Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

do grafiki 2d/3d pc czy mac ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 macioos

macioos
  • 13 postów

Napisano 19 lipca 2010 - 13:12

Witam parę dni temu mój biedny „piecek” uległ awarii, przymierzam się do zakupu komputera w kwocie 4500/5000 zł. Mam pytanie jako użytkownicy mac-ów co byście doradzili zakup mac-booka pro 13' czy może jednak w tej cenie jakąś stacjonarke lub laptopa z procem i5-i7 i mocną grafiką. Zaznaczę tylko że przeznaczeniem komputera ma być praca z grafiką (affter, photoshop, illustrator, quark, itp.) oraz praca z grafiką 3d (cinema 4d) Z góry dziękuje za podpowiedź

#2 shadowsky

shadowsky
  • 299 postów
  • SkądPleszew

Napisano 19 lipca 2010 - 13:33

No jasne, że mocny komputer stacjonarny to takiej pracy a nie jakiś macbook 13" ;] za 5000zł kupisz bardzo dobry komputer, na imaca czy maca pro nie ma szans w tej cenie- mowa o procesorach i5/i7. Także jeśli zależy ci na wydajności to jedyne wyjście przy tej cenie to złożenie pcta za te 5k no i trzeba to rozsądnie zrobić bo pewnie jeszcze monitor w tej cenie?

Ewentualnie coś takiego za 5k możesz kupić:
nowy imac 27", C2D 3.06ghz, 4gb, ati4670:
http://allegro.pl/it...7_mb952b_a.html
Demon prędkości to to nie jest ale całkiiem solidny sprzęt, choć grafika niezbyt. W sklepie z 6800, na tej aukcji prawdopodobnie gościu sprzeda za 5k. Jeśli jesteś studentem to możesz kupić np. w cortland ze zniżką 10%.
Nie projektuje w 3d więc nie wiem jak z tą grafiką będzie- wiem, że do 2d itp powinien ładnie się spisywać no i w tej cenie masz porządny monitor 27".
Pamiętaj, że maci mają zaledwie 1 roczną gwarancję a jak się coś zepsuje po tym czasie to naprawa jest baaaardzo kosztowna więc w trakcie obowiązującej gwarancji warto sobie dokupić przedłużenie gwarancji o 2 czy 3 lata.

#3 macioos

macioos
  • 13 postów

Napisano 19 lipca 2010 - 14:16

No tak budowa porządnej stacjonarki wydaje się tu najrozsądniejszym rozwiązaniem, tylko praca na windzie 7 mnie przeraża a stary dobry xp nie obsługuję więcej niż 3gb pamięci...

#4 shadowsky

shadowsky
  • 299 postów
  • SkądPleszew

Napisano 19 lipca 2010 - 14:23

No tak budowa porządnej stacjonarki wydaje się tu najrozsądniejszym rozwiązaniem, tylko praca na windzie 7 mnie przeraża a stary dobry xp nie obsługuję więcej niż 3gb pamięci...

Na windows 7 pracuję się bardzo fajnie, dużo lepiej niż na xp, Vista owszem to była totalna porażka ale windows 7 to już zupełnie co innego.
Ja bym kupował tego iMaca podanego wyżej ale tylko dlatego, że nie używam komputera do gier [do tego jest xbox] no i nie projektuje w 3d [zresztą nie wiem jakby ta grafika sobie z tym radziła].

#5 macioos

macioos
  • 13 postów

Napisano 19 lipca 2010 - 14:32

Szczerze, jeśli chodzi o prace np w afterce cs4 na 4 gb ddr2 i gforce 9800 gt zarządzanej właśnie przez winde 7 przy dłuższych renderinagach (mam na myśli filmiki po 15-20 min) potrafiła odmówić współpracy

#6 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 lipca 2010 - 15:00

tylko ze ten imac niczym (poza grafa i dyskiem 7200) nie rozni sie od macbooka....bo to te same laptopowe komponenty.

#7 shadowsky

shadowsky
  • 299 postów
  • SkądPleszew

Napisano 19 lipca 2010 - 15:01

No nie wiem, wiem, że w macu na cs4 również działy się ludzią różne jaja. Na pro 13" mojego wykładowcy .raw 30mb zwiesił lapa na 10 minut- pokazując ciągle parasolkę.
Nic nie jest idealne.

tylko ze ten imac niczym (poza grafa i dyskiem 7200) nie rozni sie od macbooka....bo to te same laptopowe komponenty.

Jak ni czym? wszystkim się różni i wszystko jest lepsze w tym imacu jednym słowem jest dużo szybszy i daje dużo lepszą efektywniejszą pracę.
-Ogromny 27" monitor sips, 2560x1440
-bezprzewodową klawiaturę i myszkę,
-procesor 3.06 vs 2.4 w pro
-4gb ram max 16gb mozna wsadzic
-lepsza grafika, w pro 13" jest gf 320m , który wyciąga w 3d marku 4769, a w tym imacu 27" jest 4670, który daje 6842 pkt
- dysk 1tb vs 0.25tb
No i ogólnie komfort pracy duuuużo lepszy.
Jeśli musi to być mac za 5k to tylko ten model iMaca - w tej chwili jest taka okazja na allegro za tydzień może już nie być ;]
Wydawanie 5k do takiej pracy na macbooku pro to głupota skoro można dorwać imaca 27 za tą cenę.

#8 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 lipca 2010 - 15:20

moment moment -Ogromny 27" monitor sips, 2560x1440 ja nie porownuje wielkosci matrycy, gdyz na wiekszych projektach podlaczam zewn monitor. -bezprzewodową klawiaturę i myszkę, do macbooka mam podpieta -procesor 3.06 vs 2.4 w pro fakt szybszy procek ale nadal C2D wiec wydajnośc miedzy 3.06 a 2.4 w takim przypadku to roznica moze 1 sekundy. -4gb ram max 16gb mozna wsadzic bzdura. w moim macbooku pro jest 6gb a w nowych mozna wsadzić 8gb. Fakt - 16gb w imacu robi wrazenie i after effect to wykozysta pod warunkiem ze bedzie to CS5, natomiast quark absolutnie :] -lepsza grafika, w pro 13" jest gf 320m , który wyciąga w 3d marku 4769, a w tym imacu 27" jest 4670, który daje 6842 pkt punkty punktami, wydajnosc wydajnoscia - pamietaj ze nie wszystkie programy a raczej ich mały procent wykozystuje GPU. o ile 3d studio tak, o tyle illustrator nie. - dysk 1tb vs 0.25tb znow mowisz o wielkosciach - pozbadz się pctowych naleciałości. zeby renderik ładnie szedł podstawa jest dysk 10.000 rpm lub ssd najlepiej podpiety pod esata czego niestety oba nie mają :) w imacu nadal siedzą laptopowe częsci które nie dzialaja na 100% swoich mozliwosci. nadal obstawiam PC z Windowsem 7 i z i5/i7 na pokładzie....cóż tylko mac pro go miażdzy stabilnością - każdy inny macbook czy imac bedzie niamiastką tego co może mieć na PC za taką kasę.

#9 shadowsky

shadowsky
  • 299 postów
  • SkądPleszew

Napisano 19 lipca 2010 - 15:26

No jasne, że lepiej pc- od początku tak pisałem, ale jak już za 5k maca to tylko tego imaca. Mówienie, że ten iMac do tej pracy jest gorszym rozwiązaniem niż macbook 13 jest śmieszne xD mówisz, że masz zewnętrzny monitor poiwiedzmy za 2-3k ok ale on chce wydać max 5k a nie kupować macbooka za 5k i dodawać kolejne 2k na monitor itd itp. imac jest szybszy w każdym sensie i rozumowaniu i próba obalenia tego jest nie zasadna. Poza tym komfort pracy takiej hybrydy złożonej z macbook+monitor+akcesoria jest dużo gorsza niż w imacu nie mówiąc już o uzasadnieniu finansowym. Prawdopodobnie dla ciebie ważna jest mobilność i tak to sobie wymyśliłeś ale on chcę porządne stanowisko pracy za 5k a nie jakiś miszmasz.

#10 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 lipca 2010 - 15:47

to nie do konca tak, monitor zewnetrzny mam 24" samsunga z media marktu ;) chodziło mi o wygode przy składzie gazety, kolory i tak mam skalibrowane na matryce w macbooku pro i tam je sprawdzam, zresztą i tak zawsze robie proofa

nie mniej jednak, uwierz mi że i na moim i na Twoim kompie obróbka 400mb tiff'a będzie m/w tyle samo czasu zajmowała może róznica 5 sekund.

inne porównanie.

Mam Macbooka Pro late 2006 - C2D 2,17 - 3gb ramu - ati x1600 (albo 1300 nie pamietam) - indesign, quark działają w obu tak samo - wszystko zalezy od wielkosci epsow jakie do nich wczytuje, Photoshop natomiast działa szybciej na nowym macbooku - bo jak pisałem kozystam z CS5 i mam snow Leo - oczywiscie odczuwalne jest to przy wiekszych plikach - bo np na raw'ach pracuje mi identyko.

Dopiero wydajnościowy skok ale niewielki odczuwam przy After Effect 5.

chodziło mi o to, że Twoje podzespoły i moje, poza paroma rzeczami - których defakto grafika 2d już tak bardzo nie obsługuje - niczym się nie różnią.

Widziałem że poleciłeś PC i powinnieneś go przy tym PC zostawić nie proponując mu iMac'a....

bo jeśli chłopak na poważnie zajmie się Cinemą to iMac, zarówno jak Macbook czy MacMini po prostu będą go irytować :)

---------- Wpis dodano o 16:38 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:36 ----------

i za 5k można w bardzo dobrym stanie znaleść Mac'a Pro (model z 2007 roku) nie jest to nowy komputer ale do jego zastosowań - ideał!

---------- Wpis dodano o 16:39 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:38 ----------

Np:
Mac Pro 2x2GHz Dual-Core Intel Xeon,2GB Ram,250GB (1131734060) - Aukcje internetowe Allegro

dodać ram, wymienić grafę i bije Twojego iMaca na głowę! :)

---------- Wpis dodano o 16:47 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:39 ----------

Podsumowując: Praca z iMac - Macbook Pro ma tylko sens jezeli zmienisz w tych kompach dysk twardy a i tak najlepiej na FW800 zewnętrzny dysk jako scrach disk / render disk ustawić.

inaczej miedzy jednym a drugim wydajnościowo nie odczujesz roznicy czyli po prostu będzie to m/w tak samo

co innego z komfortem pracy. iMac duza matryca - macbook - zdecydowanie za mała.

ale Macbook to mobilność - bierzesz kompa i jedziesz do klienta poprawiać projekt w/g jego zyczeń, choć znam takiego co pakuje imaca 20" w pudełko i tak jeździ do klienta ;]

#11 shadowsky

shadowsky
  • 299 postów
  • SkądPleszew

Napisano 19 lipca 2010 - 15:58

Nie ma szans żeby zmieścić się w 5k kupując tego Maca Pro z 2007 tak żeby rzeczywiście był efektywniejszy. Na to wydałby z 7-8k no bo trzeba kupić monitor, pamięć, dysk, grafikę no i samego maca pro- nie mówiąc już o latach użytkowania czy braku gwarancji, a on ma max 5k o czym ciągle zapominasz ;]

#12 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 lipca 2010 - 16:00

ale można to kupowac czasowo - po mału - wraz z wdrożeniem w poszczególne programy - na defaultowej konfiguracji poleci trochę.... a co mozesz wymienic w imacu/macbooku ? oprocz ramu i dysku....

#13 macioos

macioos
  • 13 postów

Napisano 19 lipca 2010 - 16:01

Jeśli chodzi o 3d to temat potrzebny na studia bardziej niż do pracy w grafice 3d stawiam swoje pierwsze kroki. Najbardziej obciążony komputerek ma zostać przez aftera (może od święta przez jakąś grę ;) ) bo wydaje mi się że z photoshop-em sobie poradzi nawet CS5, z tego co kojarzę z różnych kursów maczki nawet te starsze (na g4 i g5) no dawały nieźle rade. Szybkie pytanie do kolegi Horyzonta, Nowy 13-calowy MacBook Pro grafika NVIDIA GeForce 320M Intel Core 2 Duo 2,24 ghz nie będzie lepszy od zaproponowanego przez Ciebie Mac-a ? Do tego dochodzi opcja mobilności i mały rozmiar (a to zaleta w 22m mieszkanku)

#14 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 lipca 2010 - 16:13

Jezeli chodzi Ci o mobilność to wiadomo.

Natomiast szybkość - Mac Pro bedzie szybszy gdyz masz 2 procesory po 2 rdzenie czyli w sumie 4 procki 2.0 a w macbooku masz 1 procesor 2 rdzeniowy czyli 2 procesorowa platforme i after effect jak najbardziej dostanie kopa na mac'u pro. pozatym mac pro ma szybsze dyski czyli szybciej bedzie obrabiał materiał, wczytywał go i zapisywał a naprawdę różnica między 5400 a 7200 jest kolosalna.

---------- Wpis dodano o 17:13 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:12 ----------

aha do gier to iMac z tamtą kartą co polecał shadowsky bedzie lepszy (mocniejsza karta niz w tym macu pro) ale do iMaca rdzeni nie dołozysz a karte w macu pro wymienisz

#15 macioos

macioos
  • 13 postów

Napisano 19 lipca 2010 - 16:14

Można w macbooka pro wepchnac szybszy dysk ?

#16 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 lipca 2010 - 16:18

tak

#17 macioos

macioos
  • 13 postów

Napisano 19 lipca 2010 - 16:27

Dzieki za informacje teraz mam dylemat czy isc za glosem serca czy rozsadku maca kupil bym nawet z ciekawosci tylko ta cena nie wiem czy chce tyle placic za bledy :)

#18 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 lipca 2010 - 10:01

Pamiętaj - do grafiki 2d jest to śwnietny komputer, do 3d brakuje mu już mocy, choć znam freaków którzy lecą AE na leciwym już Macbooku 1,83 z 2GB ramu ;)

#19 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 20 lipca 2010 - 10:30

Z czym Cie praca na Win7 przeraza w 64bitach? Dziala stabilnie i szybciej od xp jak jestes fanatykiem Win XP i chcesz kniecznie na nim pracowac to kup sobie Wersje Angielska 64 Bitowa z SP2 obslugujaca do 128Giga ramu i po problemie. Tylko pozostaje jedna rzecz ze ten system nai jakiekolwiek sterowniki czy porogramy nie sa na niego rozwijane bo to juz przezytek

#20 macioos

macioos
  • 13 postów

Napisano 05 sierpnia 2010 - 11:30

No i finał jest taki że Mac pojawił się w moim mieszkaniu powiem szczerze że jest to najlepszy zakup jakiego dokonałem w przeciągu ostatnich paru miesięcy after, photo i premier pro śmigają jak złe :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych