Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Dostęp do Time Machine z Windows

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 748f0da6cc

748f0da6cc
  • 311 posts

Posted 15 July 2010 - 09:48

Witam, mam pytanie ;-) Do komputera z windows xp podlączam dysk , który kiedyś pracował jako Time Machine. Co ,usze zrobić żebym go zobaczył w Windowsie? Chodzi mi dokładnie o skopiowanie biblioteki ze zdjęciami z iPhoto.

#2 nitr0

nitr0
  • 850 posts
  • SkądGryfino, Poland

Posted 15 July 2010 - 11:25

a co to za dysk?

#3 peem

peem
  • 145 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 July 2010 - 11:40

domyślam się, że dysk chodzi na innym systemie plików niż te, które obsługuje XP. Jak podłączyłeś ten dysk? Moje pytanie stąd, że niektóre obudowy nie obsługują dużych dysków. Sprawdź to. Tak czy inaczej inaczej, jeżeli masz inny system plików, to pod XP będzie ciężko to odczytać...Lepiej już pliki zgrać na maka, dysk sformatować pod NTFS lub Fat i jakoś przekopiować pliki z maka na xp, np. po sieci.

#4 Meo

Meo
  • 409 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 July 2010 - 11:59

Był pewien program na Windę do obsługi dysków sformatowanych na Macu. Ostatnio z niego korzystałam, niestety, nazwy nie pamiętam. Jeden zwał się MacDrive, był jeszcze jakiś darmowy. Polecam googlnąć, na pewno znajdziesz.

#5 FaFaL

FaFaL
  • 72 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 15 July 2010 - 12:26

Witam Wystarczy zainstalować sobie sterowniki BootCamp w wersji 3, a Windows zobaczy system plików.

#6 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 15 July 2010 - 12:29

@up, czy te sterowniki z BootCamp można instalować wybiórczo, czy od razu trzeba cały komplet? Bo jak cały komplet to nie sądzisz że to bez sensu jesli on ma tego windowsa na pc?

#7 FaFaL

FaFaL
  • 72 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 15 July 2010 - 12:40

@up, czy da się wybiórczo to nie wiem, nie znam się na tym - program instalacyjny wrzuca wszystko, ale może da się ręcznie tylko sterowniki systemu plików. Co do tego czy będzie źle jak zainstaluje cały komplet to też mi się ciężko wypowiadać, choć nic mu się z systemem nie stanie, po prostu przybędzie mu sterowników. Może nie przeanalizowałem wszystkich konsekwencji, ale dzięki temu zobaczy dysk.

#8 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 15 July 2010 - 12:45

hehe i w taki o to sposób ludzie robią sobie syf na komputerach i potem narzekają że windows się wiesza, ślimaczy itd.

#9 FaFaL

FaFaL
  • 72 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 15 July 2010 - 13:50

@up, z Twoich postów wynika, że się znasz na komputerach i systemach operacyjnych, mógłbyś jednak proponować rozwiązania, a nie tylko wytykać ?

#10 yahol

yahol
  • 1321 posts
  • Skąd*.#

Posted 15 July 2010 - 13:54

Zainstaluj trialowa wersje MacDrive
Mediafour | MacDrive
Akurat na wykonanie tej operacji ci wystarczy.
Co prawda nie jestem pewien, czy akurat zobaczysz co trzeba, ale spróbować trzeba.
A co zaśmiecania systemu - święta racja :)

#11 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 15 July 2010 - 14:07

@up, z Twoich postów wynika, że się znasz na komputerach i systemach operacyjnych, mógłbyś jednak proponować rozwiązania, a nie tylko wytykać ?

Tak, oczywiście że mogę i tak robię zazwyczaj, jak też zwracam uwagę na idiotyczne rozwiązania takie jak to Twoje. I wytykał takie pomysły będę zawsze.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users