Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

"Programy" w Dock-u - jak zmienić wielkość ikon?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tamlyn

Tamlyn
  • 25 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 09 lipca 2010 - 06:24

Witam. Od dłuższego czasu szukam i szukam tej opcji, ale znaleźć nie mogę... Czy ktoś wie w jaki sposób mogę zmniejszyć ikonki w tym 'dymku'? Zmiana wielkości ikon w katalogu Programy niewiele pomogła. System to Snow Leo 10.6.4 :) P.S. Wybaczcie, jeśli to zły dział.

#2 dirtyhary

dirtyhary
  • 629 postów
  • SkądEłk, PL

Napisano 09 lipca 2010 - 07:23

pomiędzy programami w docku, a koszem i folderem z aplikacjami i dokumentami masz taką przedziałkę. Najdedź na to i tam to przesuwasz do góry lub do dołu, można jeszcze w preferencjach zmienić ale nie powiem teraz jak, bo nie pamiętam, a nie mam przy sobie maczka.

#3 radeg

radeg
  • 470 postów
  • SkądFG/ZS

Napisano 09 lipca 2010 - 07:44

wchodzisz w Preferencje systemowe/Dock i tam masz wielkość i suwak... przesuwasz go w lewo i masz... możesz tam jeszcze dodatkowo wyłączyć/włączyć powiększanie i inne bajery.

#4 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 09 lipca 2010 - 08:27

Nie o to mu chodzi. On chce wielkość ikon w Stacks (dymku jak to nazwał) zmienić.

#5 Tamlyn

Tamlyn
  • 25 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 09 lipca 2010 - 08:30

Dokładnie tak jak mówi macieks72 - nie chce zmieniać wielkości całego Dock-u, bo to już osiągnąłem :) Po prostu jakoś tak nieelegancko wygląda gdy wszystkie ikonki mam małe (w Dock-u, na biurku) a klikam w Programy i w Stacku (dzięki za nakierowanie na nazwę :)) takie wielkie jak pięść :D

#6 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 09 lipca 2010 - 08:47

Ja mam widok listy wszędzie, bo ten domyślny widok ma za kobylaste te ikony, zgadzam się z tym.

#7 deha21

deha21
  • 384 postów

Napisano 09 lipca 2010 - 08:51

Też by mi się przydało zmniejszyć ikony. Szczególnie w MacBooku. A lista jest niefajna, dla mnie mało przejrzysta i przede wszystkim nie pokazuje wszystkich programów.

#8 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 09 lipca 2010 - 08:55

hehe, jak to nie pokazuje wszystkich, no bez jaj. Dla mnie lista jest super, przynajmniej są pełne napisy i odrazu wiem co klikam, a nie po jakichś dziwnych ikonkach.

#9 Tamlyn

Tamlyn
  • 25 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 09 lipca 2010 - 09:07

Dzięki nazwie Stack wyczytałem więcej na ten temat - i okazało się, że raczej nie ma na to sposobu w tej chwili... :(

Znalazłem jakąś komendę dla terminala, która tworzy nowy wygląd:
defaults write com.apple.dock use-new-list-stack -bool YES && killall Dock

Niestety na razie nie sprawdzę tego, gdyż w pracy Maczka nie ma. Ponoć można jeszcze próbować cmd & -, ale nie wiem czy to zadziała.

Jeżeli ktoś coś wie i ma na to jakiś sposób niech pisze śmiało :D Chętnie wypróbuje :)

#10 radeg

radeg
  • 470 postów
  • SkądFG/ZS

Napisano 09 lipca 2010 - 09:50

ta komenda daje taki efekt
YouTube - Hybrid List/Grid stacks
nie wiem czy o to Ci chodzi...

#11 Tamlyn

Tamlyn
  • 25 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 09 lipca 2010 - 10:06

Wiesz, nie zupełnie o to mi chodziło na początku, ale to wydaje się być miłą alternatywą :) Przynajmniej jakoś tak bardziej elegancko wygląda :)

EDIT:
Właśnie udało mi się odpalić owe polecenie i muszę stwierdzić, że nowy wygląd jest o WIEEEELE lepszy niż domyślny :) Bardziej przejrzysty i dużo wygodniejszy :) Polecam wszystkim, którzy mają dość wielkich ikon :D

#12 Eleeist

Eleeist
  • 56 postów

Napisano 10 lipca 2010 - 20:08

Muszę powiedzieć, że zainteresował mnie ten temat i podoba mi się ten wygląd który można osiągnąć wpisując komendy do Terminala. Ale zanim się do nich zastosuję, to jak mogę potem wrócić do oryginalnego wyglądu?

#13 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 10 lipca 2010 - 21:16

a jak myślisz? To YES aż tam bije po oczach :D defaults write com.apple.dock use-new-list-stack -bool NO && killall Dock lub defaults delete com.apple.dock use-new-list-stack && killall Dock

#14 Eleeist

Eleeist
  • 56 postów

Napisano 10 lipca 2010 - 23:29

Super, działa :).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych