Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Wyszukiwanie w Mail.app

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 slaj

slaj
  • 254 posts

Posted 08 July 2010 - 09:14

Czy ktoś mi może powiedzieć na jakiej zasadzie pojawiają się wyniki wyszukiwania w Mail.app, tj. włączam aplikację, po prawej na górze mam textbox "search". No i chodzi o to że nie znajduje wiadomości. Tzn. pytanie dotyczy - co ten mail.app w ogóle wyszukuje, bo tak na oko widać że całkiem przypadkowe rzeczy, dziś miałem potrzebę użyć szukania i właśnie wykryłem że totalnie źle szuka. Przykładowo: mam wiadomość od żony z wczoraj (widać ją nawet jeszcze na liście wiadomości zaraz po włączeniu programu). Temat email: "taki kapelusz" wpisuję w search "kape" i nic nie ma, "kapelusz" nic nie ma. Analogicznie z przed 2 miesięcy mam email, temat: "przepis na pstrąga", wpisuję "prze" jest cała masa emaili ale nie ma przepisu, "przepis" - nie ma żadnej wiadomości. No ale przykładowo wpisuję "obr" i znajduje mi dużo wiadomości, żadna nie ma w treści ani w temacie liter "obr", ale za to jeden z odbiorców hurtowego emaila miał "obr" w adresie. No to co, idąc tym wpisuję "marma" jako że mam parę emaili z takiego adresu i znowu nie znajduje mi nic! To ja już nic z tego nie rozumiem. Kolejny przykład: chcę wyświetlić wiadomości od znajomego "Marek". Wpisuję w Search "Marek" i znajduje mi całkiem inne wiadomości, dopiero po chwili doszedłem że w jednej ze znalezionych wiadomości wyraz "Marek" pojawił się w załączniku w *.doc!! No dobrze, w treści tej wiadomości z załącznikiem co znalazło przed chwilą jest słowo "Informuję", wpisuje je w Search i nie znajduje nic... Totalny shiz. Czy to gdzieś się w opcjach ustawia, że search ma szukać tylko w załącznikach? Ale to nie jest prawda, bo czasem znajduje mi wiadomość co ma wyszukiwany tekst w treści email albo w nadawcy. Tylko że totalnie wybiórczo. Fakt, że dopiero teraz sobie uświadomiłem że to wyszukiwanie od zawsze źle działało (tj. od Snow Leopard), ale dawniej nie zwracałem bardzo na to uwagi - ot, nie znalazło to nie ma. Ogólnie nie używam Mail.app na co dzień, tylko Thunderbird i to wogóle na innym komputerze, a Mail.app tylko baardzo sporadycznie (konto IMAP); no i wyszukiwanie powtarzałem odruchowo później w Thunderbird gwoli sprawdzenia. No kurcze kolejne dziwne zachowanie MacOS... Może ja coś się nie znam / źle robię? Czy ktoś może mi zatem wytłumaczyć do czego służy opcja Search w Mail.app - może rozjechały się jakieś indeksy czy co tam, ale czy ja jako zwykły użytkownik muszę o tym wiedzieć?

#2 t.sikora

t.sikora
  • 657 posts

Posted 08 July 2010 - 09:27

odznacz na belce pole wysukiwania
[IMG][IMG]http://img412.imageshack.us/img412/1978/screenshot20100708at102.png[/IMG]

Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

#3 ftpd

ftpd

Nie.

• 24358 posts

Posted 08 July 2010 - 17:11

Jak chcesz szukać po temacie, musisz klikąć 'Subject', to logiczne. To całe 'Entire Message' działa różnie, sprawdza się głównie do szukania w treści.

#4 luksta

luksta
  • 154 posts
  • SkądLuboń/Poznań

Posted 29 November 2010 - 23:17

A co zrobić jak nie działa? Po przeładowaniu Mail-a działa, po chwili nie wyszukuje.

#5 ftpd

ftpd

Nie.

• 24358 posts

Posted 01 December 2010 - 13:15

Spróbuj przeindeksować Spotlighta.

#6 luksta

luksta
  • 154 posts
  • SkądLuboń/Poznań

Posted 01 December 2010 - 14:54

nie działa, wydawało mi się, że jest lepiej ale nadal nie wyszukuje. Możesz podać mi komendę? Może wpisuję nie to co trzeba.

#7 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 01 December 2010 - 15:04

Najprościej to chyba przeciągnąć cały dysk Macintosh HD to okienka "Prywatność" i za chwilę go stamtąd usunąć. Przebudowa trochę czasu zajmie także odstaw go na parę minut.

Albo tutaj masz inny sposób opisany
http://www.wwco.com/...-os-x-manually/

#8 luksta

luksta
  • 154 posts
  • SkądLuboń/Poznań

Posted 01 December 2010 - 23:19

a co to za okienko "Prywatność"?

#9 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 01 December 2010 - 23:45