Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Dysk zewnętrzny czy drugi dysk w Macu Pro

• Please log in to reply
20 replies to this topic

#1 cartoonboy

cartoonboy
  • 26 posts
  • SkądKraków

Posted 15 July 2010 - 21:15

Witam, jak w temacie jestem posiadaczem MP i ostatnio moj dysk się zapełnił i szukam rozwiązania. Rozważam zakup dysku zewnętrznego WD My Book Studio 1TB lub gdzieś jeszcze widziałem LaCie (oba dyski ok. 600zl), bo biore tylko pod uwagę dyski z FireWire800, bo chcialbym żeby jak najmniej obciążął mi komputer i miał dobry transfer. Dysk miałby służyć jako Time Machine i chciałbym tam też przerzucic moje dane,ktore zajmują sporo miejsca i uzywam ich czesto. Pomyślałem też,że skoro w MP mam wolne kieszenie na kolejne dyski to moze lepiej byloby kupić drugi dysk? Szczerze mówiąc nie wiem zupełnie która opcja będzie lepsza do spełnienia opisanych przeze mnie zadań. Z góry dzięki.

#2 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 16 July 2010 - 08:21

Jeśli zależy Ci na wydajności to kup wewnętrzny dysk, jeśli na przenośności to FW.

#3 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 16 July 2010 - 08:28

Kup 2: wewnętrzny na dane, zewnętrzny na TM. To połączenie wydajności z bezpieczeństwem danych. Stać Cię na MP, stać Cię również na 2 HDD ;)

#4 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 16 July 2010 - 08:34

No żeby było jeszcze bezpieczniej to kupiłbym NAS zamiast FW i umieścił z dala od komputera.

#5 martiso

martiso
  • 185 posts

Posted 16 July 2010 - 08:39

sam używam synology - po gigabitowym lanie po aktualizacjach fw już działa ok ze snow leopardem polecam

#6 cartoonboy

cartoonboy
  • 26 posts
  • SkądKraków

Posted 19 July 2010 - 13:18

Dzięki za porady i w sumie skłaniałbym się do stwierdzenia owca666, z tym,że obecnie mój budżet nie jest zbyt duży,a sytuacja nagli. W innych tematach poczytałem,że do archiwizacji wystarczy dysk zewnetrzny na USB i teraz interesuje mnie dysk 1TB z najlepszym współczynnikiem jakości do ceny :) Drugą rzeczą jest dysk wewnętrzny, myślałem o dokupieniu też od razu 1TB żeby mieć z tym na dłuższy czas spokoj, a w temacie dysków nie jestem już od dłuższego czasu na bieżąco, więc co polecicie? W sumie chciałbym na to wszystko wydać w okolicach 600 PLN.

#7 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 19 July 2010 - 13:37

1TB WD CAVIAR MY BOOK WORLD SIECIOWY FV SKLEP Wwa (1148171813) - Aukcje internetowe Allegro - za 600zł to masz nową wersję mybook world edition 1TB. Mam w pracy 750GB i sobie chwalę. Od poprzedniej wersji (z kółkiem z przodu) zdecydowanie szybszy, ma obsługę AFP (czyli backup TM bez problemu), no i się nie wiesza (jak na razie pół roku bez restartu).

#8 cartoonboy

cartoonboy
  • 26 posts
  • SkądKraków

Posted 19 July 2010 - 14:01

No ale mi chodziło,że dysk wewnetrzny+zewnetrzny za 600 zł jakby się udało.
Np. NAJTANIEJ! 1000GB DYSK ZEWN. WD 3,5" FV/GW24m (1155881314) - Aukcje internetowe Allegro do TM i do ewentualnego przenoszenia danych.
I jeszcze jakiś wewnętrzny do tego. Tylko tutaj właśnie zupełnie sie nie orientuje jaki kupić.

#9 cartoonboy

cartoonboy
  • 26 posts
  • SkądKraków

Posted 20 July 2010 - 15:28

No dobra, jednak kupuje tylko zewnętrzny. Jenot sugerujesz,że dysk sieciowy będzie mi się spisywał lepiej od FW 800? bo teraz już sam nie wiem który wybrać. My Book Studio 1 TB mogę mieć za 540PLN , ten który zaproponowałeś jest w sumie niewiele droższy, tylko teraz nie wiem co zrobić:)

#10 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 20 July 2010 - 15:38

Szybszy na pewno będzie po FW, a o ile to już zależy jaką masz konfigurację sieci, jaki router, jak podpięty MP do sieci (WiFi czy kabel). Sieciowy ma tą zaletę, że stawiasz go w szafie czy innym pokoju z routerem i zapominasz. Jak (odpukać) ktoś Ci rąbnie komputer to jest szansa, że dysku nie znajdzie. Ja zrezygnowałem z dysków zewnętrznych całkiem. Mam teraz 4 dyski wewnętrzne (2 w RAID0 jako systemowy, jeden na backup i jeden na magazyn) i mały dysk zewnętrzny 60GB 2.5" jako przenośny.

#11 cartoonboy

cartoonboy
  • 26 posts
  • SkądKraków

Posted 20 July 2010 - 17:31

No właśnie kolejne dyski do komputera by mnie urządzały bardziej niż zewnętrzny, z tym,że [tutaj wyjdę na trochę głupiego, ale przyznaje się mało zorientowany jestem] myślałem,że na backup muszę mieć koniecznie zewnętrzny. Bo zewnętrznego jako takiego póki co nie potrzebuje do zastosowań przenośnych. Teraz kolejne pytania do Ciebie: 1. Czy do MP mogę włożyć dowolny dysk SATA [MP z 2008 roku] ? 2. Do backupu systemu mam kupić osobny dysk i osobny do magazynowania? 3. Jaką pojemność zastosować do TM, mój obecny dysk systemowy to 320GB? Z góry dzięki

#12 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 20 July 2010 - 20:07

1. Tak 2. Najlepiej 3. 500GB - 1TB wystarczy (z zapasem) Dziś kupiłem WD GREEN EARS 1TB za 268 zł. Do TM jak znalazł. Na "magazyn" przeznaczyłbym Samsunga F3 HD103SJ (1TB - 260 zł) lub 1TB WD1001FALS (360 zł). Pomyśl jeszcze jednak nad czymś innym: - 1TB WD GREEN na backup - 2x Samsung F3 H502HJ w RAID 0 na magazyn - prędkość średniego SSD (ca 200+ MB/s), niestety nie ten czas dostępu, ale i tak nieźle jak na mechaniczne dyski Na Greena TM systemowego dysku i magazynu. Zyskujesz dwukrotnie szybszy dostęp do danych magazynu. Cenowo wyjdzie 268 + 340 na 2 Samsungi. IMO lepiej niż 1 pojedynczy HDD na magazyn a dane, i tak są chronione. Zewnętrzny HDD na TM jest bezpieczniejszy bo jest mniejsza szansa na jego awarię wraz z kompem (zalanie, spalenie, pioruny itp - wtedy z backupu na wewnętrznym niewielki pożytek). Jest również wygodny przy wszelkich sieciach.

#13 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 20 July 2010 - 20:11

O owca był pierwszy... jak zwykle ;) ja tylko uzupełnię. Na backup powinien wystarczyć dysk o pojemności równej dyskowi który ma być backupowany. Rozmiar backupu jest większy niż ilość danych na dysku ale przecież nie masz zapełnionego całego dysku. U mnie dysk sytemowy to 500GB i backup tyle samo.

#14 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 20 July 2010 - 20:23

^Sorry, wyrwało mi się...:oops: :smile: Mam to rozwiązane ciut inaczej: - dysk systemowy 80GB - 1.5TB RAID 0 dane, łącznie z bibliotekami iPhoto i iTunes - 1TB backup Wszystkie dane z obu woluminów (z wyłączeniem kilku nieistotnych folderów) to jakieś 190GB. Jako że RAIDa używam też jako scratcha, pewnie nie zapełnię go nawet do połowy. Backup 1TB wystarczy aż nadto.

#15 cartoonboy

cartoonboy
  • 26 posts
  • SkądKraków

Posted 20 July 2010 - 23:02

Dzięki panowie za wszystko:) Ale generalnie to rozwiązanie które mi doradziłeś u mnie by wyglądalo mniej wiecej tak: -dysk systemowy 320 GB -1 TB RAID 0 na dane -1 TB na backup Myśle,że to mi bedzie wystarczyc na dość długo, bo w końcu teraz mam te 200GB danych, a uzbieranie ich zajęlo 2 lata:) Jutro/pojutrze wyruszę po dyski. Jako,że znam swoje zdolności do skopania najprostszych czynności, więc powiem do usłyszenia :P

#16 cartoonboy

cartoonboy
  • 26 posts
  • SkądKraków

Posted 24 July 2010 - 00:24

To dyski mam już skompletowane:) Teraz seria głupich pytań. 1. Czy wkładając je w kieszenie potrzebuje ustawiać je zworkami jak master/slave czy cokolwiek? Czy po prostu je zamontować? [przyzwyczajenia z PC wciąż jeszcze żyją] 2. Przed połączeniem dysków w RAID lepiej zrobić backup systemu? 3. Najpierw RAID czy przeformatowanie dysków? 4. Jest coś ważnego co powinienem wiedzieć przed przystąpieniem do tych wszystkich operacji?

#17 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 24 July 2010 - 05:23

1. To SATA, nie ma master/slave. 2. Musisz zrobić backup jeśli na RAID ma stanąć system - przy tworzeniu macierzy RAID wszystkie dane z dysków wchodzących w jej skład są usuwane.

#18 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 24 July 2010 - 10:18

Jeśli na RAIDzie mają być tylko dane (system zostaje tam gdzie był) to tylko podłączasz dyski, robisz z nich RAID w DU i przenosisz to co trzeba. W tym przypadku backup jest zbędny.

#19 cartoonboy

cartoonboy
  • 26 posts
  • SkądKraków

Posted 24 July 2010 - 11:11

Dyski podpietę:) teraz tworzenie RAID , i tu mam pytanie w DU mam do wyboru ‘Zestaw RAID z przeplotem’ lub ‘Zestaw Dysków połączonych’ i którą opcje mam wybrać:) dziekuję:) Edit: Już sobie poradziłem. Dziękuje jeszcze raz:)

#20 focus

focus
  • 267 posts

Posted 24 July 2010 - 12:53

jaką opcję wybrałeś?

#21 cartoonboy

cartoonboy
  • 26 posts
  • SkądKraków

Posted 24 July 2010 - 18:36

z przeplotem

1 user(s) are reading this topic