Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[PLUS] Ipad po zgubieniu zasiegu nie lapie na nowo 3G ani Edge

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 haken

haken
  • 45 postów

Napisano 18 lipca 2010 - 10:55

Chcialbym zapytac sie czy ktos napotkal taki problem w swoim Ipadzie z wlozona karta Plus GSM: 1. Po wlozeniu karty / wlaczeniu Ipada ladnie pokazuje mi sie nazwa sieci, zasieg i symbol Edge lub 3G. 2. Problem pojawia sie kiedy na chwile wejde do strefy bez zasiegu (np. garaz) - Pojawia sie w statusie napis "No Service". Po wejsciu z powrotem w zasieg po jakims czasie mam znowu sygnal Plusa (pojawia sie napis Plus i kreski zasiegu). Niestety nie lapie juz internetu (ani E ani 3G). 3. Nie pomaga wlaczanie/wylaczanie trybu samolotowego. Jedyne co dziala to restart Ipada - wtedy na nowo mam internet. 4. W Ustawieniach APN mam prawidlowo wpisane internet/puste/puste Moze ktos zna takie problemy? Wiem ze czesto dreczyly one posiadaczy Iphonow i byc moze zwiazane sa z nieprzystosowaniem naszych operatorow do oficjalnie niedostepnego sprzetu w Polsce, jakim jest Ipad. Dzieki z gory za opinie.

#2 kuznicki

kuznicki
  • 16 postów

Napisano 18 lipca 2010 - 18:07

U mnie to samo, po zgubieniu zasięgu często się zdarza że nie lączy po Edge ani 3G. Pomaga tylko restart. Występuje to dla wielu operatorów - sprawdzałem z Erą, Plusem, Vodafon w Grecji i Chorwacji, 3, Wind i iTim. Nie zainstalowałem jeszcze 3.2.1 może to pomoże. Dziwne, że jeszcze nikt nie pisał na ten temat.

#3 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 18 lipca 2010 - 18:45

Pewnie nikt nie pisal, bo wiekszosc ludzi ma wersje WiFi...

#4 haken

haken
  • 45 postów

Napisano 18 lipca 2010 - 18:53

No to panowie nie ma sie co martwic:) jako odwazni early adopters poczekajmy az ipad pojawi sie oficjalnie u nas - operatorzy sie dostosuja i firmware tez;) najgorszy problem dla mnie to itak ze nie moge w plusie sprawdzic stanu konta bo mozliwe to jest tylko za pomoca sms. A tu ipad bez jailbreaka nihuhu..

#5 swiety74

swiety74
  • 773 postów
  • SkądKatowice

Napisano 18 lipca 2010 - 18:57

Tak mają wszystkie ipady. Iphony z softem nawet 4.0 też. Nie wiem na czym polega wada ale nigdy po zgubieniu sieci nie pojawia się możliwość transferu danych.

#6 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 18 lipca 2010 - 19:46

swiety74: Nie przesadzaj. Iphone'a mam od dwóch lat (najpierw 2G potem 3G) i jeszcze ani razu nie musiałem go restartować po zgubieniu zasięgu (co zdarza się dość często niestety). Zawsze po powrocie do sieci transmisja danych też wracała (nawet jak jeszcze w polsce oficjalnie nie było iphone'ów). Z ipadem nie wiem, bo mam WiFi i za modem robi właśnie iphone.

#7 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 18 lipca 2010 - 19:51

u mnie to samo :) na szczęście restart długo nie trwa. Gadałem z kolesiem z Orange, powiedział, że po polskiej premierze i wymianie karty (mam przyciętą zwykłą SIM) będzie lepiej to działać

#8 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 18 lipca 2010 - 20:07

Gadałem z kolesiem z Orange, powiedział, że po polskiej premierze i wymianie karty (mam przyciętą zwykłą SIM) będzie lepiej to działać

Szczerze mówiąc to mi wygląda na typowe zbycie w stylu "żyj teraz nadzieją, a potem może zapomnisz/przywykniesz"

Bardziej do tematu to 3GS gubił czasem internet, ale nie po znikaniu zasięgu, ot tak po prostu nagle nie było. Teraz od kiedy mam 4 nie zanotowałem tego zjawiska - może coś poprawili, a może znowu się pojawi. btw firmware na pewno będzie taki sam w iPAdzie jak wcześniej.

#9 swiety74

swiety74
  • 773 postów
  • SkądKatowice

Napisano 18 lipca 2010 - 21:25

swiety74: Nie przesadzaj. Iphone'a mam od dwóch lat (najpierw 2G potem 3G) i jeszcze ani razu nie musiałem go restartować po zgubieniu zasięgu (co zdarza się dość często niestety). Zawsze po powrocie do sieci transmisja danych też wracała (nawet jak jeszcze w polsce oficjalnie nie było iphone'ów). Z ipadem nie wiem, bo mam WiFi i za modem robi właśnie iphone.

Może w 3G jest ok ale w 3GS tak ja opisałem. Mam w domu dwa i na dwóch to samo...

#10 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 18 lipca 2010 - 21:32

potwierdzam na 3G nie ma tego problemu na najnowszym iOS 4.0.1

#11 kuznicki

kuznicki
  • 16 postów

Napisano 18 lipca 2010 - 22:25

To nie jest kwestia tego, że nie wprowadzono ipada do Polski. Jak pisałem wcześniej w ostatnich 3 tygodniach używałem ipada w kilku krajach Europy i wszędzie był podobny problem. Problem jest też z kartami vodafone (19 euro za 10 dni unlimited) gdzie aby uruchomić internet trzeba wpisać kod i tego zrobić nie można bezpośrednio w ipadzie. Jedyne wyjście - trzeba kartę włożyć do normalnego modemu ( przed obcięciem !) uruchomić program i wtedy aktywować. Potem już normalnie działa w ipadzie. Nie da się również aktywować w telefonie. Bez problemu aktywuje sie Wind i iTim od razu w ipadzie.

#12 Gregory

Gregory

• 2 740 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 18 lipca 2010 - 22:52

Częściowo potwierdzam, częściowo zaprzeczam. iPad 3G, system 3.2, karta SIM od Aster (używa sieci Orange). Zdarza się, na szczęście bardzo sporadycznie, ze po utracie zasięgu nie pojawia się z powrotem ani ikonka E, ani ikonka 3G. Po prostu są same paski zasięgu, napis Orange i tyle. Z sytuacją tą zetknąłem się w pociągu na trasie Warszawa-Kraków, przy czym w większości wypadków wszystko działa prawidłowo, tzn. po wyjeździe poza zasięg 3G pojawia się EDGE, jak całkiem zniknie zasięg sieci komórkowej (No Service), to po chwili włącza się on ponownie (razem z ikoną EDGE) itd. — ale czasami rzeczywiście następuje jakaś „blokada” i dostęp do Internetu znika całkowicie. Wtedy pomaga jedynie ponowne uruchomienie iPada.

#13 haken

haken
  • 45 postów

Napisano 19 lipca 2010 - 06:28

Rzeczywiscie - raz lapie transmisje po utracie sygnalu raz nie. Dzis po przejsciu przez garaz na nowo chwycilo 3G, restart byl niepotrzebny. Czyli potwierdza sie to co pisza inni - jest losowosc. Tu mala dygresja: IPAD JEST ZAJEBIASZCZY! Odkad go mam uzycie notebooka spadlo kilkukrotnie - chyba okaze sie ze zostal mi tylko do obrobki zdjec z lustrzanki;) Wygoda z jaka przeglada sie internet na ipadzie jest nie do pobicia, i uwaga: zero smutku z powodu braku flash...

#14 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 19 lipca 2010 - 06:30

u mnie laptop tylko praktycznie w weekend, no chyba, że jakąś książkę lub opracowanie chcę wrzucić na iPada. Rewelacja urządzenie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych