Diagnostyka Dysku twardego.
Rozpoczęty przez
fiIip
, 15 lip 2010 21:29
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 15 lipca 2010 - 21:29
Witam,
od jakiegoś czasu mam duży problem z wydajnością mojego MacBooka. Non stop system albo pojedyncze programy zamrażają się. Przełączanie się miedzy aplikacjami trwa wieczność, a plażowa piłeczka, choć całkiem ładna, praktycznie nie opuszcza mojego ekranu. Mam jakieś takie przeczucie, że problem może leżeć w dysku twardym. Stąd moje pytanie, da się w warunkach domowych przeprowadzić diagnostykę dysku twardego? A może ktoś inny miał takie problemy i były spowodowane czymś innym. Będę wdzięczny za wszelką pomoc bo komputera nie da się teraz praktycznie używać
Pozdrawiam,
FiIip

Napisano 15 lipca 2010 - 21:50
Ja też miałem podobnie z moim mac pro. Okazało się, że problemem był "Paragon NTFS" - program do tworzenia partycji z systemem plików pod windows.
Napisano 15 lipca 2010 - 21:54
Ja korzystam z NTFS-3G i MacFUSE, więc chyba nie w tym problem...Ja też miałem podobnie z moim mac pro. Okazało się, że problemem był "Paragon NTFS" - program do tworzenia partycji z systemem plików pod windows.
Napisano 15 lipca 2010 - 21:56
To moze byc dysk twardy i bad blocki.
Niestety by przeskanowac powierzchnie (surface scan) musisz kupic na przyklad Tech Tool Pro. Nie wiem czy jest wersja demo ktora Ci pozwoli zrobic to za darmo.
Napisano 15 lipca 2010 - 22:55
Ja bym zrobil przywileje i puscil harware check z 2 plytki systemowej jak taka masz. Rowniez polecam Onyx pod twoj system ktory zrobi wszystkie checki plus S.M.A.R.T. Status przede wszystkim. First Aid z Disk Utility tez zalatwia sprawe. Szczerze raczej martwil bym sie jakimis procesami nizeli dyskiem. Tez tak mialem na iMac-u postawilem nowy system i importowalem dane przer migracje - do dzis chula jak zloto (szczerze to parrallels and VM raczej u mnie namieszalo wiec nie uzywam juz - spokoj). Rowniez dobry programik jest Download SMARTReporter for Mac - Hard drive pre-failure warning utility. MacUpdate Mac Software Downloads ktory cie uprzedzi przed ewentualna wysypka HDD (tak na przyslosc)
Napisano 15 sierpnia 2010 - 11:02
Zainstalowałem SMARTReporter'a i pokazuje mi ostrzeżenie takie " SMARTReporter[605:207] Warning: _IsLoginItem: LSSharedFileListItemResolve error -35" . Mógłby mi ktoś napisać o co tutaj chodzi ? Z góry dziękuję za odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych