Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

time capsule - jak sie podlaczyc

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 batonn

batonn
  • 78 postów

Napisano 14 lipca 2010 - 11:02

witam, mam - chyba banalny - problem. jak sie podlaczyc do time capsule (192.168.1.1) przez przegladarke www celem konfiguracji urzadzenia? pozdrawiam, Marek

#2 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 14 lipca 2010 - 11:22

Masz bardzo banalny problem, który google rozwiązuje jednym kliknięciem :/

konfiguracja time capsule - Google Search

Google na prawdę nie gryzie :/

#3 batonn

batonn
  • 78 postów

Napisano 14 lipca 2010 - 11:40

gdyby to bylo takie proste to bym sobie poradzil... wchodze w preferencje systemowe -> siec i po lewej stronie nie widze urzadzenia time capsule (a ono dziala teraz jako router i robi rowniez kopie) - czy ktos moze mi pomoc? pozdrawiam, Marek

#4 peem

peem
  • 145 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 lipca 2010 - 11:57

Czekaj, czekaj, a nie masz płytki instalacyjnej od Time Capsule? Wtedy konfiguracja jest najprostsza. Później zawsze możesz wejść do AirPort i pozmieniać interesujące Ciebie rzeczy. Na Windowsie, to niestety nie pomogę za bardzo. Nie wiem czy płytka instalacyjna nie ma też softu pod windows?

#5 batonn

batonn
  • 78 postów

Napisano 14 lipca 2010 - 12:05

witam, przy sobie plytki nie mam, ale robie to z macbooka - czy bez plytki pod snow leopard-em sie nie obejdzie? pozdrawiam, Marek

#6 peem

peem
  • 145 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 lipca 2010 - 12:12

Rozumiem, że jest to pierwsza konfiguracja? Jak nie masz płytki, to poszukaj softu na stronie Apple. Rozumiem też, że nie możesz połączyć się z siecią i nie masz dostępu do dysku TC?

#7 batonn

batonn
  • 78 postów

Napisano 14 lipca 2010 - 12:16

jej... po czym tak wnosisz? przeciez napisalem ze i siec dziala (TC jako router) i ladnie backupuje... wszystkie tego typu urzadzenia mozna konfigurowac przez przegladarke - Apple oczywiscie musial utrudnic zycie - jak moge to skonfigurowac (zmienic konfiguracje urzadzenia ktore dziala) z maca bez plytki? znam oczywiscie jego adres bo dziala jako router... pozdrawiam, Marek

#8 arius

arius
  • 161 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 14 lipca 2010 - 12:17

Masz w systemie program AirPort.

#9 peem

peem
  • 145 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 lipca 2010 - 12:21

o właśnie, o AirPort tez wczesniej pisałem. Probowałeś tam zajrzeć?

#10 batonn

batonn
  • 78 postów

Napisano 14 lipca 2010 - 13:01

tak i po lewej stronie nie mam tam urzadzenia time capsule (iphone np jest) i nie wiem dlaczego... co powininem zrobic? pozdrawiam, Marek

#11 arius

arius
  • 161 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 14 lipca 2010 - 13:03

iphone? Zrób screenshota, bo chyba rozmawiamy o czymś innym...

#12 peem

peem
  • 145 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 lipca 2010 - 13:08

batonn, sorki ale chyba nie mówimy o tym samym. Wpisz sobie w spotlight AirPort. To jest coś innego, niż Preferencje->Sieć...

#13 batonn

batonn
  • 78 postów

Napisano 14 lipca 2010 - 13:14

ale gdzie ten spotlight jest? gdzie mam to wpisac?

---------- Wpis dodano o 14:14 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:12 ----------

bo jesli chodzi o ten pasek po prawej u gory np po wejsciu w preferencje systemowe, i tam wpisze airport to podswietla mi sie wlasnie siec...

#14 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 14 lipca 2010 - 13:17

Narzędzie AirPort mi wyskakuje po wpisaniu 'airport'. Tobie nie? cmd+spacja i wpisz tam. Nie wiem o jakim pasku mówisz, Spotlight to spotlight.

#15 batonn

batonn
  • 78 postów

Napisano 14 lipca 2010 - 13:21

łoooooooo dziala - dzieki!!!!!!!!! :) a da sie do tego programu wejsc w inny sposob niz spotlight-a? ma on gdzie ikonke? pozdrawiam, Marek

#16 peem

peem
  • 145 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 lipca 2010 - 13:22

poleciłbym może na początek Apple (Polska) - Mac OS X Snow Leopard - Co to jest Mac OS X?
Zawsze to lepiej jak się jest początkującym.

#17 iPestek

iPestek
  • 564 postów
  • SkądKópertino

Napisano 14 lipca 2010 - 13:41

i dorzuciłbym przy okazji MacLife - Lekcje z obsługi systemu Mac OS X

#18 EmotiCon

EmotiCon
  • 355 postów
  • Skądmam wziąć kasę na iPad'a?

Napisano 15 lipca 2010 - 16:54

A ja naukę obsługi Findera ;)

#19 batonn

batonn
  • 78 postów

Napisano 15 lipca 2010 - 18:02

nie no jasne - macie racje - wszystkiego mozna sie nauczyc i rowniez kazdy fakt argumentowac niewiedza... jednak produkty apple mialy byc tak intuicyjne i tak proste w obsludze ze tutariale mialy byc niepotrzebne... wszystkie routery jakie w zyciu konfigutowalem (czyli ok 50ciu) dalo sie ustawic z poziomu przegladrki (port 80) - to pytam - gdzie ta prostota apple skoro wymysl cos innego, i trzeba sie szkolic aby to zrobic? "konfiguracja time capsule nie jest intuicyjna i bez instrukcji sie nie obedziesz" - to fakt. i kropka :)

---------- Wpis dodano o 19:02 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:58 ----------

i zreszta to samo sie tyczy systemu snow leopard - kiedys pytalem czy da sie zrobic zeby byly widoczne pod ikonkami pelne nazwy plikow i folderow... i uslyszalem ze to moja wina bo robie za dlugie nazwy i koncepcja skracania (czyli kropokowania) przez system jest sluszna :) apple to religia i ludzie w nia wierza stad taka popularnosc, ale iphone to porazdka (kurde jak moze nie byc raportow sms lub zakladek wap?) jak rowniez system snow lepoard, jednak urok i piekno tych produktow sprawia ze sie je stosuje - ja tez bede :)

aaa i pomysl z time capsule - po skonfiugorowaniu - tez genialny - mam na mysli samoczynny backup....

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych