Mam iMaca i MacBooka. Ostatnio na iMacu robiłem formata i ustawienia się wyzerowały, wcześniej wszystko działało bez problemu. Sieć idzie przez router - kablem do iMaca, a przez wifi do MacBooka. Wszystko niby podłączone ale jednak nie pokazuje mi się ikonka udostępnianego komputera. W preferencjach systemowych udostępnianie plików jest włączone. Próbuję się łączyć przez afp:// ale brak dostępu. Ustawiłem też taką samą grupę roboczą w ustawieniach WINS ale to chyba się tyczy raczej Windowsa.

Dwa Maci nie widzą się w sieci
Rozpoczęty przez
deha21
, 18 lip 2010 16:37
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 18 lipca 2010 - 16:37
Napisano 18 lipca 2010 - 17:56
a czy udostępniłeś w ogóle jakiekolwiek zasoby?
Preferencje systemowe -> udostępnianie
zaznacz udostępnianie plików
może przydać się też zdalne logowanie abyś mógł łatwo otrzymać dostęp do wszystkich treści po wprowadzeniu nazwy użytkownika i hasła
Napisano 18 lipca 2010 - 21:34
Re: up.
Jemu słabo chodzi o udostępnianie.
@deha21: adresacja na obu komputerach jest spójna?
Napisano 19 lipca 2010 - 06:13
@_krzysiek Tak, jest udostępniony folder "Publiczne" na dwóch kompach. Zdalne logowanie? Chodzi ci o tzw. udostępnianie pulpitu? Jesli tak, to nie o to mi chodzi.
@ftpd Adresacja? Mógbyś sprecyzowac?
Powiem tak... w ustawieniach jak na moje oko jest tak jak było.
Napisano 19 lipca 2010 - 13:10
No... czy oba komputery mają adresy IP z tej samej podsieci, to przede wszystkim. Jeśli tak, sprawdź, czy pingi dochodzą.
Napisano 19 lipca 2010 - 15:20
O! Zadziałało nagle. Nic nie robiłem i się pokazało. Tak to jest ta sama podsieć. Pingują się nazwajem. Nie wiem co mogłobyć przyczyną.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych