Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wstęp do tworzenia stron.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#1 fiIip

fiIip
  • 118 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 lipca 2010 - 19:01

Witam, przy okazji wakacji zasoby wolnego czasu znacznie się powiększają, dlatego też pojawił się w mojej głowie pomysł stworzenia bloga. Przez całe moje życie moja jedyna praca twórcza z komputerem była związana z fotografią, dlatego też nie mam zielonego pojęcia o tworzeniu stron internetowych. I tu właśnie dochodzę do mojej prośby. Byłbym bardzo wdzięczny za jakieś wskazówki jak zacząć przygodę z tworzeniem stron internetowych. Czy są jakieś uznane strony, książki lub inne źródła wiedzy na ten temat dla początkujących? Podkreślam, że moja wiedza w temacie pisania stron jest zerowa, więc potrzebuję wsparcia dla skrajnie początkujących. Chciałbym poznać całkowite podstawy i niezbędne pojęcia, a dopiero potem zacząć się uczyć tworzenia stron, najchętniej w html5 i css. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki jak się za to zabrać i z jakich źródeł powinienem kożystać. Pozdrawiam, FiIip

#2 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 15 lipca 2010 - 19:34

może prościej korzystać z iweb i skupić się na treści bloga, myślę, że aby robić profesjonalne stronki to trochę dużo czasu na naukę.

#3 fiIip

fiIip
  • 118 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 lipca 2010 - 19:45

może prościej korzystać z iweb i skupić się na treści bloga, myślę, że aby robić profesjonalne stronki to trochę dużo czasu na naukę.

No właśnie nie mam ochoty na tworzenie półproduktów za pomocą programów takich jak iWeb. Mam dopiero 19 lat, więc jeszcze trochę czasu na naukę zostało.:)
Póki co zapewne wystartuję z blogiem na wordpress.com, ale i tak chciałbym się zabrać za naukę w kierunku tworzenia stron. Dlatego ponawiam prośbę o polecenie jakiś źródeł internetowych i książek, które pozwolą mi się zapoznać powoli z tym środowskiem. Czym jest PHP czy C++? Jakie są zalety html5? Jak kożystać z CSS itd. itp.

Liczę na wyrozumiałość ze względu na moją totalną ignorancję tej tematyki...

#4 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 15 lipca 2010 - 19:49

filip, to wszystko znajdziesz w internecie, wystarczy jak wpiszesz w google html, css, php. Próbowałeś chociaż sam coś poszukać?

#5 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 15 lipca 2010 - 19:56

macieks72 ma rację, mnóstwo tego w necie. Ze swojej strony polecam naukę z podcastów. Osobiście wiele rzeczy ogarnąłem dzięki nim (nie w informatyce bo to dla mnie obca ziemia :))
Przykładowe podcasty znalezione na szybko:
Net Juice - Beginner's HTML and CSS - Download free podcast episodes by Sean Nelson on iTunes.
Learn HTML - Download free podcast episodes by PurePodcasts on iTunes.
Web Design II, Spring 2010 - Download free podcast episodes by Sean Maher on iTunes.
jak zaczniesz pisać podrzuć linka do bloga. O czym chcesz pisać?

#6 fiIip

fiIip
  • 118 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 lipca 2010 - 20:02

Szukałem, szukałem. Jednak temat jest tak rozległy, że przy moim poziomie niewiedzy nie jestem w stanie tego ogarnać. Dlatego chciałbym poznać jakieś źródło, które pomoże mi zdobyć ogólny ogląd. Potem dopiero mógłbym się zająć zgłębianiem HTML5 i CSS, którymi chciałbym się docelowo zająć. Potrzebuję poprostu podstaw i zaznajomić się z najważniejszymi językami programowania itd. Wiem, że droga przede mną jest długa ale raczej mnie to nie odstrasza...

---------- Wpis dodano o 21:02 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:56 ----------

jak zaczniesz pisać podrzuć linka do bloga. O czym chcesz pisać?

Najprawdopodobniej będę prowadził bloga/fotobloga o tematyce fotograficznej, z delikatnymi odwołaniami do maców. Ale w sumie jescze nic nie postanowiłem. Narazie jestem skupiony na problemie ze stroną techniczną tworzenia bloga. A jak już zacznę pisać na pewno się pochwalę. :)

Pozdrawiam,
FiIip

#7 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 15 lipca 2010 - 20:03

To wpisz 'kurs html', albo 'podstawy html'. No bez jaj.

#8 konole

konole
  • 412 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 lipca 2010 - 21:54

Kurs HTML - strona WWW za darmo

#9 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 lipca 2010 - 22:49

oprócz wyżej wspomnianego kursu html na boo.pl polecam też Tworzenie stron WWW za pomoc
oba dadzą radę (na boo.pl zapraszam potem na forum, jak będziesz mieć jakieś problemy ;] ale to po zapoznaniu się z kursem najlepiej. trzeba mieć jakieś podstawy)

html5 aktualnie nie ma za bardzo co się uczyć szczerze mówiąc (jeżeli chodzi o nowości ze strony html'a to trochę nowych tag'ów i tyle) tym bardziej, że jeszcze nie wyszedł, więc nie znajdziesz raczej żadnego kursu od podstaw, ewentualnie krótkie omówienie nowości, a żeby je zastosować - musisz poznać html4. 5 to ewolucja, a nie rewolucja, a w mediach głównie marketingowy bełkot, więc mniejsza o to ;) nie skupiaj się na 5, bo nie ma sensu.

CSS - kosmicznie ważna sprawa. akurat tutaj warto być trochę do przodu i bawić się css3, bo fajne rzeczy, które mają wsparcie już teraz w dobrych przeglądarkach. bardzo fajna strona wprowadzająca sporo info co i jak CSS3 . Info - All you ever needed to know about CSS3 (ale to też jak już poznasz css w ogóle. tak samo jak z html5 - to jest ewolucja, nie rewolucja, więc css2 też ci się przyda)

dalej - jak już opanujesz html i css to warto się zabrać albo za JS (i tutaj będzie więcej bajerów z html5) albo za sql i php (IMO lepiej najpierw za SQL, a potem za PHP. albo najpierw PHP, a potem się porządnie wziąć za SQL [nie tylko podstawy] bez mieszania na wstępie z php, bo potem ludzie kombinują jak konie pod górę próbując rekompensować swoją niewiedzę z SQL przy pomocy kombinowania w PHP)

jeżeli gdzieś zobaczysz o budowaniu stron przy pomocy tabel - omiń tę część. nie ma potrzeby się uczyć czegoś, co wprowadza tylko złe nawyki, a zaraz potem się tego oduczać i nawyki zmieniać.

#10 fiIip

fiIip
  • 118 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 lipca 2010 - 23:56

oprócz wyżej wspomnianego kursu html na boo.pl polecam też Tworzenie stron WWW za pomoc
oba dadzą radę (na boo.pl zapraszam potem na forum, jak będziesz mieć jakieś problemy ;] ale to po zapoznaniu się z kursem najlepiej. trzeba mieć jakieś podstawy)

html5 aktualnie nie ma za bardzo co się uczyć szczerze mówiąc (jeżeli chodzi o nowości ze strony html'a to trochę nowych tag'ów i tyle) tym bardziej, że jeszcze nie wyszedł, więc nie znajdziesz raczej żadnego kursu od podstaw, ewentualnie krótkie omówienie nowości, a żeby je zastosować - musisz poznać html4. 5 to ewolucja, a nie rewolucja, a w mediach głównie marketingowy bełkot, więc mniejsza o to ;) nie skupiaj się na 5, bo nie ma sensu.

CSS - kosmicznie ważna sprawa. akurat tutaj warto być trochę do przodu i bawić się css3, bo fajne rzeczy, które mają wsparcie już teraz w dobrych przeglądarkach. bardzo fajna strona wprowadzająca sporo info co i jak CSS3 . Info - All you ever needed to know about CSS3 (ale to też jak już poznasz css w ogóle. tak samo jak z html5 - to jest ewolucja, nie rewolucja, więc css2 też ci się przyda)

dalej - jak już opanujesz html i css to warto się zabrać albo za JS (i tutaj będzie więcej bajerów z html5) albo za sql i php (IMO lepiej najpierw za SQL, a potem za PHP. albo najpierw PHP, a potem się porządnie wziąć za SQL [nie tylko podstawy] bez mieszania na wstępie z php, bo potem ludzie kombinują jak konie pod górę próbując rekompensować swoją niewiedzę z SQL przy pomocy kombinowania w PHP)

jeżeli gdzieś zobaczysz o budowaniu stron przy pomocy tabel - omiń tę część. nie ma potrzeby się uczyć czegoś, co wprowadza tylko złe nawyki, a zaraz potem się tego oduczać i nawyki zmieniać.

Dokładnie o tego typu "drogę nauczania" mi chodziło. Teraz wiem już za co się zabrać.;) Bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam,
FiIip

#11 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 16 lipca 2010 - 00:12

No to podziękuj bardzo pięknie Roberto, że mu się chciało bo to samo znalazł byś w Internecie gdyby tylko Ci się choć troszkę chciało.

#12 fiIip

fiIip
  • 118 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 lipca 2010 - 00:19

No to podziękuj bardzo pięknie Roberto, że mu się chciało bo to samo znalazł byś w Internecie gdyby tylko Ci się choć troszkę chciało.

Nie sądzę, żebym znalazł w internecie wskazówki jakie otrzymałem od Roberto. I jak to dobrze, że są jeszcze ludzie, którym się chce pomagać a nie mówić "google it".

#13 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 16 lipca 2010 - 00:20

wiesz to 'google it' to naprawdę nie mówimy tak sobie żebyś się odczepił, albo na złość, to nie tak, przynajmniej ja, tylko że wiele rzeczy naprawdę jest łatwo znaleźć samemu. I to byś też znalazł, wierz mi.

#14 fiIip

fiIip
  • 118 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 lipca 2010 - 00:25

To prawda, sam nawet znalazłem wymienione strony przed założeniem tego temu. Jako, że jestem totalnie zielony w tym temacie to doszedłem do wniosku, że te strony są nieaktualne ponieważ traktują o html 4 i css 2. Głównie to mi przysporzyło problemów. Naprawdę nie należę do osób, które najpierw zaśmiecają fora a potem szukają na własną rękę (mnie również takie zachowanie denerwuje). Pozdrawiam, FiIip

#15 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 16 lipca 2010 - 00:28

no i dobrze htm4 i css2 ci wystarczy, a na początek to podstawowe elementy które się najczęściej wykorzystuje masz w css1 (o ile taki jest, w sumie mnie tam te numerki nigdy nie interesowały). Weź zacznij od postaw, nie od razu html5 i css3. No i jedna ważna uwaga, o której Roberto napisał, zapisz/zakoduj ją sobie w głowie, żeby nawet nie próbować robić layoutów na tabelach, od razu rób na stylach css.

#16 fiIip

fiIip
  • 118 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 lipca 2010 - 00:31

Teraz już to wiem. Przez ten cały medialny szum myślałem, że jedyne i słuszne są html5 i css3... Najważniejsze, że teraz już wiem za co się zabrać. Pozdrawiam, FiIip

#17 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 17 lipca 2010 - 08:24

wiesz, jak naprawdę chcesz się nauczyć tylko i wyłącznie na własne potrzeby, to w znacznej części przedmówcy mają rację, jeśli jednak chcesz na tym zarabiać i wiązać z tym swoja przyszłość to przeczytaj fajny artykuł:
Kogo szukaj

#18 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 17 lipca 2010 - 12:51

etam, przede wszystkim musi znać podstawy i tyle.

#19 deha21

deha21
  • 384 postów

Napisano 18 lipca 2010 - 09:21

Ja się uczyłem z tego kursu: Wst Ale to było dawno temu i pewnie część informacji nie będzie już użyteczna - choćby robienie layoutu na tabelkach czy znacznik . Podpierałem się też wymienionym wcześniej kursem Kurs HTML - strona WWW za darmo

Gdybyś miał pytania lub wątpliwości to pisz tutaj i ktoś na pewno odpowie. Lepiej się zapytać niż później wyrobić sobie zły nawyk.

#20 kmita

kmita
  • 131 postów

Napisano 18 lipca 2010 - 18:42

Żeby być dobrym front endowcem musisz znać też photoshopa na przynajmniej zadowalającym poziomie. Poza tym fajnie jest też, kiedy developer ma jako taki gust, żeby z każdą nawet najmnijszą pierdołą nie trzeba było latać do grafika. To pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu ;) Poza tym znajdź jakies psdki z projektami stron i postaraj się je pociąć. Lepiej uczyć się na czymś konkretnym a nie tylko teoretyzować na przykładach z kursów. PS dobrze żeby te projekty były przynajmniej estetyczne ;) To bardzo umila pracę - mój znajomy fornt end na freelancie ma niższe ceny na projekty które mu się podobają ;D

#21 majkelo

majkelo
  • 161 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 lipca 2010 - 14:10

Kurs HTML - strona WWW za darmo - dośc klarownie jak dla nowicjusza opisane...

HTML to jednak ciut za mało, by blog był faktycznie blogiem a nie tylko tekstem wyświetlonym z kodu. To upierdliwe jest później przy dodawaniu, kasowaniu etc zakładając, że polecisz tylkio HTML, które będziesz sterować CSS.

Aby miało to ręce i nogi przydała by się jakaś baza do przechowywania wpisów (tu np MySQL) i PHP do wywoływania ich na stronę z bazy.
Tak przynajmniej misię wydaje.

Szybsze i mniej stresujące jest użycie gotowego już bloga, są darmowe opcje w necie, wystarczy zgooglować.

Powodzenia.

#22 flamner

flamner
  • 253 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 lipca 2010 - 14:55

Kodowanie stron to nie wszystko. Musisz się jeszcze zainteresować tematem hostingów i domen. Jakbyś chciał wziąć się za bloga to poczytaj o wordpressie. Prosty w instalacji i obsłudze.

#23 --Nuta--

--Nuta--
  • 89 postów

Napisano 19 lipca 2010 - 15:12

A ja dodam od siebie, że jeżeli wiedza którą chcesz zdobyć ma ci posłużyć do postawienia swojego bloga, to nie marnuj na to czasu. Robienie stron nie jest tak jak się niektórym wydaje bułką z masłem. Tu trzeba wiele się uczyć i przydaje się sporo doświadczenia i przewałkowania kilkunastu stron żeby móc powiedzieć że coś tam się umie. Czy jak chcesz zabrać dziewczynę na przejażdżkę samochodem to idziesz na 4 lata do technikum samochodowego? Jak już ktoś powiedział, skup się raczej na gotowych rozwiązaniach - np. wordpress i wypełniaj to treściami i swoimi zdjęciami. N.

#24 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 lipca 2010 - 15:17

panowie, spokojnie.
wspaniale, że macie ogromną wiedzę w tym temacie, ale jak autor powiedział - dopiero zaczyna, a wy zaraz zaczniecie mu mówić o kompilacji php ze źródeł.
autor napisał, że chce się nauczyć tworzenia stron. o blogu tylko wspomniał.

kmita - PS nie jest specjalnie potrzebny do szczęścia. znam paru front-endowców, którzy PS'a wcale nie używają.

majkelo - blog to w 99% "tekst wyświetlony z kodu" (chyba, że jakiś fotoblog, to wtedy są trochę inne 'zasady'). aby to miało ręce i nogi to nie warto pchać się we wszystko naraz. najpierw niech się nauczy jak ma wyglądać dobry HTML i CSS, a potem jak go generować przy pomocy PHP i wyciągać dane z bazy.

flamner - do nauki html i css żaden hosting czy domena mu niepotrzebne. a na początek to mu starczy i tak pewnie pierwszy lepszy darmowy hosting

#25 kmita

kmita
  • 131 postów

Napisano 19 lipca 2010 - 15:34

Roberto - a z ciekawości, jak sobie radzą z plikami psd które dostają od grafika? Jeszcze niedawno Gimp nie trzymał w 100% zgodności z PSem - np. Blending Options wyglądały zupełnie inaczej. Photoshopa trzeba znać na tyle, żeby sobie dobrze poradzić z otrzymanym do cięcia plikiem bo jest na świecie standardem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych