Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

kodowanie polskich znaków na www

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 konarska

konarska
  • 4 postów

Napisano 11 września 2005 - 15:01

Na wstępie chciałam się przywitać, bo jestem tu nowa, ale od razu z kłopotem, a co :) Mam ogromny problem z polskimi znakami na www. Do pisania stron używam BBEdita 6.5.3. i nie znalazłam tam żadnej opcji konwersji kodowania do iso-8859-2, w związku z czym wszystkie pliki muszę przerzucać na peceta i tam konwertować je za pomocą przyjemnego programu drag nad drop, któremu wskazuję z jakiego kodowania na jakie ma mi przerobić i gotowe. Pilnie szukam jego odpowiednika (najlepiej oczywiście freeware) na maca. Do tego stopnia pilnie, że szykuję się do kupienia notebooka i tylko od tego, czy znajdę sposób na polskie znaki zależy, czy będzie to mac, czy pecet. oczywiście, że wolałabym maca, ale nie często będę mogła wozić ze sobą stacjonarnego peceta, a robotę niestety zawsze. Pomocy! ;)

#2 _sys

_sys
  • 2 046 postów
  • SkądB-stok i okolice

Napisano 11 września 2005 - 15:07

Witamy na forum kolejną kobietę :D. Możesz podać wersję systemu (domyślam się, że OS X, ale dokładniej proszę :) )?

#3 piotr falba

piotr falba
  • 866 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 11 września 2005 - 16:00

polecam używanie XCode, można tam ustawiać kodowanie znaków jak i linii. Również koloruje składnie plików html i php. To chyba najlepszy darmowy edytor html'a dla Mac OS X.

#4 reeye

reeye

• 1 506 postów

Napisano 11 września 2005 - 16:10

XCode dostarczany jest wraz z OS X lub może być pobrany : >>> TUTAJ <<< po wcześniejszej restartcji.

#5 sauo

sauo
  • 182 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 września 2005 - 16:27

Witaj Konarska :) Do WWW możesz użyć tekstów zakodowanych w BBEdicie jako UTF-8. W tym celu otwórz jakikolwiek tekst i wybierz w menu File>Reopen Using Encoding>Unicode (UTF-8 ). Możesz śmiało pisać z polskimi znakami i zachować jako UTF-8. Potem na stronie mimo istawionego kodowania iso-8859-2 przekonwertowany na Unicode tekst będzie działał :) Nie pamiętam czy BBEdit 6.5.3 ma już tę opcję ale wydaje mi się, że tak. Jeśli nie to pobierz najnowszą wersję 8.2.3 i voila :mrgreen: Pozdrówki

#6 konarska

konarska
  • 4 postów

Napisano 11 września 2005 - 17:17

po kolei: _sys - system mam 10.3.9 piotr falba i reeye - dzięki, zaraz sobie go ściągnę i stestuję. sauo - UTF-8 działa! :D co prawda znalazłam to trochę gdzie indziej, ale najważniejsze, że działa. UFF-8! :)

#7 mysilverR1

mysilverR1
  • 73 postów

Napisano 17 października 2010 - 21:23

Sorki za odswiezanie starego tematu, ale nie chce zakladac drugiego takiego samego. Problem: Uzywam aptana lub textedit w zaleznosci od zlozonosci zmian na stronie i problem zawsze pojawia sie z kodowaniem polskich znakow. Ostatnio bylem tak poirytowany, ze przekopiowalem wszystko na PC i uzylem gzegzolki do konwersji dokumentu do ISO8859-2. Pogooglowalem na szybko ale nie znalazlem kompletnie nic do konwersji plikow na iso 8859-2 i teraz pytanie: a) czy tworzac strony uzywacie UTF-8 czy iso 8859-2? B) czy jest jakis konwerter czy tez aplikacja na mac-a ktora zapisuje w iso 8859-2? c) w nawiazaniu do pkt.a > jezeli tworzycie w utf-8 to czy problem pl znakow znika automatycznie? Czy standardem w polskim internecie jest juz utf-8 czy dalej powinno sie uzywac iso 8859-2? nie zajmuje sie tworzeniem stron, robie to z grzecznosci dla rodzinki i nie jestem na biezaco w tej dziedzinie. Nie bede Wam web masterzy zabieral chleba bo to zupelnie nie moja dzialka, ale z gory bylbym bardzi wdzieczny za podpowiedz :)

#8 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 17 października 2010 - 21:29

Zapomnij o 8859-2, rób w utf-8, odnośnie konwertera to iconv.

#9 Tojot

Tojot
  • 1 187 postów

Napisano 17 października 2010 - 21:30

Współcześnie jedynym kodowaniem jakie powinno być używane w zastosowaniach ogólnych jest uniwersalne UTF-8. Wszystko co nie jest oparte na unikodzie jest przestarzałe. PS. Nie zjadaj ogonków ... od kiedy jest UTF-8 to na prawdę nie ma potrzeby żeby je pomijać.

#10 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 października 2010 - 21:35

a) utf-8
B) pewnie jest ;)
c) jeżeli kodowanie w meta jest ustawione na utf-8 i plik jest zapisany w tym kodowaniu - to znika.
jakie kodowanie mają inne strony ciebie w ogóle nie powinno interesować. utf-8 jest w normalnym użyciu, wszystkie przeglądarki normalnie to kodowanie wspierają i jest wygodniejszy niż te różne iso (a co jak sobie zamarzysz napisać coś po niemiecku na stronie? francusku? rosyjsku? chińsku?) bo to jedyne kodowanie jakiego potrzebujesz.
Official Google Blog: Unicode nearing 50% of the web

#11 mysilverR1

mysilverR1
  • 73 postów

Napisano 17 października 2010 - 23:05

Dziekuje bardzo za odpowiedzi! :) To rozwiewa wszystkie moje watpliwosci. @Tojot - nie używam ogonków z przyzwyczajenia w pracy do ang i niestety z lenistwa, ogonki zajmują więcej czasu. Nie mniej jednak, obiecuję używać ogonków na myapple :) pzdr!

#12 --Nuta--

--Nuta--
  • 89 postów

Napisano 21 października 2010 - 10:03

to ja też nie będę zakładał nowego tematu, a mam problem z kodowaniem. od zawsze używałem textwrangler, który w połączeniu z cuteftp jest genialny, ale brakowało mi kilku rzeczy więc postanowiłem potestować program Coda. I tu 2 rzeczy mi trochę mi nie grają: 1. Kodowanie znaków - otwieram połączenie ftp z jakimś serwerem, na którym mam stronkę zakodowaną w latin2, więc w opcjach kodowania ją ustawiam. Domyślnie mam ustawione w opcjach programu latin2. Jak coś piszę to krzyczy że mam niemapowane znaki i chce to przerabiać i robi się taki bardak że aż żal patrzyć. Najgorsze jest to że nie ma w tym żadnej reguły, o ile jeszcze rozumiem takie zachowanie przy plikach includowanych, które nie mają meta tagów i deklaracji językowej, ale takie rzeczy dzieją się też w plikach z zadeklarowanym kodowaniem. Po przesiadce na Maca i odpaleniu TextWrangler'a zapomniałem wogóle o kodowaniu i teraz koszmar wraca. Wiem że UTF-8 itd, ale czasem trzeba zrobić coś na stronce klienta która już ma latin. 2. Czy ktoś zna jakiś plugin do coda, który zapamiętywałby ustawienia logowania do serwera? przy około 30 sztukach trochę zaczyna być problem z tym klepaniem cały czas adresów, loginów i haseł. Wyszła jeszcze 1 sprawa, czy Coda może pracować jednocześnie na 2 serwerach? jakoś nie udało mi się otworzyć 2 okien jednocześnie. N.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych