Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

XCode - baza danych

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 metal_man

metal_man
  • 489 postów
  • SkądChorzów

Napisano 08 lipca 2010 - 17:42

Witajcie, Pisze wlasnie taki program gdzie sa dane osobowe oraz pewne wskazniki. Jest to program bazodanowy w sumie. Na razie jedyny pomysl na zapisywanie wynikow to baza danych ale zadnych kontrolek w XCode ku temu nie ma. Ewentualnie jak to inaczej kodem opisac etc. Pytanie tylko jak taki program zaczac pisac w XCode? Jak sie laczyc z baza danych? W C++ Builderze byl specjalny tollbox do tego a tutaj na razie mam pustke jak takie cos zaczac.

#2 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 lipca 2010 - 18:01

a w czym piszesz? C++? baza danych lokalna ma być, czy na jakimś serwerze? ogólnie - polecałbym SQLite do tego, jeżeli to miałaby być lokalna baza danych w sumie samo IDE niewiele ma tutaj do powiedzenia IMO chyba że w Builderze był jakiś template do takiej aplikacji

#3 metal_man

metal_man
  • 489 postów
  • SkądChorzów

Napisano 08 lipca 2010 - 18:12

Programuje w Obj-C/Cocoa. Glownie chodzi o to aby program w ktorym dodaje jakas osobe z atrybutami moc zapisac ja do bazy. Wiec to tylko lokalnie. Bo to nie jest glownym tematem mojej pracy.

#4 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 lipca 2010 - 18:17

no jak w Cocoa to poczytaj o Core Data (chociaż to nawet chyba taki wrapper dla SQLite ;]) - kosmicznie prosto można zrobić prostą aplikację bazodanową używając tego. Praktycznie bez pisania jednej linijki kodu. 11 rozdział książki "Cocoa programming for Mac OS X" ładnie pokazuje co i jak jakbyś był zainteresowany ;] chociaż na pewno znajdą się inne źródła

#5 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 08 lipca 2010 - 18:19

zainteresuj się core data (do wyboru masz tam sqlite, xml lub jakiś binarny format specyficzny dla core data).

bardzo fajny video tutorial.
Building a Sample Core Data Application

#6 metal_man

metal_man
  • 489 postów
  • SkądChorzów

Napisano 08 lipca 2010 - 19:10

OK, dzieki. Troche juz wlasnie czytalem o tym ale jakos nie przyciagnal mojej uwagi ;) Skupilem sie na razie na Document-Based App. No i wlasnie zaczynam sie zastanawiac czy CoreData pozwoli mi otrzymac to co zamierzam. Bo tematem pracy jest Biometria a wiec skanowanie odcisku palca, wzoru siatkowki oka etc. Z dodaniem do bazy osoby wraz z jej opisem biometrycznym nie bedzie raczej zbyt trudne. Gorzej z weryfikacja osoby... Zobacze jeszcze po jakichs tutorialach czy aby to wykonalne jest :/

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych