Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Programy geodezyjne

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 surveyor

surveyor
  • 405 postów
  • SkądChorzów

Napisano 22 stycznia 2007 - 20:10

Witam! Uczę się na geodetę i ciągle słyszę, że obecnie większość robi się na komputerach. Normalnie przyjąłbym to z radością, ale... No właśnie. Czy ktoś orientuje się może, czy na mac'a są programy geodezyjne :?: Bo jak na razie, to wszystkie spotkałem tylko na winshit'a :/ Nie chciałbym się rozczarować, ale wszystko wskazuje na to, że chyba nie ma odpowiedników na Mac OS'a... A tak zupełnie z innej beczki, korzystając z okazji :P Pytanie dla osób z forum, które obecnie przebywają za granicą: czy nie orientujecie się, jak wygląda zapotrzebowanie rynku pracy na geodetów :?: Trzeba myśleć o przyszłości :P :P :P

#2 kulasdp

kulasdp
  • 373 postów
  • SkądRacibórz/Wiedeń

Napisano 22 stycznia 2007 - 20:28

Witam! Uczę się na geodetę i ciągle słyszę, że obecnie większość robi się na komputerach. Normalnie przyjąłbym to z radością, ale... No właśnie. Czy ktoś orientuje się może, czy na mac'a są programy geodezyjne :?: Bo jak na razie, to wszystkie spotkałem tylko na winshit'a :/ Nie chciałbym się rozczarować, ale wszystko wskazuje na to, że chyba nie ma odpowiedników na Mac OS'a... A tak zupełnie z innej beczki, korzystając z okazji :P Pytanie dla osób z forum, które obecnie przebywają za granicą: czy nie orientujecie się, jak wygląda zapotrzebowanie rynku pracy na geodetów :?: Trzeba myśleć o przyszłości :P :P :P

Interstudio Nonio C i DigiCad , Domus Terria ( mniejsza wersja Nonio C)patrz na stronie : www.interstudio.net
Pythagoras CAD-GIS patrz na stronie : www.pythagoras.net - mysle ze ten bedzie najciekawszy dla ciebie ale cena...straszna u polskiego dystrybutora najwyzsza wersja to ok 5 tysiakow
VectorWorks Landmark patrz na stronie: www.nemetschek.net
jeszcze looknij tu http://www.cigraph.com/ ArchiTerra dodatek do ArchiCadu, ktory dla studentow jest darmowy
  • surveyor lubi to

#3 surveyor

surveyor
  • 405 postów
  • SkądChorzów

Napisano 22 stycznia 2007 - 20:47

Wielkie dzięki :) Faktycznie- najbardziej zainteresował mnie Ptyhagoras, ponieważ Nonio C, VectorWorks Landmark i ArchiTerra, to programy do projektowania terenu :) Szkoda, że ten programik taki drogi, ale cieszy mnie, że w ogóle jest coś takiego na mac'a, bo to znaczy, że nie muszę się martwić (w tym kontekście) o przyszłość :D Za programy masz u mnie punkcik, ale nadal pozostała kwestia zagranicznych rynków pracy. Może ktoś wie, jak się przedstawia sytuacja :?: Będę wdzięczny za każde info :]

#4 kulasdp

kulasdp
  • 373 postów
  • SkądRacibórz/Wiedeń

Napisano 22 stycznia 2007 - 21:23

Wielkie dzięki :) Faktycznie- najbardziej zainteresował mnie Ptyhagoras, ponieważ Nonio C, VectorWorks Landmark i ArchiTerra, to programy do projektowania terenu :) Szkoda, że ten programik taki drogi, ale cieszy mnie, że w ogóle jest coś takiego na mac'a, bo to znaczy, że nie muszę się martwić (w tym kontekście) o przyszłość :D Za programy masz u mnie punkcik, ale nadal pozostała kwestia zagranicznych rynków pracy. Może ktoś wie, jak się przedstawia sytuacja :?: Będę wdzięczny za każde info :]

nie ma za co...a jakie kraje cie interesuja ? anglia ? niemcy ? austria ?

#5 surveyor

surveyor
  • 405 postów
  • SkądChorzów

Napisano 22 stycznia 2007 - 21:31

Raczej miałem na myśli kraje anglo bądź niemieckojęzyczne (ze wskazaniem na te pierwsze). Czyli coś w rodzaju Anglii, NIemiec, Austrii, Szwajcarii i ew. USA. Co prawda do czasu, kiedy zacznę pracę jeszcze trochę wody upłynie, ale chciałem się dowiedzieć czy trwanie na tej ścieżce geodezyjnej ma sens...

#6 kulasdp

kulasdp
  • 373 postów
  • SkądRacibórz/Wiedeń

Napisano 22 stycznia 2007 - 21:50

Raczej miałem na myśli kraje anglo bądź niemieckojęzyczne (ze wskazaniem na te pierwsze). Czyli coś w rodzaju Anglii, NIemiec, Austrii, Szwajcarii i ew. USA. Co prawda do czasu, kiedy zacznę pracę jeszcze trochę wody upłynie, ale chciałem się dowiedzieć czy trwanie na tej ścieżce geodezyjnej ma sens...

moze to cos pomoze :
http://jobsearch.mon...Surveyor&re=112
...

moze to ostatnie nie wskazuje na duza ilosc ale jest tego duzo .... duzo tez zalezy od twojej specjalnosci...czy to bedzie
Geodezja i Nawigacja Satelitarna
Geodezja Inżynieryjno - Przemysłowa
Kataster i Gospodarka Nieruchomościami
Fotogrametria i Teledetekcja
Kartografia i Systemy Informacji Geograficznej
Systemy Informacji Przestrzennej ...

rozne specjalnosci rozne firmy... w jednym fachu tylko robisz pomiary i je wizualizujesz w drugim zas np pomagasz w udoskonaleniu pomiarow czy to satelitarnych czy jakis innych nowinek i pomagasz w realizacji np oprogramowania itd....
kupe roboty jest...ale mysle ze masz jeszcze duzo czasu zastanowic sie nad specjalnoscia...
jedne sa prostsze zas inne sa trudniejsze :)
ale mysle ze na studiach jeszcze bedziesz mial wystarczajco czasu znalezc to co sie tobie podoba... jak sie jest dobry w swoim FACHU to mozna wszedzie dobrze zarobic ;)

#7 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 22 stycznia 2007 - 22:06

Geodezja to jeden z tych zawodów na które zawsze będzie zapotrzebowanie :) Ludzie ciągle się budują, trzeba robić rozgraniczenia, inwentaryzacje i tym podobne pierdoły ;) Jeśli jesteś w tym dobry to znajdziesz pracę według mnie.

#8 surveyor

surveyor
  • 405 postów
  • SkądChorzów

Napisano 22 stycznia 2007 - 22:09

To, że mam czas, to ja wiem, ale wolałem na starcie się zorientować czy wybór miał jakiś większy sens :P Za całą pomoc w postaci odpowiedzi jeszcze raz dzięki :) Dałbym Ci następny punkt reputacji, ale niestety nie mogę xD P.S. Czy jestem dobry, to się okaże na egzaminie, a do niego jeszcze mam sporo czasu... :P

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych