Wstęp do tworzenia stron.
Napisano 15 lipca 2010 - 19:01
Napisano 15 lipca 2010 - 19:34
Napisano 15 lipca 2010 - 19:45
może prościej korzystać z iweb i skupić się na treści bloga, myślę, że aby robić profesjonalne stronki to trochę dużo czasu na naukę.
No właśnie nie mam ochoty na tworzenie półproduktów za pomocą programów takich jak iWeb. Mam dopiero 19 lat, więc jeszcze trochę czasu na naukę zostało.

Póki co zapewne wystartuję z blogiem na wordpress.com, ale i tak chciałbym się zabrać za naukę w kierunku tworzenia stron. Dlatego ponawiam prośbę o polecenie jakiś źródeł internetowych i książek, które pozwolą mi się zapoznać powoli z tym środowskiem. Czym jest PHP czy C++? Jakie są zalety html5? Jak kożystać z CSS itd. itp.
Liczę na wyrozumiałość ze względu na moją totalną ignorancję tej tematyki...
Napisano 15 lipca 2010 - 19:49
Napisano 15 lipca 2010 - 19:56

Przykładowe podcasty znalezione na szybko:
Net Juice - Beginner's HTML and CSS - Download free podcast episodes by Sean Nelson on iTunes.
Learn HTML - Download free podcast episodes by PurePodcasts on iTunes.
Web Design II, Spring 2010 - Download free podcast episodes by Sean Maher on iTunes.
jak zaczniesz pisać podrzuć linka do bloga. O czym chcesz pisać?
Napisano 15 lipca 2010 - 20:02
---------- Wpis dodano o 21:02 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:56 ----------
jak zaczniesz pisać podrzuć linka do bloga. O czym chcesz pisać?
Najprawdopodobniej będę prowadził bloga/fotobloga o tematyce fotograficznej, z delikatnymi odwołaniami do maców. Ale w sumie jescze nic nie postanowiłem. Narazie jestem skupiony na problemie ze stroną techniczną tworzenia bloga. A jak już zacznę pisać na pewno się pochwalę.

Pozdrawiam,
FiIip
Napisano 15 lipca 2010 - 20:03
Napisano 15 lipca 2010 - 22:49
oba dadzą radę (na boo.pl zapraszam potem na forum, jak będziesz mieć jakieś problemy ;] ale to po zapoznaniu się z kursem najlepiej. trzeba mieć jakieś podstawy)
html5 aktualnie nie ma za bardzo co się uczyć szczerze mówiąc (jeżeli chodzi o nowości ze strony html'a to trochę nowych tag'ów i tyle) tym bardziej, że jeszcze nie wyszedł, więc nie znajdziesz raczej żadnego kursu od podstaw, ewentualnie krótkie omówienie nowości, a żeby je zastosować - musisz poznać html4. 5 to ewolucja, a nie rewolucja, a w mediach głównie marketingowy bełkot, więc mniejsza o to

CSS - kosmicznie ważna sprawa. akurat tutaj warto być trochę do przodu i bawić się css3, bo fajne rzeczy, które mają wsparcie już teraz w dobrych przeglądarkach. bardzo fajna strona wprowadzająca sporo info co i jak CSS3 . Info - All you ever needed to know about CSS3 (ale to też jak już poznasz css w ogóle. tak samo jak z html5 - to jest ewolucja, nie rewolucja, więc css2 też ci się przyda)
dalej - jak już opanujesz html i css to warto się zabrać albo za JS (i tutaj będzie więcej bajerów z html5) albo za sql i php (IMO lepiej najpierw za SQL, a potem za PHP. albo najpierw PHP, a potem się porządnie wziąć za SQL [nie tylko podstawy] bez mieszania na wstępie z php, bo potem ludzie kombinują jak konie pod górę próbując rekompensować swoją niewiedzę z SQL przy pomocy kombinowania w PHP)
jeżeli gdzieś zobaczysz o budowaniu stron przy pomocy tabel - omiń tę część. nie ma potrzeby się uczyć czegoś, co wprowadza tylko złe nawyki, a zaraz potem się tego oduczać i nawyki zmieniać.
Napisano 15 lipca 2010 - 23:56
oprócz wyżej wspomnianego kursu html na boo.pl polecam też Tworzenie stron WWW za pomoc
oba dadzą radę (na boo.pl zapraszam potem na forum, jak będziesz mieć jakieś problemy ;] ale to po zapoznaniu się z kursem najlepiej. trzeba mieć jakieś podstawy)
html5 aktualnie nie ma za bardzo co się uczyć szczerze mówiąc (jeżeli chodzi o nowości ze strony html'a to trochę nowych tag'ów i tyle) tym bardziej, że jeszcze nie wyszedł, więc nie znajdziesz raczej żadnego kursu od podstaw, ewentualnie krótkie omówienie nowości, a żeby je zastosować - musisz poznać html4. 5 to ewolucja, a nie rewolucja, a w mediach głównie marketingowy bełkot, więc mniejsza o tonie skupiaj się na 5, bo nie ma sensu.
CSS - kosmicznie ważna sprawa. akurat tutaj warto być trochę do przodu i bawić się css3, bo fajne rzeczy, które mają wsparcie już teraz w dobrych przeglądarkach. bardzo fajna strona wprowadzająca sporo info co i jak CSS3 . Info - All you ever needed to know about CSS3 (ale to też jak już poznasz css w ogóle. tak samo jak z html5 - to jest ewolucja, nie rewolucja, więc css2 też ci się przyda)
dalej - jak już opanujesz html i css to warto się zabrać albo za JS (i tutaj będzie więcej bajerów z html5) albo za sql i php (IMO lepiej najpierw za SQL, a potem za PHP. albo najpierw PHP, a potem się porządnie wziąć za SQL [nie tylko podstawy] bez mieszania na wstępie z php, bo potem ludzie kombinują jak konie pod górę próbując rekompensować swoją niewiedzę z SQL przy pomocy kombinowania w PHP)
jeżeli gdzieś zobaczysz o budowaniu stron przy pomocy tabel - omiń tę część. nie ma potrzeby się uczyć czegoś, co wprowadza tylko złe nawyki, a zaraz potem się tego oduczać i nawyki zmieniać.
Dokładnie o tego typu "drogę nauczania" mi chodziło. Teraz wiem już za co się zabrać.

FiIip
Napisano 16 lipca 2010 - 00:12
Napisano 16 lipca 2010 - 00:19
No to podziękuj bardzo pięknie Roberto, że mu się chciało bo to samo znalazł byś w Internecie gdyby tylko Ci się choć troszkę chciało.
Nie sądzę, żebym znalazł w internecie wskazówki jakie otrzymałem od Roberto. I jak to dobrze, że są jeszcze ludzie, którym się chce pomagać a nie mówić "google it".
Napisano 16 lipca 2010 - 00:20
Napisano 16 lipca 2010 - 00:25
Napisano 16 lipca 2010 - 00:28
Napisano 16 lipca 2010 - 00:31
Napisano 17 lipca 2010 - 08:24
Kogo szukaj
Napisano 17 lipca 2010 - 12:51
Napisano 18 lipca 2010 - 09:21
Gdybyś miał pytania lub wątpliwości to pisz tutaj i ktoś na pewno odpowie. Lepiej się zapytać niż później wyrobić sobie zły nawyk.
Napisano 18 lipca 2010 - 18:42

Napisano 19 lipca 2010 - 14:10
HTML to jednak ciut za mało, by blog był faktycznie blogiem a nie tylko tekstem wyświetlonym z kodu. To upierdliwe jest później przy dodawaniu, kasowaniu etc zakładając, że polecisz tylkio HTML, które będziesz sterować CSS.
Aby miało to ręce i nogi przydała by się jakaś baza do przechowywania wpisów (tu np MySQL) i PHP do wywoływania ich na stronę z bazy.
Tak przynajmniej misię wydaje.
Szybsze i mniej stresujące jest użycie gotowego już bloga, są darmowe opcje w necie, wystarczy zgooglować.
Powodzenia.
Napisano 19 lipca 2010 - 14:55
Napisano 19 lipca 2010 - 15:12
Napisano 19 lipca 2010 - 15:17
wspaniale, że macie ogromną wiedzę w tym temacie, ale jak autor powiedział - dopiero zaczyna, a wy zaraz zaczniecie mu mówić o kompilacji php ze źródeł.
autor napisał, że chce się nauczyć tworzenia stron. o blogu tylko wspomniał.
kmita - PS nie jest specjalnie potrzebny do szczęścia. znam paru front-endowców, którzy PS'a wcale nie używają.
majkelo - blog to w 99% "tekst wyświetlony z kodu" (chyba, że jakiś fotoblog, to wtedy są trochę inne 'zasady'). aby to miało ręce i nogi to nie warto pchać się we wszystko naraz. najpierw niech się nauczy jak ma wyglądać dobry HTML i CSS, a potem jak go generować przy pomocy PHP i wyciągać dane z bazy.
flamner - do nauki html i css żaden hosting czy domena mu niepotrzebne. a na początek to mu starczy i tak pewnie pierwszy lepszy darmowy hosting
Napisano 19 lipca 2010 - 15:34
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych