozylem karte wifi na usb to automatycznie przestał mi działać airport. nie wiem czy to standard czy tak się zadziało tylko z ta karta wifi. proponuje jednak kabel, o wiele tansze i skuteczniejsze rozwiazanie.
Posted 22 July 2010 - 13:18
No nic - mówi się trudno
Wielkie dzięki za zainteresowanie

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users