Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Laptop na studia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 adrien

adrien
  • 260 postów
  • SkądŁódź

Napisano 21 lipca 2010 - 01:07

We wrześniu mam zamiar kupić laptopa na studia, jednak chciałbym, żeby był to laptop, którego mogę jednocześnie używać jako komputer domowy, m.in do oglądania filmów czy do zajmowania się grafiką. Co mi radzicie? Macbook czy jakiś totalnie inny notebook? Jeśli tak to jaki model?

#2 kummer

kummer
  • 1 999 postów
  • SkądBydgoszcz,Osielsko

Napisano 21 lipca 2010 - 02:39

Zdecydowanie MacBook Pro.

#3 shrekKR

shrekKR
  • 576 postów
  • SkądKrólewskie Stołeczne Miasto KRK

Napisano 21 lipca 2010 - 07:14

Może jakieś ograniczenie budzetowe na początek ? Ile możesz wydać ?

#4 AKURAT

AKURAT
  • 827 postów
  • Skądz tąd

Napisano 21 lipca 2010 - 07:58

jaki budżet i jakie studia?

#5 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 21 lipca 2010 - 08:04

Zrob liste do czego Ci dokladnie potrzebny, wez pod uwage specyfikacje swoich studiow, programy jakie bedziesz uzywal na studiach (oczywiscie jesli takowe sa, i bedzie laptopa wykorzystywal centralnie jako pomoc w nauce), rowniez wazna jest dlugosc pracy na baterii. Oczywiste jest, to o czym wspomniali w postach wyzej BUDZET!!

#6 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 21 lipca 2010 - 10:07

Do tego co napisałeś to każdy komputer będzie dobry, taki 5 letni też, także wszystko jedno co kupisz. Jak sprecyzujesz dokładniej potrzeby to wtedy może zmienie zdanie. ;) Kompletnie nie rozumiem "zajmowania się grafiką", ikonki masz zamiar robić, grafikę webową, wielkie parometrowe plakaty, czy może grafikę 3D?

#7 pkobierecki

pkobierecki
  • 1 239 postów

Napisano 21 lipca 2010 - 10:18

Macbook pro 13', bo ma aluminiową obudowę i niewielki rozmiar, i chyba lepiej nadaje się do częstego przenoszenia niż plastikowy macbook, albo pro 15'. Ja już go wybrałem, i z niego właśnie piszę tego posta :P w moim przypadku dochodzi praca z pakietem autocad, bo dostałem się na mechanikę i budowę maszyn, a tam się tego używa. Mam nadzieję, że Autodesk weźmie się do roboty i stworzy wreszcie autocada dla maca, póki co jest beta... :) na szczęście mi się nie pali, bo projektowanie w cadzie jest dopiero na drugim roku :), jak nie to pozostaje mi bootcamp :) Macbook pro 13' jest taki i do tańca i do różańca :D do wszystkiego się nadaje, dość mocny, w niewielkiej obudowie :)

#8 adrien

adrien
  • 260 postów
  • SkądŁódź

Napisano 21 lipca 2010 - 10:25

Studia to Prawo. Jeśli chodzin o grafikę to hobbistycznie, czyli obróbka zdjęć ale rowniez zabawa w 3D. Chciałbym wydać w granicach 4-6 tys.

#9 pkobierecki

pkobierecki
  • 1 239 postów

Napisano 21 lipca 2010 - 10:43

czyli bardziej mały laptop do notowania i łatwego przenoszenia... a zarazem w miarę mocny... niech pomyślę.... to chyba macbook pro 13' :D. Co najśmieszniejsze, pomimo konstrukcji unibody z aluminium, jest lżejszy od konstrukcji z plastiku :). Tak, tak wykrzyknik!! pro 13' jest lżejszy od zwykłego macbooka, ma podświetlaną klawiaturę, konstrukcję z metalu, 4 gb ramu, port firewire 800, gniazdo SD, automatycznie ściemniany ekran, matrycę przykrytą dodatkową szybą i nie jet biały, co w moim odczuciu jest plusem :)

---------- Wpis dodano o 11:43 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:39 ----------

a to wszystko za w sumie niewielkie pieniądze, bo dopłata 600 zeta jest warta dołożenia. Polecam pójść do centrum handlowego z ispotem, poprosić studentkę ze sklepu, zaproponować dobra kawę w zamian za użyczenie legitymacji studenckiej i ta dam!! masz żniżkę studencką... w końcu mieć 500 zł., a nie mieć to różnica :) Ja tak zrobiłem i mam :)

#10 shrekKR

shrekKR
  • 576 postów
  • SkądKrólewskie Stołeczne Miasto KRK

Napisano 21 lipca 2010 - 10:46

Myślę że w tym przedziale, do zastosowań o jakich piszesz to Macbook White albo Macbook 13, po uwzględnieniu zniżki edukacyjnej do MBP dokładasz 400 zł ;) różnica sprzętowa jest znaczna (MBP 4GB RAM, podświetlana klawiatura, Fire Wire, SD). A może wolisz Białasa i trochę kaski zostanie a na studiach grosz się przyda :)

#11 tymek666

tymek666
  • 84 postów
  • SkądButryny, PL

Napisano 21 lipca 2010 - 21:04

Za 6 tys możesz mieć zgrabnego Della e6410, bardzo fajny sprzęcik.

#12 Noteo

Noteo
  • 44 postów

Napisano 23 lipca 2010 - 12:04

Moge sie zgodzić,Dell e6410 to dobry sprzęt,moze trochę biznesowy ale moim zdaniem warto w niego zainwestować. Spełni wszystkie Twoje wymagania.

#13 evilboy

evilboy
  • 885 postów
  • SkądTokyo/Japan

Napisano 23 lipca 2010 - 20:39

zdecydownie jak poprzednicy Macbook Pro 13

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych