Witajcie,
Pisze wlasnie taki program gdzie sa dane osobowe oraz pewne wskazniki. Jest to program bazodanowy w sumie. Na razie jedyny pomysl na zapisywanie wynikow to baza danych ale zadnych kontrolek w XCode ku temu nie ma. Ewentualnie jak to inaczej kodem opisac etc. Pytanie tylko jak taki program zaczac pisac w XCode? Jak sie laczyc z baza danych?
W C++ Builderze byl specjalny tollbox do tego a tutaj na razie mam pustke jak takie cos zaczac.

XCode - baza danych
Rozpoczęty przez
metal_man
, 08 lip 2010 17:42
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 08 lipca 2010 - 17:42
Napisano 08 lipca 2010 - 18:01
a w czym piszesz? C++?
baza danych lokalna ma być, czy na jakimś serwerze?
ogólnie - polecałbym SQLite do tego, jeżeli to miałaby być lokalna baza danych
w sumie samo IDE niewiele ma tutaj do powiedzenia IMO
chyba że w Builderze był jakiś template do takiej aplikacji
Napisano 08 lipca 2010 - 18:12
Programuje w Obj-C/Cocoa. Glownie chodzi o to aby program w ktorym dodaje jakas osobe z atrybutami moc zapisac ja do bazy. Wiec to tylko lokalnie. Bo to nie jest glownym tematem mojej pracy.
Napisano 08 lipca 2010 - 18:17
no jak w Cocoa to poczytaj o Core Data (chociaż to nawet chyba taki wrapper dla SQLite ;]) - kosmicznie prosto można zrobić prostą aplikację bazodanową używając tego. Praktycznie bez pisania jednej linijki kodu. 11 rozdział książki "Cocoa programming for Mac OS X" ładnie pokazuje co i jak jakbyś był zainteresowany ;] chociaż na pewno znajdą się inne źródła
Napisano 08 lipca 2010 - 18:19
zainteresuj się core data (do wyboru masz tam sqlite, xml lub jakiś binarny format specyficzny dla core data).
bardzo fajny video tutorial.
Building a Sample Core Data Application
bardzo fajny video tutorial.
Building a Sample Core Data Application
Napisano 08 lipca 2010 - 19:10
OK, dzieki. Troche juz wlasnie czytalem o tym ale jakos nie przyciagnal mojej uwagi
Skupilem sie na razie na Document-Based App.
No i wlasnie zaczynam sie zastanawiac czy CoreData pozwoli mi otrzymac to co zamierzam. Bo tematem pracy jest Biometria a wiec skanowanie odcisku palca, wzoru siatkowki oka etc. Z dodaniem do bazy osoby wraz z jej opisem biometrycznym nie bedzie raczej zbyt trudne. Gorzej z weryfikacja osoby... Zobacze jeszcze po jakichs tutorialach czy aby to wykonalne jest :/

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych