Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zrywa połączenie między mac a pc.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 berko

berko
  • 1 285 postów

Napisano 21 lipca 2010 - 19:42

Witam, Mam dobre połączenie kablowe skrętką Kategori 5. Próbuję dostać się na system z mac OSX 10.6.1 do Windows 7 Ent 64bit w tej samej grupie roboczej. Niestety zrywa mi połączenie przy kopiowaniu dużych danych. Po czy nie mogę już się połączyć z windows. Dostaje komunikat: Połączenie nie powiodło się. Wystąpił błąd podczas połączenia z serwerem „anigma”. Sprawdź nazwę serwera lub adres IP i spróbuj ponownie. Jeśli nie uda się rozwiązać problemu, skontaktuj się z administratorem systemu. Komputer z windows ładnie pinguje z poziomu osx ping rzędu 0.3ms stały. Na windows wyłączyłem firewall bez zmian. Dzięki.

#2 ArieLoOo

ArieLoOo
  • 304 postów
  • SkądTczew, Poland

Napisano 09 sierpnia 2010 - 10:24

Mam podobny problem, gdy chcę wejść na komputer który jest w sieci udostępniony to wyskakuje mi "błąd połączenia" i nie mogę się połączyć....a w druga strone działa, tzn jak np z pc wchodzę na mojego macbooka to mogę przeglądać udostępnione pliki i foldery....pozdrawiam

#3 ArieLoOo

ArieLoOo
  • 304 postów
  • SkądTczew, Poland

Napisano 16 sierpnia 2010 - 11:09

jas ktoś mi w stanie pomóc. ?

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 356 postów

Napisano 16 sierpnia 2010 - 14:40

W czym? Nigdzie nie zadałeś żadnego pytania, pochwaliłeś się czymś tylko w trybie oznajmującym.

#5 ArieLoOo

ArieLoOo
  • 304 postów
  • SkądTczew, Poland

Napisano 02 września 2010 - 18:46

post wyżej.... Mam podobny problem, gdy chcę wejść na komputer który jest w sieci udostępniony to wyskakuje mi "błąd połączenia" i nie mogę się połączyć....a w druga strone działa, tzn jak np z pc wchodzę na mojego macbooka to mogę przeglądać udostępnione pliki i foldery....a odwrotnie nie mogę, czyli na macbook'u nie mogę przeglądać plikó∑ udostępnionych przez PC i wyskakuje "Błąd połączenia"

#6 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 02 września 2010 - 19:11

@Berko a to nie jest problem systemu plików? Pamiętaj, że FAT32 ma ciągle ograniczenie do 4 GB na plik i inaczej wywala naprawdę dziwne błędy, myślę że może też zamieszać na tyle, żeby się nie dało połączyć kolejny raz. @ArieeLoo – ustaw sobie na windzie hasło na użytkownika i klikając nazwę komputera na Maku wybierz "Connect As..." (Połącz jako?) i wpisz nazwę użytkownika windy oraz jego hasło. Powinno działać.

#7 berko

berko
  • 1 285 postów

Napisano 02 września 2010 - 19:12

@Berko a to nie jest problem systemu plików? Pamiętaj, że FAT32 ma ciągle ograniczenie do 4 GB na plik i inaczej wywala naprawdę dziwne błędy, myślę że może też zamieszać na tyle, żeby się nie dało połączyć kolejny raz.

Wszystkie dyski sa na NTFS.

#8 ArieLoOo

ArieLoOo
  • 304 postów
  • SkądTczew, Poland

Napisano 02 września 2010 - 19:21

mac os x sam w sobie nie może zapisywać plików na dyskach ntfs...

#9 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 02 września 2010 - 19:22

Zakładam, że komputery dogadują się po sambie. A próbowałeś FTP? @ArieLoOo: ale to leci po sieci i to winda zapisuje na swoim dysku...

#10 berko

berko
  • 1 285 postów

Napisano 02 września 2010 - 19:23

Zakładam, że komputery dogadują się po sambie. A próbowałeś FTP?

Po sambie mam dojście tylko w jedną stronę i to nie zawsze. z OSX to Windows. Po Ftp działa ale to rozwiązanie mnie nie interesuje.

#11 ArieLoOo

ArieLoOo
  • 304 postów
  • SkądTczew, Poland

Napisano 02 września 2010 - 19:25

@ArieeLoo – ustaw sobie na windzie hasło na użytkownika i klikając nazwę komputera na Maku wybierz "Connect As..." (Połącz jako?) i wpisz nazwę użytkownika windy oraz jego hasło. Powinno działać.

dalej nie działa....
mac nie może mi się połączyć z żadnym komputerem w ten sposób....
obojętnie jaki sysyem..
z telefonem też mi się tak nie łączy...

#12 marcusp

marcusp
  • 362 postów

Napisano 02 września 2010 - 19:28

mac os x sam w sobie nie może zapisywać plików na dyskach ntfs...

A co to ma do rzeczy? Przecież nie podłączasz bezpośrednio do komputera z Mac Os X dysków z systemem plików NTFS - masz w sieci udziały dyskowe - nie ma znaczenia w jaki one mają system plików, przecież mac widzi je i tak przez protokół SMB.
Moim zdaniem jakiś problem jest w Win 7. Mam to samo, Win7Pro 64-bit, przy kopiowaniu plików po kilka - kilkanaście GB z maca. Po ponownym uruchomieniu komputera z Win 7 wszystko wraca do normy - oczywiście do czasu ponownego zerwania połączenia. Kopiuję muCommanderem, więc po zerwaniu po prostu wznawiam kopiowanie i tyle.

#13 berko

berko
  • 1 285 postów

Napisano 02 września 2010 - 19:32

A co to ma do rzeczy? Przecież nie podłączasz bezpośrednio do komputera z Mac Os X dysków z systemem plików NTFS - masz w sieci udziały dyskowe - nie ma znaczenia w jaki one mają system plików, przecież mac widzi je i tak przez protokół SMB.
Moim zdaniem jakiś problem jest w Win 7. Mam to samo, Win7Pro 64-bit, przy kopiowaniu plików po kilka - kilkanaście GB z maca. Po ponownym uruchomieniu komputera z Win 7 wszystko wraca do normy - oczywiście do czasu ponownego zerwania połączenia. Kopiuję muCommanderem, więc po zerwaniu po prostu wznawiam kopiowanie i tyle.

Fakt ja w przypadku XP nie mialem zadnego problemu przeszedlem na to gowno Windows 7 64bit i juz same problemy.

#14 ArieLoOo

ArieLoOo
  • 304 postów
  • SkądTczew, Poland

Napisano 02 września 2010 - 19:33

@ArieeLoo – ustaw sobie na windzie hasło na użytkownika i klikając nazwę komputera na Maku wybierz "Connect As..." (Połącz jako?) i wpisz nazwę użytkownika windy oraz jego hasło. Powinno działać.

dalej nie działa....
obojętnie jaki sysyem..

#15 marcusp

marcusp
  • 362 postów

Napisano 02 września 2010 - 19:36

Swoją drogą, dzisiaj już mi się nie chce, ale jutro sprawdzę jak się będzie kopiować kilkadziesiąt GB na komputer z Win 7 32bit. Ciekawe czy ten problem występuje tylko w wersji 64-bit. Może znajdę gdzieś jeszcze laptopa z Vista 32-bit i z XP, to też sprawdzę.

#16 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 02 września 2010 - 19:38

u mnie Win7 Pro 32bit tez często przestaje się widzieć z osx, do tego stopnia ze nawet pingi nie działają. Po prostu nagle oba przestają być dla siebie widocznie i tyle.

#17 berko

berko
  • 1 285 postów

Napisano 02 września 2010 - 19:39

Swoją drogą, dzisiaj już mi się nie chce, ale jutro sprawdzę jak się będzie kopiować kilkadziesiąt GB na komputer z Win 7 32bit. Ciekawe czy ten problem występuje tylko w wersji 64-bit. Może znajdę gdzieś jeszcze laptopa z Vista 32-bit i z XP, to też sprawdzę.

Będę wdzięczny za wyniki. Wiem z doświadczenia, że windows 7 64bit co prawda wykorzystuje w pełni pamięć RAM ale niestety przysparza wiele głupich zonków. Apple nie miało takich problemów z OSX jak przeszli na 64bit, to kolejny dowód, że OSX jest lepszy od Windowsa.

ps przypomina mi się ten filmik:

#18 ArieLoOo

ArieLoOo
  • 304 postów
  • SkądTczew, Poland

Napisano 02 września 2010 - 19:44

dalej nie działa....
obojętnie jaki sysyem..

#19 marcusp

marcusp
  • 362 postów

Napisano 05 września 2010 - 14:56

Sprawdziłem na XP 32-bit (siódemki już nie miałem) i nie rozłączyło mnie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych