Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

dobry router?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
74 odpowiedzi w tym temacie

#26 separator

separator
  • 44 postów
  • SkądŁódź

Napisano 27 stycznia 2007 - 20:55

Mam Linksys WAG200G, a do niego PC po Lanie, drukarka po Lanie, MacBook po Wlanie. Mój kuzyn tez go ma. Mój kumpel też go ma. Wszyscy jesteśmy zadowoleni. Polecam, cena ok 300-350 PLN.

#27 elrobsono

elrobsono
  • 1 516 postów
  • SkądBarcelona, ES

Napisano 27 stycznia 2007 - 21:45

Mój zyxell niestety odmówił współpracy i teraz mam podobny problem jak autor wątku. Sądzicie że jest sens dopłacac prawie 80% ceny za router w technologii n??

#28 Shime

Shime
  • 668 postów
  • SkądAngli :(

Napisano 27 stycznia 2007 - 23:32

zalezy jakiego masz kompa:)

iMac with Intel Core 2 Duo (except 17-inch, 1.83GHz iMac)
MacBook with Intel Core 2 Duo
MacBook Pro with Intel Core 2 Duo
Mac Pro with AirPort Extreme card option

luknij tu http://www.apple.com/wireless/80211/ sie dowiesz wiecje

#29 jurny222

jurny222
  • 81 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 stycznia 2007 - 23:05

D-Linki odradzam.
Netgear moze byc.
Linksysa polecam ;)

A jak chcesz wypasiony sprzet za cene mniejsza niz Cisco obejrzyj sobie produkty AVM (FritzBox)
http://www.avm.de/en/index.php3

Wookasch ten Fritz jest ,,wszystkomający" a cena bardzo dobra. Rozejrzę się za nim w kraju a jak nie będzie to bywam czasem u fryców. Dzięki.Pozdrawiam

#30 elrobsono

elrobsono
  • 1 516 postów
  • SkądBarcelona, ES

Napisano 28 stycznia 2007 - 23:34

Shime, teorię to ja sobie czytałem, a jak z praktyką... ??

#31 uwak

uwak
  • 778 postów

Napisano 28 stycznia 2007 - 23:41

linksys ... - w przedziale cenowym do 400 raczej nic innego nie podskoczy .....

#32 jurny222

jurny222
  • 81 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 stycznia 2007 - 23:54

A jak z praktyką to nie wie nikt. Znalazłem sklep internetowy z Wrocławia , który oferuje m.in. ten sprzęt oraz kilka artykułów chwalących Fritza. Duży nacisk kładą na telefonię internetową, z której akurat nie korzystam ale funkcje minicentralki telefonicznej, możliwość podpięcia zewnętrznego dysku, drukarki, zaawansowana ściana ogniowa itp są przy cenie 600-800 zł ( w zależności od modelu) dosyć atrakcyjne. Pozdro!

#33 Shime

Shime
  • 668 postów

Napisano 29 stycznia 2007 - 08:21

Airport od polowy lutego bedzie dostepny taka dostalem odpowiedz ze sklepu online w uk wiec jak bedzie w sklepie to i umnie bedzie juz stal wtedy powiem jak to dziala :) a moze ktos napisze ze sie nie oplaca kupic airporta tylko cos innego kupic;)

#34 duuzy

duuzy
  • 51 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 stycznia 2007 - 18:49

Też MIAŁEM świetne zdanie o linksysie. Niestety po 2 latach bezawaryjnej pracy mój WAG54G odmówił współpracy, a linksys polska niestety nie serwisuje pogwarancyjnych routerów i lepiej kupic nowy :) - taką dostałem odpowiedź na maila od nich.

#35 swistak

swistak
  • 235 postów

Napisano 30 stycznia 2007 - 20:18

jest bardzo przyjemny router asusa - WL-600G. ma on wbudowany NAS i printserwer za posrednictwem wbudowanego portu usb - mozna np podlaczyc dysk usb i ustawic router zeby sciagal jakis plik z ftp/http bezposrednio na ten dysk. Ma on tez wbudowany modem do neostrady

#36 jurny222

jurny222
  • 81 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 lutego 2007 - 01:16

jest bardzo przyjemny router asusa - WL-600G. ma on wbudowany NAS i printserwer za posrednictwem wbudowanego portu usb - mozna np podlaczyc dysk usb i ustawic router zeby sciagal jakis plik z ftp/http bezposrednio na ten dysk. Ma on tez wbudowany modem do neostrady

Mam do Ciebie pytanie czy korzystasz z tego sprzętu a jeśli tak to czy w jednym pomieszczeniu z jednym komputerem. Dlaczego pytam - ponieważ ja szukam routera adsl, który obsługuje dwa maki oddalone od siebie jednym piętrem tzn stropem miedzy piętrami. Jest dla mnie ważne czy nie ma dużego spadku transferu dla kompa na piętrze. Drugie pytanie - czy uzyskujesz połączenie przez Air Port Extreme w przypadku 2 kompów, czy też jeden jest po kablu a drugi via karta?

#37 kryzio

kryzio
  • 10 postów

Napisano 01 lutego 2007 - 18:00

Panowie, macicie strasznie! hehe, zdecydujcie sie wreszcie, co by tu doradzic. Bo juz jestem maxymalnie skolowany. Potrzebuje router do MacBooka na Intelu.. do kablowki. Z tego co polecaja znajomi i widze serie wypowiedzi to Linksys, zatem ktory? Dziekiiiii o. o.

#38 Kaizen

Kaizen
  • 193 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 01 lutego 2007 - 18:06

ASUS WL-500g Premium - zna ktoś praktyce, jak dogaduje się z Airportem i jak się sprawuje ogólnie?

#39 kundziad

kundziad
  • 70 postów
  • SkądGdynia

Napisano 01 lutego 2007 - 20:24

Linksys WRT54GL + alternatywny firmware (Tomato jest niczego sobie i w moim odczuciu jego konfiguracja jest o wiele prostsza niz w przypadku standardowego firmware'u)

(na nie-"L" nie zainstalujesz alternatywnego oprogramowania - za malo pamieci i zamontowane uprzykrzacze)

EDIT: To sie oczywiscie tyczy pytania kryzia. jurny222 ma internet na ADSL, czyli albo WRT54GL + oddzielny modem albo router WiFi z wbudowanym modemem ADSL.

#40 Wookasch

Wookasch
  • 306 postów
  • SkądBerlin

Napisano 03 lutego 2007 - 16:26

Dzis ustawialem rodzicom Linksysa WAG200G (w ladnej obudowie router, switch 4x, WLAN z WPA2, modem). Chodzi z Neostrada jak zloto.

#41 Monika_M

Monika_M
  • 858 postów
  • Skądz Banowana

Napisano 03 lutego 2007 - 16:50

Chodzi z Neostrada jak zloto.

Proszę, potwierdź to na dwa tygodnie. :rolleyes:

#42 Piotrek77

Piotrek77
  • 184 postów
  • SkądŁódź/Piaseczno

Napisano 03 lutego 2007 - 19:58

Airport extreme :) + modemik a jak nie to moge polecic linksyssa mam uzywam obu i jestem zadowolony:)

Czy to znaczy, że zamiast routera np firmy Linksys można Neostradę podłączyć przez Airport Extreme?

#43 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 03 lutego 2007 - 20:01

Nie, nie można.

#44 kundziad

kundziad
  • 70 postów
  • SkądGdynia

Napisano 03 lutego 2007 - 20:20

Czy to znaczy, że zamiast routera np firmy Linksys można Neostradę podłączyć przez Airport Extreme?

Można, jesli oddzielnie zakupi sie modem ADSL i podlaczy do AirPorta Extreme. Tylko kto by chcial wydawac na to 900 zl + cena modemu...

PS: Zamiast routero-modemu Linksys badz routera Linksys z podlaczonym modemem. Sam router sobie nie poradzi, a tym wlasnie jest AirPort Extreme.

#45 jurny222

jurny222
  • 81 postów
  • SkądPoznań

Napisano 03 lutego 2007 - 20:29

Można, jesli oddzielnie zakupi sie modem ADSL i podlaczy do AirPorta Extreme. Tylko kto by chcial wydawac na to 900 zl + cena modemu...

PS: Zamiast routero-modemu Linksys badz routera Linksys z podlaczonym modemem. Sam router sobie nie poradzi, a tym wlasnie jest AirPort Extreme.

Racja generalna zasada dla Neostrady ( i nie tylko) - router z wbudowanym ADSL. Co do wyboru firmy i modelu to zależy od wymagań nabywcy - tzn czy ważny jest zasięg,czy też ewentualne dodatki typu print serwer,minicentralka telefoniczna,tanie rozmowy telefoniczne itp

#46 jurny222

jurny222
  • 81 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 lutego 2007 - 23:42

Panie i Panowie zamówiłem Fritza-a 7140 jak tylko przejdę,, ścieżkę zdrowia" związaną z jego konfiguracją natychmiast podzielę się refleksjami na jego temat.

#47 Shime

Shime
  • 668 postów

Napisano 08 lutego 2007 - 09:00

Nie bo aby sie polaczyc z neostrada potrzeba ci router z adsl.
Ja tak uzywam poniewaz musialem rozszezyc siec u siebie.
Airport expres moze juz ten nowy ma w sobie obsloge polaczenia pppoa bo takie potrzebane bedzie do neostrady:)

#48 swistak

swistak
  • 235 postów

Napisano 09 lutego 2007 - 16:05

Niestety nie jestem w stanie powiedziec jak ten asus radzi sobie z piętrami bowiem mieszkam w mieszkaniu jednopoziomowym, moja konfiguracja to pc po kablu + 3x laptop z windą wifi + czasem przyjezdny mak z airportem i ogólnie rzecz biorąc nie ma najmniejszych problemów, maksymalny prawie zasięg w całym mieszkaniu (ca 60m2)

#49 jurny222

jurny222
  • 81 postów
  • SkądPoznań

Napisano 10 lutego 2007 - 02:15

Uruchomiłem dzisiaj Fritza 7140- świga aż miło. Mimo , że płytka instalacyjna jest tylko pod Windę, to via Airport Express wszystko chodzi idealnie. Zasięg duży testowany 1 Makiem G4. Przez strop i dwie ściany ( na piętrze) bez problemów. Neo 1024. Chodzi OK. Nie wypróbowałem jeszcze bramki telefonicznej ( główna zaleta tego modelu) ale wszystko przede mną. Polecam- drogi lecz dobry sprzęt. Mała ciekawostka przy okazji- już byłem skłonny kupić za 350 zł US Robotics 9108 u Komputronika i Pan ekspednient poinformował mnie, że ten model został nagle wycofany ze sprzedaży w Polsce??? Nie był w stanie udzielić rzadnych więcej informacji!! Niezła zagwostka - czyżby jakiś problem?

#50 TimmY

TimmY
  • 621 postów

Napisano 08 sierpnia 2007 - 10:20

Linksys WRT54GL + alternatywny firmware (Tomato jest niczego sobie i w moim odczuciu jego konfiguracja jest o wiele prostsza niz w przypadku standardowego firmware'u)

(na nie-"L" nie zainstalujesz alternatywnego oprogramowania - za malo pamieci i zamontowane uprzykrzacze)

EDIT: To sie oczywiscie tyczy pytania kryzia. jurny222 ma internet na ADSL, czyli albo WRT54GL + oddzielny modem albo router WiFi z wbudowanym modemem ADSL.

Jedno pytanie i najwazniejsze do wszystkich.
Czy ktorys z posiadanych przez Was routerow jest cichy?
Mam traume zwiazana z D-Linkiem Neostradowym bo nie da sie spac z tym czyms w pokoju, a router ktory teraz chce kupic do nowego mieszkania bedzie stal w pokoju gdzie spi niezwykle czujny na niskie czestotliwosci moj brat, wiec czy ten w cytacie lub ktorykolwiek przez Was polecany - nie piszczy?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych