Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Wst臋p do tworzenia stron.

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
30 odpowiedzi w tym temacie

#1 fiIip

fiIip
  • 118 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 15 lipca 2010 - 19:01

Witam, przy okazji wakacji zasoby wolnego czasu znacznie si臋 powi臋kszaj膮, dlatego te偶 pojawi艂 si臋 w mojej g艂owie pomys艂 stworzenia bloga. Przez ca艂e moje 偶ycie moja jedyna praca tw贸rcza z komputerem by艂a zwi膮zana z fotografi膮, dlatego te偶 nie mam zielonego poj臋cia o tworzeniu stron internetowych. I tu w艂a艣nie dochodz臋 do mojej pro艣by. By艂bym bardzo wdzi臋czny za jakie艣聽wskaz贸wki jak zacz膮膰 przygod臋 z tworzeniem stron internetowych. Czy s膮 jakie艣 uznane strony, ksi膮偶ki lub inne 藕r贸d艂a wiedzy na ten temat dla pocz膮tkuj膮cych? Podkre艣lam, 偶e moja wiedza w temacie pisania stron jest zerowa, wi臋c potrzebuj臋 wsparcia dla skrajnie pocz膮tkuj膮cych. Chcia艂bym pozna膰 ca艂kowite podstawy i niezb臋dne poj臋cia, a dopiero potem zacz膮膰 si臋 uczy膰 tworzenia stron, najch臋tniej w html5 i css. B臋d臋 wdzi臋czny za wszelkie wskaz贸wki jak si臋 za to zabra膰 i z jakich 藕r贸de艂 powinienem ko偶ysta膰. Pozdrawiam, FiIip

#2 arturcisz

arturcisz
  • 10聽155 post贸w
  • Sk膮dSzczecin

Napisano 15 lipca 2010 - 19:34

mo偶e pro艣ciej korzysta膰 z iweb i skupi膰 si臋 na tre艣ci bloga, my艣l臋, 偶e aby robi膰 profesjonalne stronki to troch臋 du偶o czasu na nauk臋.

#3 fiIip

fiIip
  • 118 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 15 lipca 2010 - 19:45

mo偶e pro艣ciej korzysta膰 z iweb i skupi膰 si臋 na tre艣ci bloga, my艣l臋, 偶e aby robi膰 profesjonalne stronki to troch臋 du偶o czasu na nauk臋.

No w艂a艣nie nie mam ochoty na tworzenie p贸艂produkt贸w za pomoc膮 program贸w takich jak iWeb. Mam dopiero 19 lat, wi臋c jeszcze troch臋 czasu na nauk臋 zosta艂o.:)
P贸ki co zapewne wystartuj臋 z blogiem na wordpress.com, ale i tak chcia艂bym si臋 zabra膰 za nauk臋 w kierunku tworzenia stron. Dlatego ponawiam pro艣b臋 o polecenie jaki艣 藕r贸de艂 internetowych i ksi膮偶ek, kt贸re pozwol膮 mi si臋 zapozna膰 powoli z tym 艣rodowskiem. Czym jest PHP czy C++? Jakie s膮 zalety html5? Jak ko偶ysta膰 z CSS itd. itp.

Licz臋 na wyrozumia艂o艣膰聽ze wzgl臋du na moj膮聽totaln膮 ignorancj臋 tej tematyki...

#4 macieks72

macieks72

• 9聽873 post贸w

Napisano 15 lipca 2010 - 19:49

filip, to wszystko znajdziesz w internecie, wystarczy jak wpiszesz w google html, css, php. Pr贸bowa艂e艣 chocia偶 sam co艣 poszuka膰?

#5 arturcisz

arturcisz
  • 10聽155 post贸w
  • Sk膮dSzczecin

Napisano 15 lipca 2010 - 19:56

macieks72 ma racj臋, mn贸stwo tego w necie. Ze swojej strony polecam nauk臋 z podcast贸w. Osobi艣cie wiele rzeczy ogarn膮艂em dzi臋ki nim (nie w informatyce bo to dla mnie obca ziemia :))
Przyk艂adowe podcasty znalezione na szybko:
Net Juice - Beginner's HTML and CSS - Download free podcast episodes by Sean Nelson on iTunes.
Learn HTML - Download free podcast episodes by PurePodcasts on iTunes.
Web Design II, Spring 2010 - Download free podcast episodes by Sean Maher on iTunes.
jak zaczniesz pisa膰 podrzu膰 linka do bloga. O czym chcesz pisa膰?

#6 fiIip

fiIip
  • 118 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 15 lipca 2010 - 20:02

Szuka艂em, szuka艂em. Jednak temat jest tak rozleg艂y, 偶e przy moim poziomie niewiedzy nie jestem w stanie tego ogarna膰. Dlatego chcia艂bym pozna膰 jakie艣 藕r贸d艂o, kt贸re pomo偶e mi zdoby膰 og贸lny ogl膮d. Potem dopiero m贸g艂bym si臋 zaj膮膰聽zg艂臋bianiem HTML5 i CSS, kt贸rymi chcia艂bym si臋 docelowo zaj膮膰. Potrzebuj臋 poprostu podstaw i zaznajomi膰 si臋 z najwa偶niejszymi j臋zykami programowania itd. Wiem, 偶e droga przede mn膮 jest d艂uga ale raczej mnie to nie odstrasza...

---------- Wpis dodano o 21:02 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:56 ----------

jak zaczniesz pisa膰 podrzu膰 linka do bloga. O czym chcesz pisa膰?

Najprawdopodobniej b臋d臋 prowadzi艂 bloga/fotobloga o tematyce fotograficznej, z delikatnymi odwo艂aniami do mac贸w. Ale w sumie jescze nic nie postanowi艂em. Narazie jestem skupiony na problemie ze stron膮 techniczn膮 tworzenia bloga. A jak ju偶 zaczn臋 pisa膰 na pewno si臋 pochwal臋. :)

Pozdrawiam,
FiIip

#7 macieks72

macieks72

• 9聽873 post贸w

Napisano 15 lipca 2010 - 20:03

To wpisz 'kurs html', albo 'podstawy html'. No bez jaj.

#8 konole

konole
  • 412 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 15 lipca 2010 - 21:54

Kurs HTML - strona WWW za darmo

#9 Roberto

Roberto
  • 13聽752 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 15 lipca 2010 - 22:49

opr贸cz wy偶ej wspomnianego kursu html na boo.pl polecam te偶 Tworzenie stron WWW za pomoc
oba dadz膮 rad臋 (na boo.pl zapraszam potem na forum, jak b臋dziesz mie膰 jakie艣 problemy ;] ale to po zapoznaniu si臋 z kursem najlepiej. trzeba mie膰 jakie艣 podstawy)

html5 aktualnie nie ma za bardzo co si臋 uczy膰 szczerze m贸wi膮c (je偶eli chodzi o nowo艣ci ze strony html'a to troch臋 nowych tag'贸w i tyle) tym bardziej, 偶e jeszcze nie wyszed艂, wi臋c nie znajdziesz raczej 偶adnego kursu od podstaw, ewentualnie kr贸tkie om贸wienie nowo艣ci, a 偶eby je zastosowa膰 - musisz pozna膰 html4. 5 to ewolucja, a nie rewolucja, a w mediach g艂贸wnie marketingowy be艂kot, wi臋c mniejsza o to ;) nie skupiaj si臋 na 5, bo nie ma sensu.

CSS - kosmicznie wa偶na sprawa. akurat tutaj warto by膰 troch臋 do przodu i bawi膰 si臋 css3, bo fajne rzeczy, kt贸re maj膮 wsparcie ju偶 teraz w dobrych przegl膮darkach. bardzo fajna strona wprowadzaj膮ca sporo info co i jak CSS3 . Info - All you ever needed to know about CSS3 (ale to te偶 jak ju偶 poznasz css w og贸le. tak samo jak z html5 - to jest ewolucja, nie rewolucja, wi臋c css2 te偶 ci si臋 przyda)

dalej - jak ju偶 opanujesz html i css to warto si臋 zabra膰 albo za JS (i tutaj b臋dzie wi臋cej bajer贸w z html5) albo za sql i php (IMO lepiej najpierw za SQL, a potem za PHP. albo najpierw PHP, a potem si臋 porz膮dnie wzi膮膰 za SQL [nie tylko podstawy] bez mieszania na wst臋pie z php, bo potem ludzie kombinuj膮 jak konie pod g贸r臋 pr贸buj膮c rekompensowa膰 swoj膮 niewiedz臋 z SQL przy pomocy kombinowania w PHP)

je偶eli gdzie艣 zobaczysz o budowaniu stron przy pomocy tabel - omi艅 t臋 cz臋艣膰. nie ma potrzeby si臋 uczy膰 czego艣, co wprowadza tylko z艂e nawyki, a zaraz potem si臋 tego oducza膰 i nawyki zmienia膰.

#10 fiIip

fiIip
  • 118 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 15 lipca 2010 - 23:56

opr贸cz wy偶ej wspomnianego kursu html na boo.pl polecam te偶 Tworzenie stron WWW za pomoc
oba dadz膮 rad臋 (na boo.pl zapraszam potem na forum, jak b臋dziesz mie膰 jakie艣 problemy ;] ale to po zapoznaniu si臋 z kursem najlepiej. trzeba mie膰 jakie艣 podstawy)

html5 aktualnie nie ma za bardzo co si臋 uczy膰 szczerze m贸wi膮c (je偶eli chodzi o nowo艣ci ze strony html'a to troch臋 nowych tag'贸w i tyle) tym bardziej, 偶e jeszcze nie wyszed艂, wi臋c nie znajdziesz raczej 偶adnego kursu od podstaw, ewentualnie kr贸tkie om贸wienie nowo艣ci, a 偶eby je zastosowa膰 - musisz pozna膰 html4. 5 to ewolucja, a nie rewolucja, a w mediach g艂贸wnie marketingowy be艂kot, wi臋c mniejsza o to ;) nie skupiaj si臋 na 5, bo nie ma sensu.

CSS - kosmicznie wa偶na sprawa. akurat tutaj warto by膰 troch臋 do przodu i bawi膰 si臋 css3, bo fajne rzeczy, kt贸re maj膮 wsparcie ju偶 teraz w dobrych przegl膮darkach. bardzo fajna strona wprowadzaj膮ca sporo info co i jak CSS3 . Info - All you ever needed to know about CSS3 (ale to te偶 jak ju偶 poznasz css w og贸le. tak samo jak z html5 - to jest ewolucja, nie rewolucja, wi臋c css2 te偶 ci si臋 przyda)

dalej - jak ju偶 opanujesz html i css to warto si臋 zabra膰 albo za JS (i tutaj b臋dzie wi臋cej bajer贸w z html5) albo za sql i php (IMO lepiej najpierw za SQL, a potem za PHP. albo najpierw PHP, a potem si臋 porz膮dnie wzi膮膰 za SQL [nie tylko podstawy] bez mieszania na wst臋pie z php, bo potem ludzie kombinuj膮 jak konie pod g贸r臋 pr贸buj膮c rekompensowa膰 swoj膮 niewiedz臋 z SQL przy pomocy kombinowania w PHP)

je偶eli gdzie艣 zobaczysz o budowaniu stron przy pomocy tabel - omi艅 t臋 cz臋艣膰. nie ma potrzeby si臋 uczy膰 czego艣, co wprowadza tylko z艂e nawyki, a zaraz potem si臋 tego oducza膰 i nawyki zmienia膰.

Dok艂adnie o tego typu "drog臋 nauczania" mi chodzi艂o. Teraz wiem ju偶 za co si臋 zabra膰.;) Bardzo dzi臋kuj臋 za pomoc i pozdrawiam,
FiIip

#11 macieks72

macieks72

• 9聽873 post贸w

Napisano 16 lipca 2010 - 00:12

No to podzi臋kuj bardzo pi臋knie Roberto, 偶e mu si臋 chcia艂o bo to samo znalaz艂 by艣 w Internecie gdyby tylko Ci si臋 cho膰 troszk臋 chcia艂o.

#12 fiIip

fiIip
  • 118 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 16 lipca 2010 - 00:19

No to podzi臋kuj bardzo pi臋knie Roberto, 偶e mu si臋 chcia艂o bo to samo znalaz艂 by艣 w Internecie gdyby tylko Ci si臋 cho膰 troszk臋 chcia艂o.

Nie s膮dz臋, 偶ebym znalaz艂 w internecie wskaz贸wki jakie otrzyma艂em od Roberto. I jak to dobrze, 偶e s膮 jeszcze ludzie, kt贸rym si臋 chce pomaga膰 a nie m贸wi膰 "google it".

#13 macieks72

macieks72

• 9聽873 post贸w

Napisano 16 lipca 2010 - 00:20

wiesz to 'google it' to naprawd臋 nie m贸wimy tak sobie 偶eby艣 si臋 odczepi艂, albo na z艂o艣膰, to nie tak, przynajmniej ja, tylko 偶e wiele rzeczy naprawd臋 jest 艂atwo znale藕膰 samemu. I to by艣 te偶 znalaz艂, wierz mi.

#14 fiIip

fiIip
  • 118 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 16 lipca 2010 - 00:25

To prawda, sam nawet znalaz艂em wymienione strony przed za艂o偶eniem tego temu. Jako, 偶e jestem totalnie zielony w tym temacie to doszed艂em do wniosku, 偶e te strony s膮 nieaktualne poniewa偶 traktuj膮 o html 4 i css 2. G艂贸wnie to mi przysporzy艂o problem贸w. Naprawd臋 nie nale偶臋 do os贸b, kt贸re najpierw za艣miecaj膮 fora a potem szukaj膮 na w艂asn膮 r臋k臋 (mnie r贸wnie偶 takie zachowanie denerwuje). Pozdrawiam, FiIip

#15 macieks72

macieks72

• 9聽873 post贸w

Napisano 16 lipca 2010 - 00:28

no i dobrze htm4 i css2 ci wystarczy, a na pocz膮tek to podstawowe elementy kt贸re si臋 najcz臋艣ciej wykorzystuje masz w css1 (o ile taki jest, w sumie mnie tam te numerki nigdy nie interesowa艂y). We藕 zacznij od postaw, nie od razu html5 i css3. No i jedna wa偶na uwaga, o kt贸rej Roberto napisa艂, zapisz/zakoduj j膮 sobie w g艂owie, 偶eby nawet nie pr贸bowa膰 robi膰 layout贸w na tabelach, od razu r贸b na stylach css.

#16 fiIip

fiIip
  • 118 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 16 lipca 2010 - 00:31

Teraz ju偶 to wiem. Przez ten ca艂y medialny szum my艣la艂em, 偶e jedyne i s艂uszne s膮 html5 i css3... Najwa偶niejsze, 偶e teraz ju偶聽wiem za co si臋 zabra膰. Pozdrawiam, FiIip

#17 arturcisz

arturcisz
  • 10聽155 post贸w
  • Sk膮dSzczecin

Napisano 17 lipca 2010 - 08:24

wiesz, jak naprawd臋 chcesz si臋 nauczy膰 tylko i wy艂膮cznie na w艂asne potrzeby, to w znacznej cz臋艣ci przedm贸wcy maj膮 racj臋, je艣li jednak chcesz na tym zarabia膰 i wi膮za膰 z tym swoja przysz艂o艣膰 to przeczytaj fajny artyku艂:
Kogo szukaj

#18 macieks72

macieks72

• 9聽873 post贸w

Napisano 17 lipca 2010 - 12:51

etam, przede wszystkim musi zna膰 podstawy i tyle.

#19 deha21

deha21
  • 384 post贸w

Napisano 18 lipca 2010 - 09:21

Ja si臋 uczy艂em z tego kursu: Wst Ale to by艂o dawno temu i pewnie cz臋艣膰 informacji nie b臋dzie ju偶 u偶yteczna - cho膰by robienie layoutu na tabelkach czy znacznik . Podpiera艂em si臋 te偶 wymienionym wcze艣niej kursem Kurs HTML - strona WWW za darmo

Gdyby艣 mia艂 pytania lub w膮tpliwo艣ci to pisz tutaj i kto艣 na pewno odpowie. Lepiej si臋 zapyta膰 ni偶 p贸藕niej wyrobi膰 sobie z艂y nawyk.

#20 kmita

kmita
  • 131 post贸w

Napisano 18 lipca 2010 - 18:42

呕eby by膰 dobrym front endowcem musisz zna膰 te偶 photoshopa na przynajmniej zadowalaj膮cym poziomie. Poza tym fajnie jest te偶, kiedy developer ma jako taki gust, 偶eby z ka偶d膮 nawet najmnijsz膮 pierdo艂膮 nie trzeba by艂o lata膰 do grafika. To pozwala zaoszcz臋dzi膰 mn贸stwo czasu ;) Poza tym znajd藕 jakies psdki z projektami stron i postaraj si臋 je poci膮膰. Lepiej uczy膰 si臋 na czym艣 konkretnym a nie tylko teoretyzowa膰 na przyk艂adach z kurs贸w. PS dobrze 偶eby te projekty by艂y przynajmniej estetyczne ;) To bardzo umila prac臋 - m贸j znajomy fornt end na freelancie ma ni偶sze ceny na projekty kt贸re mu si臋 podobaj膮 ;D

#21 majkelo

majkelo
  • 161 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 19 lipca 2010 - 14:10

Kurs HTML - strona WWW za darmo - do艣c klarownie jak dla nowicjusza opisane...

HTML to jednak ciut za ma艂o, by blog by艂 faktycznie blogiem a nie tylko tekstem wy艣wietlonym z kodu. To upierdliwe jest p贸藕niej przy dodawaniu, kasowaniu etc zak艂adaj膮c, 偶e polecisz tylkio HTML, kt贸re b臋dziesz sterowa膰 CSS.

Aby mia艂o to r臋ce i nogi przyda艂a by si臋 jaka艣 baza do przechowywania wpis贸w (tu np MySQL) i PHP do wywo艂ywania ich na stron臋 z bazy.
Tak przynajmniej misi臋 wydaje.

Szybsze i mniej stresuj膮ce jest u偶ycie gotowego ju偶 bloga, s膮 darmowe opcje w necie, wystarczy zgooglowa膰.

Powodzenia.

#22 flamner

flamner
  • 253 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 19 lipca 2010 - 14:55

Kodowanie stron to nie wszystko. Musisz si臋 jeszcze zainteresowa膰 tematem hosting贸w i domen. Jakby艣 chcia艂 wzi膮膰 si臋 za bloga to poczytaj o wordpressie. Prosty w instalacji i obs艂udze.

#23 --Nuta--

--Nuta--
  • 89 post贸w

Napisano 19 lipca 2010 - 15:12

A ja dodam od siebie, 偶e je偶eli wiedza kt贸r膮 chcesz zdoby膰 ma ci pos艂u偶y膰 do postawienia swojego bloga, to nie marnuj na to czasu. Robienie stron nie jest tak jak si臋 niekt贸rym wydaje bu艂k膮 z mas艂em. Tu trzeba wiele si臋 uczy膰 i przydaje si臋 sporo do艣wiadczenia i przewa艂kowania kilkunastu stron 偶eby m贸c powiedzie膰 偶e co艣 tam si臋 umie. Czy jak chcesz zabra膰 dziewczyn臋 na przeja偶d偶k臋 samochodem to idziesz na 4 lata do technikum samochodowego? Jak ju偶 kto艣 powiedzia艂, skup si臋 raczej na gotowych rozwi膮zaniach - np. wordpress i wype艂niaj to tre艣ciami i swoimi zdj臋ciami. N.

#24 Roberto

Roberto
  • 13聽752 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 19 lipca 2010 - 15:17

panowie, spokojnie.
wspaniale, 偶e macie ogromn膮 wiedz臋 w tym temacie, ale jak autor powiedzia艂 - dopiero zaczyna, a wy zaraz zaczniecie mu m贸wi膰 o kompilacji php ze 藕r贸de艂.
autor napisa艂, 偶e chce si臋 nauczy膰 tworzenia stron. o blogu tylko wspomnia艂.

kmita - PS nie jest specjalnie potrzebny do szcz臋艣cia. znam paru front-endowc贸w, kt贸rzy PS'a wcale nie u偶ywaj膮.

majkelo - blog to w 99% "tekst wy艣wietlony z kodu" (chyba, 偶e jaki艣 fotoblog, to wtedy s膮 troch臋 inne 'zasady'). aby to mia艂o r臋ce i nogi to nie warto pcha膰 si臋 we wszystko naraz. najpierw niech si臋 nauczy jak ma wygl膮da膰 dobry HTML i CSS, a potem jak go generowa膰 przy pomocy PHP i wyci膮ga膰 dane z bazy.

flamner - do nauki html i css 偶aden hosting czy domena mu niepotrzebne. a na pocz膮tek to mu starczy i tak pewnie pierwszy lepszy darmowy hosting

#25 kmita

kmita
  • 131 post贸w

Napisano 19 lipca 2010 - 15:34

Roberto - a z ciekawo艣ci, jak sobie radz膮 z plikami psd kt贸re dostaj膮 od grafika? Jeszcze niedawno Gimp nie trzyma艂 w 100% zgodno艣ci z PSem - np. Blending Options wygl膮da艂y zupe艂nie inaczej. Photoshopa trzeba zna膰 na tyle, 偶eby sobie dobrze poradzi膰 z otrzymanym do ci臋cia plikiem bo jest na 艣wiecie standardem.

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 0

0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych